Cea de a doua tranșă din PNRR, de 2,76 miliarde de euro, plătită către România

Data:

Cea de a doua tranșă din PNRR s-a făcut pe 29 septembrie, în cuantum de 2,76 miliarde de euro, sub formă de granturi și de împrumuturi. Plata a fost posibilă datorită îndeplinirii de către România a 49 de jaloane și de ținte legate de cea de a doua tranșă.

Acestea acoperă reforme esențiale în domeniul tranziției verzi și digitale, precum adoptarea legii privind decarbonizarea și intrarea în vigoare a legii privind guvernanța serviciilor de cloud utilizate în sectorul public. De asemenea, România a propus reforme care vizează îmbunătățirea punerii în aplicare a politicilor publice, promovarea turismului și a culturii, dezvoltarea resurselor umane în sectorul sănătății, îmbunătățirea colectării impozitelor și a sustenabilității pensiilor, modernizarea infrastructurii sistemului educațional, precum și consolidarea independenței sistemului judiciar și consolidarea acțiunilor de combatere a corupției.

Plățile din cadrul MRR se bazează pe performanță și depind de implementarea de către România a investițiilor și a reformelor prezentate în planul său de redresare și reziliență.

Citește și Judecătorii au decis – baronul de Vaslui, Buzatu, rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile

La 16 decembrie 2022, România a prezentat Comisiei o a doua cerere de plată în valoare de 2,8 miliarde EUR din cadrul MRR, legată de 51 de jaloane și de ținte. La 27 iunie 2023, Comisia a adoptatRO••• o evaluare preliminară parțial pozitivă a cererii de plată a României, constatând că două jaloane legate de investițiile în energie nu fuseseră îndeplinite în mod satisfăcător. Comisia a recunoscut primele măsuri luate deja de România pentru a îndeplini aceste jaloane restante, deși mai sunt încă multe de făcut. Măsurile care trebuie luate în cadrul procedurii de „suspendare a plăților” pentru ca statelor membre să li se acorde mai mult timp în vederea îndeplinirii jaloanelor restante sunt explicate în acest document cu întrebări și răspunsuri.

Avizul Comitetului economic și financiar cu privire la cererea de plată a României a pregătit terenul pentru adoptarea de către Comisie a unei decizii privind plata fondurilor legate de cele 49 de jaloane și de ținte care au fost evaluate ca fiind îndeplinite în mod satisfăcător.

Planul general de redresare și reziliență al României va fi finanțat prin granturi și împrumuturi în valoare de peste 29 de miliarde EUR.Cuantumurile plăților efectuate către statele membre sunt publicate în Tabloul de bord privind redresarea și reziliențaEN. România a primit deja o plată totală de prefinanțare în valoare de 3,7 miliarde EUR în decembrie 2021 și în ianuarie 2022, precum și un cuantum de 2,6 miliarde EUR în octombrie 2022, în urma îndeplinirii celor 21 de jaloane și de ținte incluse în prima cerere de plată, a precizat Reprezentanța Comisiei Europeane în România.

sursa foto – Comisia Europeană

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune.Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale.Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare.A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Adolescentă de 16 ani ucisă după ce iubitul ei s-a urcat beat la volan

Adolescentă de 16 ani ucisă după ce iubitul ei...

SRI face recrutări la Universitatea din Oradea

SRI face recrutări la Universitatea din Oradea. Studenții Universității...

Viitorul va fi unul online sau nu va fi deloc

Viitorul va fi unul online sau nu va fi...