Când au loc alegerile europarlamentare. Rezultate finale vot

Data:

spot_img

Când au loc alegerile europarlamentare. Acestea au început joi și durează până duminică seara, când rezultatele preliminare vor fi publicate.

În perioada 6-9 iunie, alegătorii se vor prezenta la urnele de vot din toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene pentru a-și alege membrii Parlamentului European.

Citește și: Care sunt planurile candidaților pentru viitorul mandat în Parlamentul European | VIDEO

Când au loc alegerile europarlamentare. Informații generale despre alegeri

Aproximativ 373 de milioane de europeni au drept de vot. Aceștia vor alege 720 de reprezentanți. Cu 15 mai mulți decât data trecută, dar mai puțini decât cei 751 de eurodeputați care făceau parte din Parlament înainte de Brexit.

Membrii aleși își ocupă locurile la mijlocul lunii iulie pentru o primă sesiune plenară.

Cu cât țara este mai mare, cu atât mai multe locuri are în Parlament. Eurodeputații germani au 96 de locuri, iar cei francezi 81, în timp ce Malta, Cipru și Luxemburg au doar șase locuri fiecare. România are dreptul să-și trimită în Parlamentul European 33 de reprezentanți.

Parlamentul European în sine are sediul atât la Bruxelles, cât și la Strasbourg, eurodeputații desfășurându-și cea mai mare parte a activității în comisii în Belgia, iar majoritatea sesiunilor lunare în care votează efectiv legile în Franța, potrivit POLITICO.

Parlamentul este una dintre cele trei instituții principale ale UE și singura care este aleasă în mod direct. Celelalte două instituții sunt Consiliul, unde se reunesc miniștrii și șefii de guvern, și Comisia Europeană, organul executiv al blocului comunitar.

În comparație cu parlamentele naționale, Parlamentul European este unic, deoarece deputații europeni nu pot propune ei înșiși legi noi, din punct de vedere juridic. Comisia este cea care are dreptul de inițiativă și care redactează primul proiect al tuturor legilor noi, ceea ce îi conferă o mare putere.

Deputații europeni își exercită influența prin amendarea legislației și au, de asemenea, un vot final asupra legilor în ansamblu, pe care le negociază cu reprezentanții Consiliului și ai Comisiei Europene.

Citește și: George Simion a xeroxat mii de semnături false, îl acuză procurorii

Când votează fiecare țară și câți membri poate trimite

Când au loc alegerile europarlamentare în fiecare țară:

Olanda este cea care deschide alegerile și trimite 31 de eurodeputați. Cetățenii votează de la ora 7.30 la 21.00, toți cu pixul și hârtia, din cauza neîncrederii de lungă durată în calculatoarele de vot.

În Irlanda, secțiile de votare sunt deschise între orele 7.00 și 22.00. Țara alege 14 eurodeputați.

Republica Cehă deschide și ea urnele pentru un scrutin de două zile. Aceasta alege 21 de eurodeputați. Secțiile de votare sunt deschise între orele 14.00 și 22.00 pe 7 iunie și între orele 8.00 și 14.00 pe 8 iunie, potrivit POLITICO.

Letonia deschide secțiile de votare între orele 9.00 și le închide la 20.00. Țara alege nouă membri ai Parlamentului.

Malta votează între orele 7.00 și 22.00. Fiind una dintre cele mai mici trei țări din UE, aceasta alege doar șase deputați.

Slovacia deschide urnele de la ora 7.00 la 22.00. Își alege 15 europarlamentari.

Italia, fiind a treia cea mai mare țară din UE, ea alege 76 de membri. Secțiile de votare sunt deschise pe 8 iunie între orele 15.00 și 23.00 și pe 9 iunie între orele 7.00 și 23.00.

Duminica alegerilor pentru Parlamentul European

Austria alege 20 de membri. Orele de deschidere a secțiilor de votare variază: Cele mai multe sunt deschise de la 7.00 la 17.00; municipalitățile mai mici se închid la prânz.

Belgia votează între orele 8.00 și 14.00; votul electronic este posibil până la ora 16.00. Belgia alege 22 de eurodeputați.

Bulgaria votează între orele 7.00 și 20.00. Aceasta alege 17 membri în cadrul unui vot obligatoriu pentru toți cetățenii cu drept de vot.

În Croația secțiile de votare sunt deschise între orele 7.00 și 19.00. Această țară alege 12 membri ai Parlamentului European.

Cipru votează între orele 7.00 și 18.00. Țara trimite șase persoane în Parlamentul European.

Danemarca votează de la ora 9.00 la 20.00 și alege 15 membri.

Estonia alege șapte eurodeputați. Secțiile de votare sunt deschise de la 9.00 la 20.00.

Finlanda votează de la 9.00 la 20.00. Alege 15 deputați.

Franța votează de la ora 8.00, iar urnele sunt deschise până la ora 18.00. Țara alege 81 de membri.

Germania votează între orele 8.00 și 18.00. Fiind cea mai mare țară din UE, aceasta alege 96 de membri.

În Grecia, secțiile de votare vor fi deschise între orele 7.00 și 19.00. Aceasta alege 21 de membri.

Ungaria votează între orele 6.00 și 19.00. Statul își alege 21 de eurodeputați.

Lituania votează între orele 8.00 și 20.00 și alege 11 deputați.

În Luxemburg, cetățenii pot vota între orele 8.00 și 14.00. Votul este obligatoriu în această țară, care alege doar șase eurodeputați.

În Polonia, secțiile de votare sunt deschise între orele 7.00 și 21.00. Această țară alege 53 de membri.

Portugalia votează între orele 8.00 și 20.00, alegând 21 de membri. Votul tinerilor din Portugalia este înclinat spre dreapta.

Între ce ore se votează în România

România votează de la ora 7.00 la 22.00 (dar dacă ajungeți înainte de ora 22.00 la urne, puteți vota de fapt până cu un minut înainte de miezul nopții). România alege 33 de membri ai Parlamentului European.

Slovenia votează de la ora 7.00 la 19.00, alegând nouă membri.

Spania votează între orele 9.00 și 20.00. Fiind a patra țară din UE ca mărime, aceasta alege 61 de membri.

Suedia votează între orele 9.00 și 20.00, alegând 21 de membri.

9 iunie este noaptea alegerilor

Maratonul de patru zile de votare atinge apogeul în seara zilei de 9 iunie, când țările compilează primele rezultate. Atunci vom avea o primă idee despre cine sunt câștigătorii și învinșii din întreaga Europă.

Epicentrul alegerilor europene se află la Bruxelles, în interiorul Parlamentului European, care va găzdui festivitățile din seara alegerilor și va prezenta o imagine de ansamblu a rezultatelor la nivel paneuropean.

– La ora 18.15 va apărea un prim set de rezultate naționale.

– La ora 20.15, ora Bruxelles-ului (sau la scurt timp după), oficialii sunt așteptați să dezvăluie prima componență estimată a noului Parlament European.

– La ora 23.15 este momentul în care instituția publică primele rezultate provizorii ale alegerilor, la scurt timp după închiderea urnelor în Italia. Aceste prime rezultate se bazează pe sondaje la ieșirea de la urne.

– Von der Leyen, precum și ceilalți candidați principali intenționează să se adreseze europenilor, într-o serie de discursuri, în jurul miezului nopții, înțelege POLITICO.

– Luni dimineață, la ora 1, Parlamentul European va publica ultimele rezultate actualizate ale alegerilor

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Azerbaidjan amenință Armenia cu acțiuni militare | Aktual24

Azerbaidjan amenință Armenia că va întreprinde acțiuni militare la...

Lituania pregătește planuri de evacuare în cazul unui conflict armat

Autoritățile din Lituania își pregătesc planurile pentru evacuări în...

Cum urmărea spionul Caraman criticii comunismului și de ce a fost declarat colaborator al Securității

Mihail Caraman, cu numele de serviciu „Mihai Neagu” și...

Totalitarismul, o amenințare la adresa democrației

Totalitarismul, o amenințare la adresa democrației. Considerat un regim...