„Casa Verde” înfurie. Suspendarea programului prinde marii furnizori cu magaziile pline, dar blocate

Data:

spot_img

„Casa Verde” înfurie. Administratorii firmelor ieşene aflate pe lista instalatorilor validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) ca să monteze sisteme fotovoltaice prin acest program îşi pun mâinile-n cap.

Știind din sesiunile anterioare că cererea prin programul de la stat va fi mare, unii şi-au făcut stocuri importante de marfă chiar cu câteva zile înainte ca AFM să anunţe că suspendă programul după o decizie a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de o firmă orădeană care nu a fost validată de instituţie pentru instalarea panourilor.

AFM a făcut anunţul pe 26 septembrie, la aproape trei săptămâni de la publicarea listei cu instalatorii validaţi. Din cele 515 firme validate la nivel naţional, 14 sunt din judeţul Iaşi.

Niciuna nu mai poate instala sisteme fotovoltaice din fondurile guvernamentale până nu se deblochează programul. Nimeni nu ştie ce trebuie făcut însă până atunci, pentru că AFM nu comunică, se plâng instalatorii. Sunt pe cont propriu.

Sunt beneficiari cărora le expiră în doar câteva zile termenul

Situaţia le dă dureri de cap şi celor care s-au înscris în program cu gândul că vor scăpa din iarna asta de facturile uriaşe la utilităţi.

Programul se afla în etapa selectării de către solicitanţi a instalatorilor, care trebuiau să analizeze documentele şi apoi să selecteze în aplicaţie solicitanţii eligibili.

„AFM la comunicare este zero. Greu reuşim să luăm legătura cu ei. Sunt beneficiari cărora le expiră în doar câteva zile termenul de verificare a dosarelor, acele 30 de zile, iar de când s-a suspendat programul noi încercăm să luăm legătura cu AFM ca să ştim dacă putem să dăm un status dosarului sau nu.

Dacă nu le dăm un status în 30 de zile ei riscă să piardă finanţarea. Acum nu ştim ce să facem, sunăm la AFM, dar fără succes. Beneficiarii ne sună la rândul lor, nu ştim ce să le spunem.

Nu mi se pare firesc”, ne-a spus Ionuţ Chiriac, administratorul firmei Sun Power Center din Iaşi.

Citește și: Bazar de Cotroceni – evenimentul comunității, pe 7 și 8 octombrie: jazz, tururi arhitecturale, activități pentru copii, art & design

Ne afectează foarte mult

„Situaţia creată ne afectează foarte mult întrucât programul se afla într-un stadiu foarte avansat”, atrage atenţia şi Andrei Tăbăcaru, administratorul firmei Custom Technologies.

„Mare parte dintre beneficiari şi-au ales deja instalatorii cu care doresc să implementeze proiectul, iar noi eram în plin proces de evaluare a dosarelor şi de stabilire a eligibilităţii.

Am declarat eligibilitatea pentru aproximativ 90% din dosarele care ne-au fost atribuite şi părea iminentă începerea efectuării montajelor.

În calitate de instalatori agreaţi nu am primit niciun fel de informare de la AFM referitor la această suspendare, sau referitor la ce trebuie să facem acum, dacă să continuăm analiza dosarelor beneficiarilor sau nu”, spune administratorul societăţii ieşene.

Continuarea, în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Pixabay.com

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Portret de candidat. Cine este Kamala Harris

În urma retragerii lui Joe Biden din cursa pentru...

Cum arată declarația pentru „Taxa pe lux”

Taxa pe lux a intrat în vigoare. Românii care...

Ce spune Donald Trump după retragerea lui Joe Biden

Donald Trump spune despre vicepreședinta Kamala Harris că este...