New York Times: Centrul puterii în Europa se mută la est, România rămâne în urmă

Data:

Influența politică și vizibilitatea țărilor din Europa de Est a crescut de la începutul războiului împotriva Ucrainei, însă România eșuează în a se remarca din punct de vedere geopolitic.

O analiză New York Times arată că centrul puterii în Europa se mută spre est, țările din Europa Centrală și Europa de Est implicându-se adesea mai activ în susținerea Ucrainei în război decât țări precum Germania sau Franța.

România pierde însă teren, nearătând același nivel de implicare de care dau dovadă țări precum Polonia sau statele baltice.

Citește și: Un om al primarului din Agigea, angajat fără concurs la Autoritatea Electorală Permanentă, în contextul în care în localitate urmează alegeri anticipate

Țările din Europa de Est au început să devină mai prezente din punct de vedere geopolitic odată cu invazia Ucrainei. Asistența către Ucraina nu este însă un fenomen nou. Țările baltice s-au aflat printre primele care au oferit ajutor militar Ucrainei, în 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea.

Statele baltice, la fel ca mai multe țări din Europa de Est, împărtășesc o istorie comună cu Ucraina când vine vorba de expunerea la agresiunea Rusiei, lucru care nu se poate spune despre țări precum Franța sau Germania.

O voce importantă din Europa de Est când vine vorba de susținerea Ucrainei în ultimul an, este Dalia Grybauskaitė, unul dintre foștii președinți ai Lituaniei. Aceasta a cerut sancțiuni dure asupra Rusiei de la începutului invaziei, cerând ca NATO să se implice mai activ în Ucraina.

Estonia și Letonia au fost, de asemenea, implicate de la bun început – Estonia a fost prima țară care a cerut închiderea traficului aerian deasupra Ucrainei, iar Letonia a urmat exemplul la scurt timp după.

Mai mult, țările baltice s-au aflat printre primele care au ales să taie legăturile cu Rusia pe piața energetică. În aprilie 2022, țările baltice au declarat că au încetat toate importurile de gaz și petrol rusesc, pe când Germania se afla printre țările încă reticente să facă același lucru, pe fondul dependenței de Rusia și temerile legate de recesiune.

Prim ministrul polonez a descris atitudinea Germaniei drept „inacceptabilă”

Din punct de vedere al ajutorului militar, cele trei state baltice au anunțat că vor trimite ajutor militar Ucrainei în ianuarie 2022, înainte de începutul invaziei.

Polonia, de asemenea, s-a remarcat datorită presiunii puse asupra Germaniei pentru a trimite tancuri Leopard Ucrainei.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, se numără printre oficialii care au insistat cel mai mult asupra tancurilor. Acesta a declarat că va trimite o cerere scrisă Germaniei pentru a trimite propriile tancuri. Polonia a promis Ucrainei 14 tancuri Leopard.

Prim ministrul polonez a descris atitudinea Germaniei drept „inacceptabilă”, spunând că Ucraina și Europa vor câștiga războiul cu sau fără ajutorul Germaniei. Criticii acuză Germania și Franța că pun în pericol procesul de asistență, fiind „paralizate” în fața Rusiei.

Percepția că vestul este reticent în a trimite ajutor Ucrainei este însă una eronată, este părerea lui Marius Ghincea, expert în relații internaționale la Institutul European al Universității din Florența.

Germania ocupă locul doi în lume când vine vorba de asistența trimisă Ucrainei, potrivit statisticilor realizate de platforma „Ukraine Support Tracker” a Institutului Economiei Mondiale din Kiel. Franța se afla pe locul trei, iar Polonia pe locul șase, în anul 2022.

Continuarea, în Europa Liberă!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Statul Major al Armatei ucrainene

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis are și susținerea Turciei | Revista22

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis...

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi achiziționate din Kazahstan | Aktual24

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi...

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață | Deutsche Welle

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață,...