Procurorii aleși de Alina Gorghiu cu acceptul tacit al șefilor DNA, DIICOT și PG. Revine Mihaela Iorga Moraru

Data:

Procurorii aleși de Alina Gorghiu cu acceptul tacit al șefilor DNA, DIICOT și PG. Printre ei, Mihaiela Iorga Moraru, procuroare implicată în mai multe acțiuni controversate. La DIICOT nu au fost aleși doi candidați.

Procurorii aleși de Alina Gorghiu pentru DNA și Parchetul General

Remus Iulian Popa pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (SUPC)

Antonia Eleonora Constantin a fost aleasă pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției judiciare în cadrul Parchetului General.

Cristina Daniela Balcan pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de resurse umane și documentare în cadrul PG

Adrian Cornel Nicolau a fost ales pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției parchetelor militare în cadrul Parchetului General.

Adrian Petre Todoran a fost ales pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de combatere a criminalității organizate în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Marinela Mincă a fost propusă pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției judiciare penale în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA)

Mihaiela Iorga Moraru a fost propusă pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de combatere a corupției în cadrul DNA

Ionuț Ardeleanu pentru funcția de procuror-șef de secție al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție în cadrul DNA.

Propunerile vor fi transmise Secției pentru Procurori a CSM pentru obținerea avizului în conformitate cu art.147 alin.(3) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Citește și: Procesul Camelia Bogdan – Grivco a ajuns la faza recuzărilor

Cine e Mihaela Iorga Moraru

De departe, cea mai surprinzătoare numire este a Mihaielei Iorga Moraru ca șefă a Secției fanion a DNA.

De-a lungul carierei, Mihaela Iorga Moraru a instrumentat câteva dosare importante, însă în același timp a fost protagonista unor scandaluri de răsunet. Cu un profil de funcționar public, Iorga Moraru a fost aleasă sau numită în posturi esențiale ale magistraturii.

Revocată din DNA în 2017 de Laura Kovesi, Iorga Moraru a fost recuperată rapid de controversata Secție de anchetare a magistraților, unde a fost selectată de Secția pentru Judecători a fostului CSM, controlată de Lia Savonea.

Fără rezultate la SIIJ, Iorga Moraru a instrumentat, cu puțin timp înainte de a fi propusă să revină în DNA, cazul judecătoarei de la Suceava care dădea soluții favorabile unor traficanți de droguri. Un dosar fără implicații politice sau de afaceri, perfect pentru relansarea unui procuror.

Tot ea a fost cea care a ridicat, fără motiv, pașaportul Sorinei Săcărin, fata adoptată de o familie de români din SUA, cu scopul de a împiedica părăsirea țării de către minor.

În 2018, Moraru susținea la Antena 3 că fiica sa a fost ținta unei tentative de intimidare, după ce un șofer a lovit-o ușor cu mașina în timp ce alerga după câinele scăpat din lesă.

Potrivit unor surse participante la interviurile organizate de MJ, impresia generală a fost că au fost aleși de ministru tocmai cei asumați de către șefii PG, DNA și DIICOT.

Procurorii aleși de Alina Gorghiu. Fără șefi la DIICOT

În legătură cu funcțiile de procuror-șef de secție pentru Secția de combatere a traficului de droguri și Secția de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice, ambele în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Gorghiu nu a formulat vreo propunere.

„În urma fiecărei serii de interviuri, au avut loc consultări extinse și minuțioase între ministra Justiției și toți membrii comisiei de interviu”, susține ministrul Justiției.

Interviurile au avut loc în perioada 6-16 noiembrie 2023 și s-au desfășurat, la sediul Ministerului Justiției.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia

Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia. Ministrul...

Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea de Apel București

Rejudecarea dosarului asasinării disidentului Gheorghe Ursu, respinsă de Curtea...

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Motivarea tribunalului de la Washington

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Tribunalul...