„Bombă de insolvență” în combinatul siderurgic Galați

Data:

„Bombă de insolvență în combinatul siderurgic Galați. Subiectul plăților restante pe care Combinatul Liberty le are față de zeci de companii s-a aflat pe agenda unor întâlniri pe care Patronatul IMM-urilor Galați le-a avut recent cu conducerea unității siderurgice.

Patronatele gălățene, parte a Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), au atras atenția asupra efectelor în lanț pe care întârzierile la plata facturilor le-ar putea avea la nivelul „ecosistemului” format din IMM-urile care gravitează în jurul Liberty Galați și sunt dependente în activitatea lor, într-o măsură mai mare sau mai mică, de relațiile cu combinatul siderurgic.

O serie de companii au ajuns cu facturile Liberty Galați în instanțele de judecată, prin deschiderea unor proceduri de insolvență, menite să ducă la recuperarea datoriilor.

În acest context, e suficient să amintim că, numai în ziua de 8 decembrie a.c., într-o singură ședință de judecată, sunt programate nu mai puțin de 40 de dosare ce au ca obiect cereri de insolvență la adresa combinatului siderurgic.

Până în prezent, în situații similare, răspunsul standard al Liberty Galați a fost că „o mare parte dintre aceste cereri, care au o valoare scăzută, sunt nejustificate și sunt contestate în instanță. Puținele cazuri care trebuie rezolvate sunt în curs de soluționare”.

Citește și Români blocați la Munchen. Mărturia unui pasager: Experiența a fost oribilă de la un cap la altul

„E jale, intrăm în faliment!”

Pe de altă parte, Patronatul IMM-urilor Galați atrage atenția că întârzierea plăților se resimte puternic, mai ales la nivelul micilor companii subcontractoare ale combinatului.

„În jurul combinatului roiesc sute de societăți comerciale, așa cum se întâmplă peste tot în lume lângă astfel de unități.

Ce se întâmplă acum? Sunt firme care au prestat servicii pentru Liberty Galați și care nu primesc banii pe lucrările executate, pe serviciile prestate, pe marfa livrată.

Și sunt facturi neachitate – cu toate că termenul e de 30 zile, cel mult 60 de zile – de trei luni, de cinci luni, de șapte luni, chiar și peste un an.

Necazul e că, dacă ei nu plătesc, IMM-urile de pe orizontală nu au cum să mai reziste, în condițiile în care, la rândul lor, au acumulat facturi foarte multe care sunt la plată.

Mulți dintre aceștia au făcut împrumuturi la bancă, iar banca nu face decât să-i someze, eventual să facă o reeșalonare, dar până la urmă se ajunge să-i bage în executare!

Sunt firme care au venit la noi și ne-au spus: «E jale, intrăm în faliment». Asta înseamnă inclusiv că niște oameni riscă să-și piardă locurile de muncă!„, ne-a declarat președintele Patronatului IMM-urilor Galați, Marian Filimon.

Scenariul care le dă fiori IMM-urilor

Faptul că în funcția de manager general al Combinatului siderurgic Liberty Galați a fost numit, luna trecută, un avocat, respectiv dl Radu Ionescu, cu experiență în drept comercial, specializat în fuziuni și achiziții, dreptul concurenței, drept bancar, financiar și fiscal, este privit mai degrabă ca un semn rău de micile companii.

Mai multe puteți citi în publicația Viața Liberă.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.
1 COMENTARIU
  1. Liberty Galați este condus de niște derbedei care își amenință partenerii cu rezilierea contractelor, daca depun dosare în instanta pentru recuperarea sumelor restante. Au zeci de milioane de EUR datorii către furnizori care și-au respectat obligațiile contractuale. Mai mult, conducerea Liberty nu își asuma în nici un fel eșalonare scrise sau înțelegeri de plata. Cu alte cuvinte, o mafie de hoți cu lefuri uriașe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Au început lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă Cluj | Monitorul de Cluj

Lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă Cluj au început...

Locul 1 pe lista consilierilor locali PNL, trimisă în judecată | Reporter de Iași

Locul 1 pe lista consilierilor locali PNL, o femeie...

O companie din Ucraina investește 37 milioane de euro la Oradea | Bihoreanul

O companie din Ucraina investește 37 milioane de euro...

Investiție de interes public, pierdută din cauza birocrației | Ziarul de Iași

Primăria Iași a ratat o investiție de interes public,...