Cea mai mare căpușă a Primăriei Iași: directorul cu 6.000 de euro brut în plină criză bugetară. Adjunctul, inculpat pentru evaziune fiscală

Data:

Ospăț din bani publici la Citadin, firma de asfaltări deținută de Primăria Iași: din iulie, directorului Marius Ionescu i-a fost mărit salariul la 29.550 lei brut, adică aproximativ 17.280 lei bani în mână, cu 2.400 de lei mult decât anul trecut.

Ca termen de comparație, majorarea depășește valoarea unui salariu minim net pe economie

Iau mai mult și cei șapte membri ai Consiliului de Administrație: 6.143 lei net lunar față de de 3.142 lei în 2022

În acest timp, în România, se vorbește de săptămâni întregi despre înghețarea sau reducerea veniturilor bugetarilor

Una dintre primele decizii ale noii conduceri de la Citadin: numărul 2 din societate a fost numit, interimar, Radu Berechet, inculpat într-un dosar de evaziune fiscală judecat la Tribunalul Iași

Citește și: CJ Botosani se umflă înainte de reforma bugetară. Șase persoane au fost aduse în cadrul aparatului de specialitate în doar trei zile

Salariu plus componenta variabilă
În anul 2021, netul directorului Marius Ionescu a fost de aproximativ 12.000 de lei lunar. A sărit anul trecut la 14.843 lei net lunar și la 17.286 lei lunar în prezent. Ultima mărire a fost anunțată în iulie, odată cu numirea lui pentru un mandat de încă patru ani la conducerea companiei.

Astfel, în nici trei ani, creșterea salarială la Ionescu a fost de peste 1.000 de euro. Explicația: leafa directorului se calculează ca fiind de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut pe ramură, construcții în acest caz. Cum acest salariu brut crește constant, aproape lună de lună, și lui Ionescu i se mărește periodic leafa.

Însă, Marius Ionescu își poate spori veniturile dacă îndeplinește criteriile de performanță. Pentru că remunerația sa are două componente: indemnizația fixă (acest salariu acum de 29.550 lei brut) + o componentă variabilă. Aceasta înseamnă că, dacă Ionescu îndeplinește indicatorii de performanță (ținte de atins pentru societate într-un an), atunci poate fi premiat cu între 4 și 12 indemnizații, în funcție de procentul de realizare între 100% și peste 120%.

Cât mai poate lua

Două exemple concrete:
– dacă atinge indicatorii de performanță în proporție de 103% va lua, pe lângă salariul lunar, un premiu constând din valoarea însumată a încă 4 indemnizații lunare. 29.550 lei x 4 = 118.200 lei brut;
– dacă duce indicatorii de performanță la peste 120%, atunci Ionescu își dublează banii 29.500 lei x 12 = 354.600 lei brut – doar premiul.
Anul trecut, Marius Ionescu a ratat la mustață să se premieze.

Continuarea, în ReporterIS!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTOȘ Citadin este firma care face asfaltări în oraș pe baza comenzilor primite de la Primărie Sursă: ReporterIS

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Oradea: dezvoltare economico-socială prin ştiinţă şi tehnologie | Bihoreanul

Oradea: dezvoltare economico-socială prin ştiinţă şi tehnologie, acesta este...

Cine sunt cei nouă candidați la Primăria Iași. Trei au fost respinși | Ziarul de Iași

Cine sunt cei nouă candidați la Primăria Iași. Trei...

Condamnare simbolică în dosarul de șpagă de la UMF Iași | Ziarul de Iași

Condamnare simbolică în dosarul de șpagă de la UMF...