Concert-bijuterie la Ateneul Român. Ana Silvestru (pian), Rafael Butaru (vioară) și Fabio di Casola (clarinet)

Data:

Concert-bijuterie la Ateneul Român. Ana Silvestru (pian), Rafael Butaru (vioară) și Fabio di Casola (clarinet), în concert cameral, miercuri, 9 noiembrie.

Trei artiști de zile mari și seri memorabile, pianista Ana Silvestru, violonistul Rafael Butaru și clarinetistul Fabio di Casola, vor susține un recital cameral pe scena Ateneului Român miercuri, 9 noiembrie, de la ora 19:00.

În program, Robert Schumann –  Sonata nr. 2, în re minor, pentru vioară și pian, op. 121 (versiune pentru clarinet), Igor Stravinski – Suita „Povestea soldatului” pentru clarinet, vioară și pian și Divertisment pentru vioară și pian, Béla Bartók – „Contraste” pentru vioară, clarinet și pian. Pentru bilete, accesați: https://ove.ro/recital-cameral-5582.

„Nu sunt deloc mulțumit de prima mea sonată pentru vioară și pian, așa că am mai compus încă una, care sper să fie mai reușită”, spunea Robert Schumann înainte de a scrie, în doar câteva zile, o capodoperă, care va fi interpretată în deschiderea serii, pe scena Ateneului Român, de pianista Ana Silvestru și clarinetistul Fabio di Casola.

„Povestea soldatului ispitit de diavol să renunțe la vioară în schimbul bogăției, dar care sfârșește cu nimic, este la fel de actuală în 2022 ca în 1918, când a avut premiera la Lausanne”, spune Ana Silvestru.

Varianta pentru clarinet, vioară și pian, un cadou de suflet făcut de Igor Stravinsky pentru comerciantul, filantropul și patronul artelor Werner Reinhart, care era și clarinetist, va fi interpretată Fabio di Casola, Rafael Butaru și Ana Silvestru.

Divertismentul pentru vioară și pian compus de același Igor Stravinsky, de la a cărui naștere s-au împlinit 140 de ani, va fi interpretat de Ana Silvestru și Rafael Butaru.

Trioul „Contraste” pentru vioară, clarinet și pian, lucrare scrisă de Béla Bartók în anul 1938, inspirată de muzica populară din Europa de Est, cere o mare măiestrie ritmică din partea interpreților. Prima oară, aceștia au fost violonistul Joseph Szigeti, clarinetistul Benny Goodman, la pian fiind însuși Béla Bartók. Pe scena Ateneului Român vor urca pentru acest moment Rafael Butaru (vioară), Fabio di Casola (clarinet) și Ana Silvestru (pian).

ANA SILVESTRU, despre care Konstantin Scherbakov spunea că este „extrem de talentată”, iar Dmitri Bashkirov că e „strălucit înzestrată, cu un temperament artistic viu, un sunet splendid şi un repertoriu vast”, a studiat muzică la liceul „George Enescu” din București, Universitatea Națională de Muzică din București și la Universitatea de Arte din Zürich, unde a obținut prestigioasa diplomă de solist concertist cu cea mai înaltă distincție la clasa lui Konstantin Scherbakov.

A concertat pe scene importante din Franţa, Spania, Italia, Austria, Germania, Olanda, Elveţia, Polonia, Ungaria, Serbia, Cehia, Israel, Japonia, Bhutan, în săli precum: St. Martin in the Fields în Londra, Gedächtniskirche, Tonhalle Zürich, Musikkollegium Winterthur, Bunkamura Tokyo, Universitatea de Studii Ebraice din Ierusalim, Catedrala Simon şi Juda din Praga, Universitatea Fryderyk Chopin din Varşovia.

În 2020 a interpretat Sonata de Liszt pentru baletul „Marguerite et Armand” în cadrul programului „Alina Cojocaru Dream Project” din Japonia, într-o distribuţie din care au făcut parte Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Serghei Polunin şi Tokyo Ballet.

Audiobookul „Fremd bin ich eingezogen, fremd zieh’ wieder aus” (2015) și albumul  „Irresistible dreams of a pianist” (2016) s-au bucurat de aprecierea unanimă a criticilor. „Este, neîndoielnic, atât o realizare muzicală, cât și una grafică de mare rafinament și design, ce ar putea fi luate ca model și în lumea editorială românească” (Victor Ekenasy). În anul 2018 a apărut, la Editura Bäschlin, audiobookul „Mond Aus! ” (autor: Dana Grigorcea, la pian: Ana Silvestru).

FABIO DI CÀSOLA, despre care Sunday Times scria că este genial, iar publicația Musik & Theater că e, „incontestabil, clarinetistul numărul 1 al Elveției”, câștigătorul prestigiosului concurs de la Geneva (1990), al premiului „Grand Prix Patek Philippe”, declarat „Muzicianul elvețian al anului” (1998), este unul dintre cei mai importanți clarinetiști contemporani.

A fost invitat ca solist de unele dintre cele mai importante orchestre (Russian National Orchestra, the Prague Chamber Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestra della Svizzera Italiana, Lucerne Festival Strings, Camerata Zürich, Musikkollegium Winterthur).

Interpretarea excepțională a concertului de Mozart de la Tonhalle Zürich a avut ca urmare publicarea mai multor CD-uri sub egida SONY, dintre  care înregistrarea lucrărilor pentru clarinet de Carl Maria von Weber a fost „Editor’s Choice” a revistei Grammophone. Fabio di Càsola este profesor de clarinet și muzică de cameră la Universitatea de Arte din Zürich, director artistic al festivalului „Klang” și membru în juriile unor competiții precum: ARD, Capri, Assisi, Bari etc.

RAFAEL BUTARU, concertmaistrul Filarmonicii „George Enescu” din București și al Operei Naționale, a interpretat alături de muzicieni de prestigiu precum: Marin Cazacu, Dorin Marc, Liviu Prunaru, Răzvan Popovici, Răzvan Suma, iar în cadrul Festivalului SoNoRo, alături de Gilles Apap, Reto Bieri, David Cohen, Daishin Kashimoto, Diana Ketler, Bjørg Lewis, Răzvan Popovici, Alexander Sitkowetsky, Daniel Rowland, Serghei Malov, Alina Pogostkina etc.

Este câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, este numit „Prieten al Fundației Principesa Margareta a României”, iar împreună cu ansamblul „ArGenTango” a susținut turnee naționale și numeroase concerte internaționale de mare succes, rezultând și un CD înregistrat în concert, „Live at Sala Radio”, alături de Analia Selis, Omar Massa, Mariano Castro și Răzvan Suma.

Este membru „Romanian Chamber Orchestra”, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, membru al „Ludens Piano Trio”, al ansamblului de muzică veche „I Ludici”, alături de care concertează frecvent în cadrul Festivalului SoNoRo, Vara Magică, Enescu și Muzica Lumii și al ansamblului de muzică veche ce organizează „Bucharest Early Music Festival”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone

Nicușor Dan îl vede ca principal contracandidat pe Piedone...

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de susținători ai Dianei Șoșoacă

Semnătura lui Stelian Ion apare fraudulos pe lista de...