Castelul Nopcsa din Țara Hațegului. Un monument istoric valoros, redat comunității | Hunedoara Mea

Data:

spot_img

Castelul Nopcsa din Țara Hațegului. Un monument istoric valoros, redat comunității. Lucrările de restaurare s-au finalizat, iar luni a avut loc inaugurarea frumoasei clădiri din localitatea Săcel, comuna Sântămăria Orlea, județul Hunedoara.

Lucrările au vizat restaurarea și refuncționalizarea acestui valoros monument istoric aflat în patrimoniul Consiliului Județean Hunedoara.

Castelul a fost construit la începutul secolului al XIX-lea și a aparținut baronului Franz Nopcsa, savantul de numele căruia se leagă primele descoperiri ale fosilelor de dinozauri din Țara Hațegului.

Citește și: Premiile Europene pentru Patrimoniu, acordate restaurării Bisericii Evanghelice Săsești din Alma Vii și Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca (FOTO | VIDEO)

De altfel, domeniul se află pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului și aproape de Munții Retezat.

„Zonă deosebit de frumoasă, bogată în vestigii istorice și rezervații științifice”

Pentru reabilitarea clădirii istorice aflată în stare de degradare, Consiliul Județean Hunedoara a atras fonduri guvernamentale prin PNDL 2, dar a utilizat și fonduri din bugetul propriu. Valoarea investiției s-a ridicat la 11,5 milioane de lei.

„De astăzi, județul Hunedoara are un obiectiv istoric și turistic funcțional, un punct de atracție care merită vizitat, dar care va servi și întrunirilor cu caracter științific.

Domeniul Nopcsa, pe care se află și alte clădiri de interes, este situat în Țara Hațegului, într-o zonă deosebit de frumoasă, bogată în vestigii istorice și rezervații științifice.

Citește și: Allianz-Țiriac Asigurări se alătură Fundației Metropolis cu o sponsorizare de 1 milion de euro pentru construcția celei mai mari clinici de psihiatrie pediatrică

Intenția noastră este aceea de a valorifica durabil Castelul și domeniul Nopcsa”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Lucrările realizate la Castelul Nopcsa au avut un grad ridicat de complexitate și au vizat refacerea acoperișului, reparații interioare și exterioare, finisaje și restaurări ale elementelor valoroase din punct de vedere arhitectural.

Continuarea în Hunedoara Mea

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: hunedoaramea.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Via Transilvanica a apărut în lista anuală „World’s Greatest Places”

Via Transilvanica a apărut în lista anuală „World’s Greatest...

Filmul și cartea se întâlnesc la Boovie

Filmul și cartea se întâlnesc la Boovie, un festival...

Expoziția de pictură „La început a fost cuvântul”

Expoziția de pictură „La început a fost cuvântul” este deschisă...