Comisia Europeană a blocat cererea 3 de plată din PNRR, de 2,7 miliarde de euro

Data:

spot_img

Comisia Europeană a blocat cererea 3 de plată din PNRR, de 2,7 miliarde de euro. Cere scăderea pragului la microîntreprinderi, reforma companiilor de stat (inclusiv RAAPPS) și a companiilor din energie.

Cele mai mari probleme sunt cu reforma companiilor de stat (inclusiv RAAPPS – instituția care renovează viitoarea vilă de protocol a lui Iohannis), cu pragul de 500.000 de euro la microîntreprinderi și cu numirile la vârful companiilor din energie, dar și cu noii șefi ai AMEPIP, super-agenția care controlează firmele de stat.

Săptămâna viitoare va avea loc o discuție decisivă la București. Termenul până la care Comisia Europeană ar fi trebuit să aprobe cererea trei, trimisă de guvernul României în 15 decembrie, e 16 martie, când se scurg cele două luni regulamentare, plus o lună cerută de guvern.

O situație similară s-a înregistrat și cu cererea doi de plată, rambursată parțial de Comisia Europeană la nouă luni după depunere, întârziere provocată de neîndeplinirea unor jaloane și ținte.

Citește și CSM a respins doi procurori care doreau să ancheteze magistrați, deși echipa de la Parchetul General are rezultate dezastruoase

Comisia Europeană a blocat cererea 3. Ce se întâmplă în continuare

Săptămâna viitoare va avea loc la București o întâlnire între delegația Comisiei Europene, condusă de Celine Gauer, și o delegație a guvernului, pentru a discuta jaloanele și țintele pe care Comisia Europeană nu le consideră îndeplinite.

Principalele probleme reclamate de Comisia Europeană sunt:

1. Exceptarea Regiei Autonome a Protocolului de Stat (RAAPPS) de la regulile de transparență pe care trebuie să le respecte toate companiile și regiile autonome cu capital majoritar de stat.

Comisia Europeană consideră că guvernul nu a explicat de ce RAAPPS trebuie să fie exceptată de la regulile aplicate celorlalte companii și regii cu capital de stat, mai precis de ce numirile la conducere nu sunt transparente, iar activitatea e secretizată.

Reamintim că a secretizat contractul de refacere a unei vile din centrul Bucureștiului, despre care se crede că va fi reședința lui Klaus Iohannis după terminarea mandatului de președinte.

Restul problemelor pot fi citite pe Economedia.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Economedia.ro
Economedia.ro
Economedia este site de știri și analize economice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Pieleanu revine cu o nouă firmă și un sondaj de opinie diversionist

O firmă relativ nouă de sondare a opiniei publice...

Centrul Clujului, cea mai poluată zonă din oraș | Monitorul de Cluj

Centrul Clujului este zona cu cea mai mare poluare,...