Cum arată modele pentru listele de semnături pentru alegerile locale și europarlamentare | OFICIAL

Data:

Cum arată modele pentru listele de semnături pentru alegerile locale și europarlamentare , publicate în mod oficial de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Unde se găsesc cele două modele

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că ambele modele de liste se pot descărca de pe site-ul instituției.

Listele trebuie să conțină, pe lângă elemente de identificare ale partidului sau ale candidatului, o serie de date despre susținător, precum cele de pe actul de identitate, dar și semnătura acestuia.

În cazul listelor pentru ambele alegeri, pe fiecare pagină din tabel trebuie să existe o declarație pe proprie răspundere a celui care o întocmește.

În plus, în cazul modelului de listă pentru alegerile locale, se cere susținătorilor să-și declare inclusiv cetățenia și adresa.

Citește și: O stațiune balneară închisă de comuniști va fi reînviată și devine independentă energetic

Doar lista pentru Parlamentul European a fost actualizată

Într-un răspuns transmis pentru PRESShub de către AEP, instituția a menționat că modelul listei pentru autoritățile administrației publice locale este „prevăzut în Anexa la Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 1/2016 pentru aprobarea modelului listei susținătorilor care va fi folosit la alegerile locale, cu modificările ulterioare”.

În cazul modelului de listă pentru susținători la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie, acesta este prevăzut în Anexa la Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr.2/2024.

Ambele liste pot fi descărcate atât de pe site-ul AEP, cât și de pe cel al Biroului Electoral Central, atât cele pentru europarlamentare, cât și pentru alegerile locale.

În cadrul acestei întâlniri, „s-a luat act de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) privind completarea BEC cu reprezentantul Partidului Mișcarea Populară, doamna Ruxandra-Daniela Mihai, respectiv de decizia ICCJ privind admiterea Protocolului de constituire a alianței electorale ALIANȚA DREAPTA UNITĂ USR-PMP-FORȚA DREPTEI”, transmite AEP.

Modele pentru listele de semnături. Pentru locale, este aceeași din 2016

În urmă cu câteva zile, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat în Monitorul Oficial doar noul model de tabel pentru europarlamentare. Nu a fost prezentată o variantă nouă și pentru alegerile locale, ceea ce a stârnit un val de confuzie.

Citește și: Comasarea alegerilor a creat confuzie în partide. Care este modelul de tabel pentru listele de semnături pentru locale

În condițiile în care perioada de strângere de semnături a început de luni, candidații s-au întrebat ce model să folosească.

AEP a explicat la acel moment pentru PRESShub că nu a fost publicat în Monitorul Oficial și tabelul pentru alegerile locale pentru că este același folosit din 2016 până în prezent.

Tabelul pentru strângerea semnăturilor este reglementat prin Hotărârea nr. 1/2016 pentru aprobarea modelului listei susținătorilor care va fi folosit la alegerile locale.

Citește și: Dosare penale pe bandă pentru primarii USR, înaintea campaniei electorale. Nu a scăpat nici Nicușor Dan

Atât alegerile locale, cât și cele europarlamentare din acest an urmează să aibă loc pe 9 iunie, în urma unei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern pe 8 martie, după mai multe săptămâni de negocieri.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Contestaţiile împotriva candidaturii lui Dominic Fritz, respinse de instanțe

Contestaţiile împotriva candidaturii lui Dominic Fritz la un nou...

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Motivarea tribunalului de la Washington

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Tribunalul...

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA

Arhiepiscopul Tomisului trimis în judecată de DNA, pentru săvârşirea...