Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare, deși au 4 și 3 dosare penale

Data:

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare până în ziua alegerilor și se pot concentra liniştiţi până la alegeri pe campania electorală.

Demarate în forţă de procurori, dosarele penale care îi vizează pe primar şi pe preşedintele Consiliului Judeţean mai au un drum lung de parcurs până să se poată ajunge la o eventuală condamnare, fie şi în primă instanţă, care să le pună în pericol candidaturile. 

Dacă cei doi vor câştiga la viitoarele alegeri locale încă o tură în fruntea instituţiilor pe care le conduc acum, ar putea chiar spera să-şi termine mandatul până să se încheie procesele.

Citește și Firma din siajul PNL Iași ia bani de la primării cu tarife de 2-4 ori mai mari decât în piață. DNA anchetează

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare

În chiar prima zi de lucru a anului 2021, procurorii DNA anunţau acuzarea preşedintelui CJ de dare de mită şi instigare la delapidare în dosarul „Tabla”.

Ca ministru al mediului, Costel Alexe ar fi primit 22 tone de produse din tablă de la directorul combinatului siderurgic Liberty Galaţi în schimbul alocării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi a monitorizării măsurilor luate de combinat pentru închiderea unei halde de zgură.

Cum faptele de care era acuzat fuseseră comise ca ministru, Alexe urma să fie judecat direct de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Rechizitoriul a ajuns pe masa acestei instanţe după un an şi jumătate, în iunie 2022.

Fără a fi neapărat un record, o durată de doar doi ani scursă între momentul comiterii faptelor şi înaintarea rechizitoriului către instanţă reprezintă un termen relativ scurt în cazul unui dosar de corupţie.

Citește și Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate 

Dosarul „Tabla”: un parcurs foarte dificil

În instanţă însă, dosarul a avut până acum un parcurs dificil. În martie anul trecut, dosarul a fost chiar înapoiat de judecători procurorilor, acestora cerându-li-se să clarifice acuzaţiile aduse lui Alexe.

Pentru anchetatori, exista chiar riscul de a trebui să reia cercetările. Nu a fost cazul, iar lămuririle aduse au fost considerate satisfăcătoare.

A mai durat totuşi un an până ce dosarul să iasă din camera preliminară, putând astfel începe procesul propriu-zis. Primul termen de judecată s-a desfăşurat în urmă cu două săptămâni, în cadrul său parcurgându-se însă strict etape procedurale.

Probele strânse de procurori vor fi prezentate abia la următorul termen, pe 23 aprilie. Într-un ritm mediu de un termen pe lună, până la data alegerilor locale nu va fi timp nici pentru începerea concretă a cercetării judecătoreşti, cu audierea martorilor, eventualele expertize şi analiza contestaţiilor ce vor fi înaintate de avocaţi.

Mai multe aflați din Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași | Ziarul de Iași

Primarul Chirica promite iar „Tren metropolitan” la Iași, proiect...

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după o vizită la Moscova | Aktual24

Filorusul Dorel Vișan a primit ordinul masonic Umaniterra, după...

Romanian Creative Week Iași și noul său magazin online | Ziarul de Iași

Romanian Creative Week Iași și noul său magazin online...