Centru Regional de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, la Oradea. Consiliere psihologică și psihiatrică gratuită

Data:

Centru Regional de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog. Pentru a ajuta pacienţii cu probleme de sănătate mintală, în Oradea se pregăteşte înfiinţarea unui centru unde vor putea primi gratuit sprijin psihologic ori psihiatric şi vor putea face parte din grupuri de suport coordonate de persoane care s-au confruntat cu aceleaşi probleme.

Pionier în acest proiect e un tânăr orădean de 28 de ani, care acum este abstinent, după ce jumătate din viaţă a depins de droguri.

La nivel naţional se pun bazele, anul acesta, a 8 Centre Regionale de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog, care vor funcţiona în cadrul unuia existent în Bucureşti încă din 2009. Aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, el are ca roluri principale, în teorie, furnizarea de consultanţă psihologilor şi psihiatrilor, coordonarea activităţilor de consiliere medicală în sănătatea mintală ori autorizarea unor programe de formare profesională în domeniul adicţiilor.

Citește și: Cum vrea Ciolacu să elimine vizele SUA pentru români: pune presiune pe polițiști și magistrați să depună în masă cereri de plecare peste Ocean

În realitate, în ultimii ani, instituţia nu a făcut mare lucru din cauza subfinanţării, spune Gabriel Stănilă, consilier în cadrul Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog (CNSMLA) din Bucureşti.

„Banii alocaţi au fost întotdeauna puţini. Dar acum e nevoie de astfel de servicii. Dacă înainte de pandemie 1 din 5 indivizi dezvoltau afecţiuni din sfera aceasta, noile rapoarte ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că acum 1 din 2 oameni pot ajunge să aibă probleme de natură mintală, de la depresie până la schizofrenie. Acest tip de pacient este atipic tocmai pentru că pare sănătos, însă un stimul extern poate să-i provoace diferite reacţii care apoi îl determină să devină un pericol pentru el ori pentru persoanele din jur”, spune Stănilă.

În cadrul CNSMLA s-a înfiinţat încă din 2023 un grup de lucru care să se ocupe de înfiinţarea centrelor regionale, cel mai avansat fiind, în prezent, proiectul de la Oradea.

Continuarea, în Ebihoreanul.ro

Citește și: Rareș Burlacu, președintele ARICE: Avem nevoie de o strategie pentru produsele care să fie privilegiate de statul român pentru export

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nou parc industrial în Bihor: Parcul de Specializare Inteligentă Ștei | Bihoreanul

Nou parc industrial în Bihor. Președintele Consiliului Județean Bihor,...

Au înflorit narcisele și gențienele în Munții Rodnei | Săptămâna Online

Au înflorit narcisele și gențienele pe Masivul Saca, din...