Axa rutieră Iaşi-Suceava a ajuns să fie de două ori mai scumpă decât la semnarea contractului

Data:

Axa rutieră Iaşi-Suceava, a ajuns să fie de două ori mai scumpă decât la semnarea contractului. Investiţiile nefăcute la timp ajung întotdeauna să coste mai mult. Consiliul Judeţean şi-a asumat riscul, dar rămâne de văzut cine va suporta nota de plată.

Axa rutieră strategică Iaşi-Suceava este un proiect vechi de zece ani, dar care nici azi nu este funcţional pe de-a-ntregul.

Nu a fost nevoie de toţi cei zece ani ca să-şi dubleze preţul, ci de numai şase.

Astfel, dacă în septembrie 2017, la momentul semnării contractului de finanţare, costul estimat al întregului proiect era de aproape 327 de milioane de lei, anul trecut depăşea 640 de milioane.

Axa rutieră Iaşi-Suceava s-a scumpit peste măsură

Ziarul de Iaşi a relatat, referitor la axa rutieră Iaşi-Suceava, că modernizarea celor 167,6 km de drum judeţean, din care 91,7 km sunt în judeţul Iaşi, s-a scumpit peste măsură.

Dacă, în 2017, era vorba de 73 de milioane de euro – sau 327 de milioane de lei, la cursul de atunci – în 2019 a fost votată în ambele consilii judeţene o majorare de 40 la sută, respectiv până la 103 milioane de euro.

În lei, costul a ajuns la 487 de milioane de lei, din care partea Iaşului era de 264 de milioane (cu 83 de milioane mai mult), iar a Sucevei, 223 de milioane (77 de milioane în plus faţă de 2017).

Preşedintele de atunci al CJ, Maricel Popa, spunea la momentul votului din vara anului 2019 că diferenţa va fi acoperită din fonduri guvernamentale.

Săptămâna trecută, aleşii ieşeni s-au reunit ca să parafeze costul final al întregului proiect, crescut acum la 642,5 milioane de lei.

Valoarea neeligibilă s-a înzecit

Partea eligibilă de finanţare a rămas 305 milioane de lei până anul acesta, când Agenţia Regională de Dezvoltare Nord-Est a fost de acord cu o creştere până la 320 de milioane – dacă va primi spre decontare aceste plăţi suplimentare până pe 24 februarie 2024.

În schimb, valoarea neeligibilă s-a înzecit, de la 28 de milioane de lei (potrivit hotărârii CJ adoptate în noiembrie 2016), la 328,3 milioane (potrivit hotărârii adoptate săptămâna trecută).

Şi aleşii suceveni s-au întrunit ieri în acelaşi scop: pentru modificarea vechii hotărâri pe care au adoptat-o la rândul lor în noiembrie 2016 şi a cheltuielilor legate de proiect.

Citește și: PNL și PSD au discutat despre comasarea alegerilor din 2024

Vecinii din Bucovina au aranjat mai bine cifrele în tabele, deşi diferă de cele adoptate la Iaşi.

Astfel, se poate urmări mai uşor evoluţia costurilor pentru axa rutieră Iaşi-Suceava – care, deşi în Suceava au fost iniţial mai mici, pentru lucrări pe mai puţini kilometri decât în Iaşi, au ajuns să fie mai mari.

Valoarea neeligibilă pe care trebuie să o suporte acum sucevenii a ajuns la 178,6 milioane de lei, iar cea a Iaşului, la 158,5 milioane.

Termen: sfârşitul anului 2026

Tot ieri, CJ Suceava şi-a asumat finalizarea proiectului până la sfârşitul anului 2026.

Termenul iniţial pentru axa rutieră Iaşi-Suceava era 31 decembrie 2023, limită în care Iaşul încearcă să se încadreze pe Lotul 3, lung de 40,6 km, ultimul atribuit.

Primele două loturi, 51 km de la Breazu până la Belceşti, au fost deja recepţionate.

Cherecheș filmat într-un magazin cu telefoane mobile din Ungaria VIDEO (presshub.ro)

Pe de altă parte, preşedintele Costel Alexe a fost împuternicit de plenul CJ, luna trecută, să semneze contractul de împrumut încheiat pe 10 ani cu BCR pentru suma de 47,7 milioane de lei.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Continuarea, în Ziarul de Iași

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un tânăr jandarm din Oradea a devenit campion european la arte marţiale | Bihoreanul

Un tânăr jandarm din Oradea a fost desemnat campion european...

Grădina Zoologică din Sibiu îi așteaptă pe vizitatori cu o surpriză- animale noi

Sute de sibieni, dar şi turişti au vizitat, luni,...

Universitatea de Vest din Timișoara dezvoltă primele programe de studii în domeniul tineretului din România

Într-un efort concertat de a răspunde nevoilor de pregătire...

Primăria Iași este obligată să achite despăgubiri de mii de lei

În ultimii ani, Primăria Municipiului Iași este obligată, pe...