Cea mai mare pensie specială din Iaşi e încasată de un fost magistrat: 8.550 euro/lună

Data:

Au trecut aproape 4 ani de când actualul prim-vice al PNL Rareş Bogdan desfiinţa pensiile speciale “în 30 de zile”. În 4 ani nu a făcut-o nici el, nici alţi aleşi ai poporului. În tot acest timp, câtorva sute de ieşeni le intră lunar în cont mai mulţi bani decât câştigă alţii într-un an, doi sau chiar trei ani, fie ei pensionari sau angajaţi.

Mai mult decât salariul preşedintelui ţării. Cea mai mare pensie de serviciu în plată la nivelul Iaşului se ridică la 43.381 de lei brut (8.850 de euro), iar cel care vede lună de lună această sumă fabuloasă pe talonul de pensie este un fost magistrat, potrivit datelor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi. De altfel, nici nu e greu de presupus cine este acest fost magistrat.

Citește și Primarul Brașovului, Allen Coliban: O instituţie subordonată Primăriei, vizată de percheziţiile DNA

În judeţul Iași sunt cel puţin 319 beneficiari de pensii de serviciu (cunoscute drept pensii speciale), care sunt stabilite prin legi care le oferă acestor oameni şansa de a obţine venituri net superioare faţă de majoritatea contribuabililor sistemului public de pensii. Tot în judeţul nostru sunt şi aproape 45.000 de pensionari ieşeni care trăiesc cu pensia minimă garantată, de 1.125 de lei, mai exact un sfert din numărul total al pensionarilor din judeţul Iaşi (pe toate categoriile de pensii), conform statisticilor Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

Printre foştii magistraţi din Iaşi care au o pensie impresionantă se află Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. În declaraţia completată anul trecut, fostul ministru al Justiţiei, fost judecător al CCR, arată că a încasat din pensii, într-un an, suma de 493.124 lei (cca 100.500 euro), respectiv 41.000 lei/lună (cca 8.400 euro lunar). Pentru comparaţie, în acelaşi an, Klaus Iohannis a declarat un venit anual de 179.507 lei (cca 36.600 euro), adică 14.950 lei/lună (cca 3.050 euro lunar). Pe de altă parte, în aprilie 2023, pensia medie de asigurări sociale de stat în judeţul Iaşi a fost de 1.908 lei (CNPP), ceea ce înseamnă că pensiile speciale sunt şi de până la 25 de ori mai mari, titrează Ziarul de Iași.

foto – Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Au ajutat bolnavi, orfani și oameni sărmani | Bihoreanul

Liceeni din Olanda voluntari în Bihor. Elevii olandezi au...

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă | De Brăila

Un adolescent din Brăila, tăiat cu o macetă. Tânărul...