Câmpulung-Muscel: Despre Vila Golescu sau cum poate fi salvată o clădire de patrimoniu prin implicare civică

Data:

În mod excepţional, vila și anexa ei au fost primite într-o stare bună, deoarece, timp de 45 de ani de comunism surorilor Golescu li s-a dat voie să continue să locuiască acolo, şi au reușit astfel să întreţină locul şi să-l conserve în starea în care l-au primit de la părinţi. Totuşi, imobilul avea nevoie urgentă de consolidare şi conservare.

Lucrările de restaurare s-au desfăşurat în perioada 2003-2009 şi au costat circa 90.000 de euro. Banii au venit în principal dintr-o sponsorizare Lafarge – 53.000 euro, dar şi din mici donaţii.

Proiectul de restaurare a fost realizat de arhitecţii Matei Lykiardopol, Alexandra Chiliman, Caroline d’Assay, Anca Coșa şi a cuprins: consolidare fundaţii şi suprastructură, drenaj exterior, refacere finisaje interioare şi exterioare, curăţare parament piatră, centrala termică, refacere instalaţii electrice, sanitare, racord gaze, racord apă potabilă, racord canalizare, sistematizare verticală, refacere împrejmuire proprietate, restaurare mobilier. Doar restaurarea mobilierului a costat circa 9.300 de euro.

În prezent, vila este casă de oaspeţi pentru membrii fundaţiei, iar acolo se desfăşoară activităţi educative şi de informare despre peisajul cultural, pentru copii, tineri, studenţi, comunitatea locală.

„Activităţile culturale reuşesc să susţină cheltuielile de întreţinere, dar uneori pentru reparaţiile curente trebuie găsite alte surse (sponsorizări). Anul ăsta am avut un atelier de peisagistică unde participanţii au plătit o taxă de participare, prin care s-au finanţat lucrările de renovare a parcului istoric: plante noi, materiale (piatră, var pentru pavaj etc)”, explică arh. Raluca Munteanu – director de programe al Fundaţiei Pro Patrimonio.

Workshop-ul s-a desfăşurat în perioada 14 – 20 mai 2017, şi s-a numit „Atelier de peisaj la Vila Golescu din Câmpulung”.

„Cei 15 participanți (englezi – voluntari ai National Trust, francezi, peisagiști români) au refăcut pavajul exterior, pergola de trandafiri, au făcut răriri de vegetație și igienizări necesare. În parcul dendrologic cu specii rare și-au găsit locul acum un copac paw-paw, un larix, un pin negru, un arțar canadian. Le așteptăm să crească alături de copacul lalea și toate celelalte plante existente. Interesant este faptul că în activitățile de curățare a teraselor parcului s-a observat că acestea sunt drenate pe toata suprafața cu un strat de piatră peste care se află pământul înierbat, iar apa se filtrează prin piatră și se scurge controlat, astfel încât terasele sunt foarte stabile. Este încă un semn că grădina, în integralitatea sa a fost foarte inteligent proiectată de la bun început. În afara activităţilor concrete de refacere a grădinii, schimburile inter-culturale şi influenţa locului şi a peisajului şi-au spus cuvântul. Participanţii au făcut excursii la biserica Sfânta Marina – printre cele mai vechi din Câmpulung, cimitirul eroilor din Lereşti, biserica din Bilceşti şi Conacul Alimănişteanu din Bilceşti. Au luat masa la una dintre gospodinele locale din satul Lunca Gârţii şi au făcute ture cu maşina să vadă casele tradiţionale din Dragoslavele. Marcant pentru voluntarii străini, vâltoarea de spalat covoare şi cergi de la Rucăr precum şi dioramele din Mausoleul Mateiaş. Toate acestea le-au creat un bagaj de experienţe culturale, gastronomice şi senzoriale bogat şi intens”, povesteşte Raluca Marţiş, director de comunicare al Pro Patrimonio.

Istoria locului

Vasile Golescu, tatăl Irinei Golescu, construiește în 1909 vila Golescu, pe dealul vestic, cu vedere spre orașul Câmpulung Muscel, numind-o Vila Ștefan, în amintirea fratelui său mort în timpul războiului de la 1914.

Inginer absolvent „Ecole des Eaux et Forêts de Paris”, Vasile Golescu a conceput parcul din jurul casei pornind de la o pădure naturală.

„Cu vedere spre casă, cele trei terase construite pe straturile dure de sol sunt legate între ele de scări de piatră, conduc spre descoperirea puţin câte puțin a vederi către casă, către vale și către munți. Esențele străine introduse în parc s-au integrat cu speciile indigene, și au format un parc de agrement magnific cu specii rare ornamentale și silvice în jururi casei precum: Magnolia, ACer, Duglas, Platanus, Liriodendron, Castanea sativa, Ginkgo biloba…Casa a fost construită de către arhitectul Constantin N.Simionescu în 1910 într-o perioadă în care mișcările naționale romantice aveau loc în Europa. Este un bun exemplu de stil neo-românesc cu ancadramente sculptate din piatră la ferestre, cu o logie bine proporţionată și cu arce modest decorate și armonioase”, se arată în prezentarea vilei.

Despre Fundaţia Pro Patrimonio

Fundaţia PRO PATRIMONIO a fost înfiinţată în 2000 de Şerban Cantacuzino, care alături de Indrei și Nicolae Rațiu și Jessica Douglas-Home, întemeietoarea Mihai Eminescu Trust, au folosit modelul fundației britanice National Trust pentru a ajuta la conservarea și reabilitarea patrimoniului construit al României.

Vila Golescu înainte de restaurare

Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale.

Printre proiectele derulate cu ajutorul voluntarilor se numără salvarea celor 60 de biserici de lemn, incluse în 2014 de organizaţia Europa Nostra pe lista „7 most endangered heritage sites in Europe”. Cu sprijinul Europa Nostra și al World Monuments Fund, Pro Patrimonio a demarat intervenţii de urgenţă pentru bisericile de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei (judeţele Gorj, Vâlcea, Sibiu și Hunedoara), cele mai multe fiind bisericuțe de cimitir, deseori abandonate, majoritatea clasate monument istoric şi aflate în stare gravă de degradare structurală (chiar precolaps) și artistică.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția | Monitorul de Cluj

Un pictor clujean expune la Bienala de la Veneția....

Universitatea Babeş-Bolyai, parteneriat cu o universitate din Marea Britanie pentru programe de studii comune

În perioada 17-19 aprilie 2024, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a...

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei | Aktual24

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei,...