Lavrov: Rusia vrea ca NATO să îşi retragă forţele din fostele state comuniste est-europene, inclusiv din Romania și Bulgaria

Data:

Rusia doreşte ca NATO să îşi retragă toate forţele din Bulgaria, România şi alte state foste comuniste din Europa de Est care au aderat la alianţă după 1997, a declarat vineri Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, subliniind poziţia dură a Moscovei înainte de discuţiile de securitate cu SUA de la Geneva, informează Nikkei Asia.

Lavrov a mai precizat, într-un răspuns scris pe site-ul ministerului, că cererile Rusiei includ „retragerea forţelor străine, a echipamentelor şi armamentului şi luarea altor măsuri pentru a reveni la situaţia din 1997”, când NATO a început să admită fostele ţări din Pactul de la Varşovia.

„Aceasta include Bulgaria şi România”, a declarat Lavrov, adăugând că cererea Rusiei a fost „esenţială” şi „formulată în mod deliberat cât mai clar posibil pentru a nu permite interpretări duble”.

Citește și: Exploatarea credulității – sau cum se construiește extremismul cu o minciună despre statuia lui Maniu

Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, a reacţionat rapid, respingând pretenţiile lui Lavrov.

„Bulgaria este o ţară suverană, care şi-a făcut alegerea cu mult timp în urmă, devenind membru NATO. Ca atare, noi singuri decidem [cum] să organizăm apărarea ţării noastre în coordonare cu partenerii noştri”, a declarat şeful executivului bulgar.

Oficialii occidentali afirmă că preşedintele rus Vladimir Putin este mai aproape ca niciodată de a lansa o nouă invazie în Ucraina, după ce a adunat peste 106.000 de soldaţi în apropierea graniţei sale în ultimele săptămâni. În regiunea de frontieră Donbas, în estul Ucrainei, peste 14.000 de persoane au murit într-un conflict care se desfăşoară lent din 2014.

SUA a organizat un efort diplomatic intens pentru a detensiona situaţia şi a avertizat cu sancţiuni „paralizante” în cazul unei eventuale agresiuni ruseşti împotriva Ucrainei.

Recent, preşedintele american Joe Biden a părut să sugereze că un răspuns occidental ar depinde de amploarea intervenţiei Rusiei, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a propus discuţii separate de securitate conduse de europeni cu Moscova.

Continuarea în The Epochtimes Romania.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

sursa foto – The Epochtimes Romania

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar...

Efectul sancțiunilor împotriva Rusiei și Iranului este limitat, dar nu prea există alternativă

Sancțiunile împotriva Iranului există de 40 de ani iar...