Cum devine un om educat antivaccinist. Studiu de caz

Data:

Comparațiile dintre campania oficială de vaccinare, anost-repetitivă și efervescența neobosită a anti-vacciniștilor înclină balanța spre cei care strigă „Nu vă vaccinați!”. Ei se aud puternic pe rețelele sociale, sunt prezenți pe site-uri incerte și îi vedem la televiziuni care, deși sunt bine finanțate de guvern într-o campanie de informare despre COVID-19, au devenit mai degrabă agenți ai dezinformării. 

Sondajele privind intenția de vaccinare nu sunt optimiste în România. În toamnă, dintr-un eșention de o mie de persoane cercetat de Laboratorul pentru analiza războiului informațional și comunicare strategică -LARICS, numai 38% declarau că s-ar vaccina. Nici printre cadrele didactice situația nu e foarte bună: jumătate din educatorii din preuniversitar acceptă vaccinul, iar în universități aprox.60%. Teama, nesiguranța, informațiile insuficiente sau contradictorii sunt factori ai descurajării. Comisia Europeană mai identifică unul: dezinformarea. 

Și un studiu amplu pe 8.000 de subiecți din Marea Britanie și SUA confirmă subminarea campaniilor de vaccinare prin abundența de știri false. „Dezinformarea stimulează anxietăţile şi incertitudinile existente legate de noile vaccinuri anti-COVID-19”, este de părere Heidi Larson, cercetătoare la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Etapele vaccinării în România

De la Revoluția din 1989, la conspirații despre coronavirus

Marius M., arestat în timpul Revoluției de la Timișoara pe când era student la Politehnică, a devenit în cele trei decenii postdecembriste unul dintre cei mai prolifici furnizori de informații despre Revoluție. Arhiva sa electronică publică, blogul, cărțile scrise sunt alcătuite riguros, cu o lăudabilă răbdare în căutarea adevărului. Nu o dată, Marius s-a implicat în polemici cu autoritățile care aruncau un văl de ceață peste realitatea incomodă a celor întâmplate în decembrie 1989 la Timișoara, la București, la Sibiu și în alte orașe. 

De la începutul anului 2020, Marius s-a depărtat de subiectul său predilect. O pagină pe Facebook a fost dedicată fenomenului COVID-19 din perspective conspiraționiste. Mai mult, cunoscuții l-au regăsit alături de protestatari anti-mască, printre anti-vacciniști și, uneori, singur în piața publică cu o pancartă purtând mesajul „Diktatura medicală”. Tot el a inițiat o petiție online cerând anularea Stării de urgență, iar la sfârșitul anului trecut a publicat o carte pentru a susține că povestea COVID-19 este minciuna secolului. 

Am vrut să aflăm ce îl determină pe omul educat, cu mai mulți medici în familie – mama, în vârstă de 92 de ani, precum și bunicii – să agite apele în a-i convinge pe alții că totul este manipulare, că masca, distanțarea, vaccinul nu ajută la nimic. 

Etica vaccinării, explică Florian Berghea într-un articol din Republica, arată că fiecare cetățean poartă o răspundere în acțiunea comună. „Siguranța medicală publică poate fi compromisă prin acțiunile individului.Și dacă vorbim de vaccinare atunci este limpede că lipsa vaccinării unui individ scade nivelul siguranței medicale publice, pe măsură ce numărul celor ce aleg să nu se vaccineze crește și siguranța medicală publică va diminua corespunzător”.

„COVID m-a lovit brusc cu atentatul la libertatea cuvântului”

Cea dintâi supărare a lui Marius a fost cenzurarea pe Youtube a 13 postări ale sale conținând interviuri ale unor medici străini sau alte clipuri care contestau fie existența virusului, fie pericolul reprezentat de epidemie. A urmat și blocarea pe Facebook a unor mesaje. 

„În general, când se încalcă în societate drepturi ale cetățenilor eu reacționez”, își motivează Marius demersul. Pe pagina sa de FB și pe blog sunt distribuite zilnic diverse texte și imagini care susțin cu îndârjire că guvernele din toată lumea manipulează cifre exagerând gravitatea pandemiei, pe mână cu marile companii farmaceutice. Nu lipsește nici imaginea cu cimpanzeul în care ne vom transforma după vaccinare, nici ideea că roboții ne vor invada viața. Comentariile lui Marius sunt încărcate de scepticism în fața oricăror informații științifice care combat teoriile false.  

Și blocarea unor redistribuiri ale sale îi miroase a conspirație. Interviurile de pe Youtube au fost șterse fiindcă încalcă standardele canalului, iar unele susțineri de pe Facebook au fost etichetate ca „misleading”, adică înșelătoare, însă Marius bagă mâna în foc că este opera serviciilor secrete, a unor agenți care lucrează în „serviciu ordonat” pentru a nu se afla adevărul despre pandemie. „Pentru mine e clar, după ce LARICS a inclus un material postat de mine la Dezinformare și a cerut eliminarea lui, a început cenzurarea mea”, ne-a declarat. La întrebarea dacă are dovezi în acest sens, răspunsul a fost laconic:„Este o posibilitate”.

Bâlbâiala autorităților alimentează suspiciunea

Marius M. își justifică convingerile prin numeroasele contradicții ale autorităților din România. 

„Nu neg existența virusului, dar măsurile luate fac mai mult rău decât virusul”, spune Marius, adăugând că tot ce s-a decis trebuie oprit. Întrebat cum își explică aceleași măsuri luate pe tot globul, are răspunsuri prompte: politicienii de peste tot au luat măsuri greșite, dar nu pot da înapoi recunoscând-și astfel eroarea, cu prețul pierderii voturilor. Nici diferențele majore între țări ca Germania și Mexic, de exemplu, nu îl clintesc din convingerea că totul este interes politic, eroare și minciună.

Mai mult, are păreri ferme consemnate și în cartea sa despre startul pandemiei: Partidul Comunist Chinez a vrut să potolească mișcări de protest din Wuhan și Hong Kong și a folosit strategia virusului, preluată apoi de guvernele occidentale. Greu de susținut la ce le-ar fi folosit acestora din urmă.

Mesajele transmise de autorități, uneori în mod real incomplete sau contradictorii, îi întăresc poziția protestatară. Analizează fiecare cuvânt al comunicatorilor în pandemie – de la Raed Arafat, la miniștrii Sănătății, până la președintele statului – pentru a demonstra că aceștia fac parte din marea ticăloșie.  Deși spune că a consultat și surse medicale științifice, selectează variante speculative, nefactuale sau trunchiate ale explicațiilor despre infectarea cu coronavirus, despre consecințele pandemiei sau despre remediile practicate. Interzicerea autopsiilor, justificată oficial ca măsură de protecție, i se pare o dovadă de mușamalizare, iar cazurile de efecte adverse ale vaccinului, procentual minore conform cifrelor publice, sunt scoase în față ca argument pentru respingerea vaccinării. Orice nepotrivire în statisticile publicate este clamată ca o nouă dovadă a complotului.

Sursă: Inquam Photos / George Călin

Negarea și amenzile

Dacă îi combați ideea complotului politic mondial, Marius aduce în discuție alt complot, cel al marilor companii farma, care au găsit un nou model de business în fabricarea vaccinurilor pentru pandemii imaginare. Îndoiala rațională de ce ar avea nevoie de inventarea unei pandemii companii aflate deja în topul profitului, nu reprezintă o dilemă pentru el. 

Și presa este implicată, lăsându-se mituită de companiile farmaceutice, pentru a face propagandă comandată. Dovezi sau exemple nu figurează nici în această problemă. 

Marius este antivaccinist înflăcărat, nu se va vaccina și consideră că nici mama sa nonagenară   n-ar trebui, deși nu a întrebat-o încă. Nu poartă mască decât în cazuri extreme și are deja două amenzi pentru încălcarea măsurilor de protecție sanitară, ambele contestate în instanță. Rămân întrebările: de ce investește atât de multă energie pentru a-i convinge pe alții să gândească la fel și dacă își asumă vreo responsabilitate? „Fiindcă isteria COVID afectează pe toată lumea, cei mai mulți nu mor de virus ci de panică, este efectul nocebo. Carantinarea  atacă ordinea constituțională, Starea de urgență înseamnă cenzură, de aceea trebuie oprite măsurile”. Cât despre responsabilitate, aceasta le revine factorilor de decizie. „Ce fac eu este să trag un semnal de alarmă ca lumea să nu creadă în minciunile autorităților și să nu accepte deciziile lor”, a motivat Marius M. pentru PressHub. Iar îndemnul său merge până la solicitarea printr-o petiție online ca România să iasă din Organizația Mondială a Sănătății.


Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului
“COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Guvernul a eliberat din funcţie 14 prefecţi şi 11 subprefecţi. Cine sunt înlocuitorii lor

Guvernul a eliberat din funcţie 14 prefecţi şi 11...

Un bărbat din Sibiu a murit de rujeolă. S-a tratat acasă

Un bărbat din Sibiu a murit de rujeolă. Direcţia...

Descoperire revoluționară în industria panourilor fotovoltaice | Aktual24

Descoperire revoluționară în industria panourilor fotovoltaice. Cercetătorii de la...