Căutătorul de bombe: a găsit anul trecut 258 de bombe și 328 de proiectile în județul Iași

Data:

Anul trecut, echipa pirotehnică a avut o „producţie” cu 25% mai mare faţă de 2019. Au fost descoperite 258 de bombe, 328 de proiectile plus peste 2.800 de muniţii din cel de-al Doilea Război Mondial .“Săpăm folosind cazmaua într-un unghi de 30-45 de grade, într-un strat de 20 de centimetri, foarte uşor, iar când ajungem aprope de muniţie folosim un şpaclu sau un penson ca să putem să o identificăm”, ne spune Bogdan Ioniţă, pirotehnician în cadrul ISU. Acesta are amintiri cu oameni care au fost răniţi de explozii sau chiar şi-au pierdut viaţa când încercau să transforme proiectilele în unelte agricole.

Iaşiul este pe primul loc în România la descoperirea de proiectile rămase neexplodate, fiind o adevărată mină de muniţie care se află sub pământ încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numai în anul 2020, pirotehniştii au asanat peste 3.000 de muniţii rămase neexplodate, iar numărul acestora pare că va fi depăşit în 2021. De asemenea, în Iaşi a fost descoperit cel mai mare depozit de bombe aviatice care ascunde în spate o adevărată poveste istorică. Pirotehniştii se află mereu la graniţa dintre viaţă şi moarte, aceştia mergând aproape zilnic în misiuni de asanare în zone unde au fost descoperite proiectile care pot lăsa în urma unei explozii cratere uriaşe.

Citește articolul complet în Ziarul de Iași

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related