De ce vrea fostul primar Nichita să scape din închisoare: „Am reuşit să-mi fac o introspecţie a vieţii, a păcatelor”

Data:

De ce vrea fostul primar Nichita să iasă din închisoare. Magistraţii au admis, ca întemeiate, cererea de liberare condiţionată depusă de acesta la începutul lunii septembrie la Judecătoria Vaslui, precum şi propunerea Comisiei pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Vaslui. Decizia poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

„Se poate spune că decizia de astăzi a Judecătoriei Vaslui e un pas mare spre liberare. Până la expirarea acelui termen de trei zile, el rămâne însă în penitenciar”, explică avocatul Marius Brănici, consilier în Baroul Avocaţilor din Iaşi.

Gheorghe Nichita, fost primar al Iașului până în 2009, este deţinut în Penitenciarul Vaslui, unde ispășește pedepsa de 6 ani şi 8 luni închisoare ani dispusă la începutul acestui an.

Citește și: Electromobilitate în România. Comunitatea celor care nu s-ar mai da jos dintr-o mașină electrică

Dacă liberarea condiţionată a fostului edil de Iaşi nu va fi contestată de procurori, condamnatul Gheorghe Nichita se va afla sub supraveghere până pe 24 mai 2027 şi va trebui să menţină o strânsă legătură cu Serviciul de Probaţiune Vaslui, la care va trebui să se prezinte la datele fixate de acesta, să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, orice schimbare a locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În plus, Gheorghe Nichita va trebui să frecventeze un program de reintegrare socială. Măsurile de supraveghere şi frecventarea programului de reintegrare socială se vor aplica “din momentul acordării liberării, pe o perioadă egală cu 1/3 din durata termenului de supraveghere, dar nu mai mult de 2 ani”.

În luna iunie cererea de liberare i-a fost refuzată

O cerere similară de liberare din penitenciar i-a fost refuzată de Judecătoria Vaslui în luna iunie. Apărătorii fostului primar au atacat sentinţa respectivă la Tribunalul Vaslui, iar în iulie magistraţii forului superior au desfiinţat parţial hotărârea Judecătoriei şi au decis modificarea termenului „de reiterare a cererii de liberare condiţionată după data împlinirii fracţiei prevăzute de lege”.

În funcţie de momentul în care au fost săvârşite faptele pentru care este condamnat Gheorghe Nichita (înainte sau după publicarea Noului Cod penal), dar şi de vârsta sa şi de activităţile desfăşurate în perioada de detenţie, pedeapsa de 6 ani şi 8 luni putea fi redusă, iar avocaţii au încercat să demonstreze că s-a îndeplinit termenul de executare a sentinţei.

S-a folosit de „serviciile” Poliţiei Locale pentru supravegherea operativă a amantei sale

Gheorghe Nichita se află în penitenciar pentru a executa două sentinţe contopite: una din dosarul “Amanta”, cealaltă pentru mită. În primul dosar a fost judecat pentru că în perioada decembrie 2013 – aprilie 2015 s-a folosit de „serviciile” Poliţiei Locale pentru supravegherea operativă a amantei sale, pe atunci funcţionară în cadrul Primăriei.

În al doilea, a fost acuzat de procurorii DNA că a cerut un „comision” de 10% din contractul de 69 milioane lei pentru modernizarea sistemului de management al traficului. Nichita a primit 3,7 milioane lei în bani, reduceri la un hotel de lux din Bucureşti ori cazare într-o excursie în China.

Continuarea, în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Onea se întoarce la DNA

Instanța supremă a anulat ordinul fostului procuror șef al...

Dator la Fisc cu 55 milioane de euro, primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței

Primarul Negoiță a suspendat executarea silită cu ajutorul instanței...

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la Romanian Creative Week

Povestea genții Lady Dior, spusă de Mircea Cantor la...