Cauzele româneşti la CEDO au scăzut de la 7.500 sub 5.000 de cauze. Ce dosare importante a soluţionat Curtea

Data:

Cauzele româneşti pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) au scăzut de la 7.500, la începutul anului la sub 5.000 de cauze, scrie, pe Facebook, judecătoarea Iulia Motoc. Potrivit acesteia, dacă se urmează acest ritm, în 2022 am putea spera ca România să nu mai fie a patra ţară ca număr de cauze la CEDO.

Totodată, judecătoarea CEDO trece în revistă câteva dintre cazele soluţionate şi subliniază că CEDO „a considerat că instanţele româneşti au respins pe bună dreptate înregistrarea unui partid comunist.”

Cauzele soluţionate s-au referit la subiecte foarte diferite: cele mai multe cauze pe rolul Cedo rămân cele legate de condiţiile de detenţie. Cedo a soluţionat o cauză care referea la carantina pe durata stării de urgenţă din 2020 considerând că dispoziţiile art 5, dreptul la libertate şi securitate nu se aplică( Terhes v România).

În februarie 2021, Cedo a considerat că România nu a încălcat dreptul la un proces echitabil atunci când minuta unei decizii este semnată de cinci judecători şi motivarea este redactată de magistratul asistent şi preşedintele ÎCCJ semnează în locul magistraţilor pensionaţi (Iancu c României).

Acelaşi raţionament a fost formulat de Curte în cauza repetitivă Dragnea c României, soluţionată în noiembrie 2021.

România a fost condamnată de Cedo pentru lipsa unei investigaţii efective a incidentelor homofobe de la Muzeul Ţăranului Român din 2013 ( Accept c României), pentru obligaţia trangenderilor de a avea o operaţie pentru a fi recunoscută schimbarea lor de gen ( X şi Y c României), pentru faptul că nu au luat măsurile necesare la punerea sub interdicţie a persoanelor cu handicap psihic( N c României).

În sfârşit, au fost fost mai multe cazuri în care Curtea a soluţionat problema echilibrului între libertatea de expresie şi dreptul la viaţă privată. În una dintre ele care a avut ecou internaţional, Ion Tiriac a pierdut cauza în faţa României. La finalul anului, Cedo a considerat că instanţele româneşti au respins pe bună dreptate înregistrarea unui partid comunist.

Mulţumesc echipei româneşti la Cedo, juriştilor români dar şi asistentelor„, scrie, pe Facebook, Motoc, titrează THE EPOCHTIMES ROMANIA.

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...