Cum a scăpat senatorul Pîrvulescu de datoriile la stat cu ajutorul unui bulgar

Data:

Cum a scăpat senatorul Pîrvulescu de datoriile la stat. Firma parlamentarului PNL a fost preluată de un bulgar misterios, după ce politicianul din Teleorman a încărcat compania cu datorii la stat. Un contract public câștigat de firma liberalului este investigat de procurorii DNA pentru că banii au fost încasați, dar proiectul abandonat. Acum, statul încearcă să recupereze o parte din paguba pasată bulgarului, care este de negăsit, potrivit Context.

  • Bulgarul a preluat o altă companie de la un apropiat al fostului CEO Lukoil Bulgaria
  • Acesta mai este implicat într-o societate luată de la un alt teleormănean
  • Firma pe care a deținut-o în Bulgaria are datorii de aproape 400 mii de euro

Statul crește taxele pentru cetățeni în timp ce pierde anual miliarde de euro din evaziune fiscală. Câteva sute de milioane de euro sunt furate printr-un sistem operat de rețele de consultanți bulgari și oameni de afaceri români. EUROFRAUDA ROMÂNO-BULGARĂ este o investigație transfrontalieră realizată de Context.ro alături de jurnaliștii bulgari de la BIRD.bg, care vă prezintă beneficiarii acestor fraude.

Context l-a căutat pe misteriosul bulgar la adresa care apare în documentele din România. Am ajuns într-o comună aflată la 15 minute de kilometrul zero al capitalei bulgare. Nu a găsit pe nimeni acolo. Unul dintre vecinii cu care a vorbit a spus că nu îl cunoaște și că acolo ar locui o angajată a poliției. 

Cum a scăpat senatorul Pîrvulescu de datoriile la stat

Yordan Angelov, bulgarul pe care-l căutam, este cel care a preluat o firmă înființată în 2002 de senatorul Eugen Pîrvulescu și soția sa. Firma politicianului a luat contracte din bani publici pe bandă rulantă, fără să le mai și finalizeze. Reporterii Context.ro au identificat mai multe astfel de cazuri. Firma a intrat în faliment, iar lichidatorul judiciar nu a reușit, nici el, să dea de bulgar.

În iunie 2019, a fost deschisă procedura de insolvență a societății care a dat gaură în bugetul statului.

Potrivit unui raport depus la tribunal, ANAF ar fi constatat, în urma unui control încheiat în decembrie 2019, că Pefin General Prod avea datorii de peste 300 mii de lei la bugetul de stat.

Lichidatorul desemnat să se ocupe de caz povestește că nu l-a văzut niciodată pe administratorul bulgar Yordan Angelov sau pe asociatul său spaniol, care nu au răspuns la niciun fel de chemare în instanță, ci doar ar fi vorbit cu Angelov la telefon.

„Eu nu am dat de acești oameni, deci eu nu i-am văzut”, a afirmat lichidatorul într-o discuție cu reporterul Context.ro. „El m-a sunat, a fost un număr privat„, a mai spus expertul. 

Iar convorbirea s-a purtat în limba română, cu toate că în actele încheiate pentru numirea sa ca administrator era specificat că bulgarul nu este vorbitor de română și nu înțelege limba română. Iar în 2019 „s-a prezentat unul din foștii angajați”, după cum susține lichidatorul. 

„A venit un domn (…) a adus câteva documente (…) N-a vrut să se prezinte”, a adăugat practicianul în insolvență.

Citește și: Harta finanțărilor din fonduri europene. Județul Iași, devansat de Ilfov, Constanța, Cluj și Dolj

Cine e omul de paie din Bulgaria

Bulgarul Yordan Angelov a fost implicat în două companii bulgărești. Una dintre ele, care a schimbat de mai multe ori proprietarul în decursul a șase ani, a adunat datorii de aproape 400 mii de euro la Agenția Națională de Administrare Fiscală din Bulgaria.

Unul dintre foștii patroni, Ivan Kosev Nedkov, a transferat compania pe numele altei persoane, care a cesionat-o apoi lui Angelov. În 2015, Angelov a transferat firma către un individ care apare implicat în 97 de firme bulgărești.

Nedkov a fost manager în două companii controlate de oligarhul Valentin Zlatev. Fost CEO al Lukoil Bulgaria, Zlatev este un apropiat al lui Boyko Borisov, fost premier în țara vecină.

Angelov nu deține nicio proprietate în Bulgaria. Reporterii Context.ro au încercat să îl identifice și să stea de vorbă cu el, însă a fost de negăsit.

Articolul integral, în Context

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și a directorului Rezervelor Statului

Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și...

Contractele de consultanță ale familiei Cîrstoiu cu producătorii de medicamente

Contractele de consultanță ale familiei Cîrstoiu cu producătorii de...

Afacerile de milioane ale doctorului Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei

Afacerile de milioane ale doctorului Cîrstoiu, candidatul comun al...