Ciucăboții – armata online care îi cântă ode premierului pe trei rețele sociale

Data:

Nu mai puțin de 78 de pagini de Facebook folosesc nume și imagini ale unor persoane ce nu par să existe în realitate și urmează același tipar: postează doar comentarii laudative pe pagina premierului Nicolae Ciucă sau alte pagini care îl menționează pe acesta, arată jurnaliștii de la Misreport.

Acest tip de acțiune este replicat și pe Instagram, însă de un număr mai mic de profile. Și pe TikTok am identificat o rețea de profile cu nume similare celor de pe Facebook, care acționează în același stil.

„Este o veste îmbucurătoare faptul că România a obținut o îmbunătățire a rating-ului din partea Agenției de rating Fitch”, comenta, în urmă cu mai bine de o săptămână, pe pagina premierului Nicolae Ciucă, pagina de Facebook cu numele Marius Cristescu.

„Acest lucru arată că guvernarea a reușit să asigure o politică economică stabilă și responsabilă în ultima perioadă”, îi răspundea o altă pagină de Facebook, cu numele Valentin Balasescu. Marius Cristescu cel bucuros pentru rating-ul de țară este, potrivit informațiilor de pe profilul său, actor.

Are un singur like și 16 followers. Ultima sa postare prezintă o fotografie cu cozonaci și face referire la „micul dejun de acasă”, în Aiudul de Sus, județul Alba. De fapt, cozonacul din Alba e ilustrația unei rețete a Marthei Stewart. Și încă ceva. Cristescu are fotografii de profil identice cu altă pagină, Catalin Ionut.

Citește și VIDEO Robotul „Ion”, o înșelătorie. Răspunsurile preînregistrate, inteligența artificială încă în fază de proiect

Valentin Balasescu, cel bucuros pentru guvernarea responsabilă, e muzician. Are 5 likes și folosește, la rândul său, fotografii postate cu ani în urmă de conturi reale de Twitter. În plus, nimic din postările sale, foarte puține la număr, nu par să reflecte activitatea unui muzician.

Am identificat și clasat 78 de astfel de pagini care folosesc nume și imagini ale unor persoane care nu par să existe în realitate și urmează același tipar: postează doar comentarii laudative pe pagina premierului Nicolae Ciucă sau alte pagini care îl menționează pe acesta – de la paginile unor posturi de radio, publicații și până la pagini de politicieni.

Pe lângă aceste pagini, am mai identificat și alte câteva zeci de profile personale cu comportament neautentic. 

Articolul integral, pe site-ul Misreport.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related