Cum afectează decizia PSD-PNL candidaturile lui Nicușor Dan și al lui Piedone

Data:

Cum afectează decizia PSD-PNL de a-l retrage pe Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Generală a Capitalei șansele lui Nicușor Dan și pe ale lui Piedone explică politologii Cătălin Pîrvulescu și Remus Ștefureac, într-o discuție cu PRESShub.

Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone ar putea să fie serios afectați de decizia PSD-PNL de a-l retrage pe Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, consideră analiștii.

După o ședință care a durat 14 ore, liderii PSD și PNL au decis luni să renunțe la candidatura doctorului, dar și la ideea de candidat comun.

Astfel, noul candidat al social democraților este Gabriela Firea, în timp ce PNL va merge cu Sebastian Burduja. Decizia a venit în urma sondajelor care îl plasau rău pe Cîrstoiu.

Citește și: PSD-PNL renunță la Cîrstoiu. Reintră Firea în cursă. Și Burduja

Piedone poate pierde voturi în fața Gabrielei Firea

Remus Ștefureac, politolog și fondator al INSCOP Research, crede că dintre cei doi, cel mai afectat este Cristian Popescu Piedone.

Cred că principalul afectat va fi Cristian Popescu Piedone. Dacă doamna Firea intră în cursă va mobiliza semnificativ mai bine electoratul PSD care, o parte din el, se va muta de la domnul Cristian Popescu Piedone.

În ce proporții și cum nu știm, n-avem de unde să știm, pentru că toate aceste evoluții din ultima lună au produs o stare de bulversare în rândul electoratului din București și o stare de nemulțumire.

Doamna Firea are în continuare și avea și înaintea un nivel de încredere, notorietate și intenție de vot ridicată în rândul electoralului PSD. Prin urmare, încă o dată mă aștept să recupereze din ceea ce preluase Cristian Popescu Piedone”.

Citește și: Piedone și-a majorat salariul cu 50% în prima zi când s-a întors la primărie

Burduja poate recupera

Remus Ștefureac spune că și Nicușor Dan ar putea pierde din numărul de voturi, în fața lui Sebastian Burduja, în condițiile în care va avea o campanie suficient de convingătoare.

„La rândul său, domnul Sebastian Burudja fiind un candidat tânăr, dinamic, cu un alt tip de discurs, absolvent de Harvard, poate, de asemenea, recupera o parte din voturile liberale care au mers în zona Nicușor Dan și sigur poate să spere și la a aduna și alte voturi, cu condiția de a avea o campanie coerentă, credibilă, să vină cu proiect, cu o viziune și în același timp să proiecteze în rândul bucureștenilor sentimentul că este un candidat, repet care vine cumva dintr-o altă lume.

Bza electorală pentru Nicușor Dan este asigurată de votanții USR în principal, dar și de o parte din votații liberali.

Dacă domnul Burduja va fi convingător pentru votanții liberali, dar și pentru alți votanți mai neutrii, mai independenți, argumentând cu CV-ul său profesional și parcursul educațional, evident că Nicușor Dan poate fi afectat.

Cred că intrarea celor doi candidați, domnul Burduja și doamna Firea încă o dată va diminua sporul primilor doi clasați, însă cel afectat mai puternic cred că va fi domnul Piedone”, a menționat politologul și fondatorul INSCOP Research pentru PRESShub.

Cum afectează decizia PSD-PNL intenția de vot

Cristian Pîrvulescu, analist politic, a precizat, într-o discuție cu PRESShub, că va mai dura o perioadă până când potențialii votanți atât ai Gabrielei Firea cât și ai lui Sebastian Burduja să înțeleagă faptul că cei doi au intrat în cursă.

„Prima problemă este că cei doi vor trebui să recupereze la nivelul pe care îl aveau înainte de lansarea candidaturii ratate a lui Cîrstoiu, pentru că e foarte probabil că în momentul acesta intenția de vot se va fi schimbat. Până când ajung electorii lor potențial să aibă cunoștință de faptul că sunt din nou candidați, va mai dura”.

Politologul a mai declarat pentru PRESShub că cei doi candidați intrați în cursă sunt din start defavorizați din cauza deciziilor luate până acum de partidele lor.

„În orice caz, Gabriela Firea teoretic va prelua din electorii lui Cristian Popescu, iar Burduja ar putea prelua o parte din electorii lui Nicușor Dan.

Gabriela Firea, de exemplu, avea un electorat suficient de pronunțat, dar îl avea înainte ca să se ia în calcul candidatura lui Cristian Popescu.

E foarte probabil că dintre cei care s-au hotărât să-l voteze pe Popescu din foștii alegători ai lui Firea, mulți nu vor renunța. Cei doi candidați sunt defavorizați din stat de tergiversările partidelor lor”, a precizat Cristian Pîrvulescu pentru PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Acuzații de mită electorală în campania pentru Primăria Ploiești

Acuzații de mită electorală. Mihai Polițeanu, candidat independent la...

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală de 1 Mai cu lideri de sindicat | Club Feroviar

Firea și Ciolacu au mers în vizită electorală, de...

Noi sancțiuni ale SUA pentru companiile care susțin războiul ilegal din Ucraina | Aktual24

Noi sancțiuni ale SUA pentru companiile care susțin războiul...