Declarațiile Guvernului României în cazul Roșia Montană au dublat prețul acțiunilor Gabriel Resources

Data:

Declarațiile Guvernului României în cazul Roșia Montană au dublat prețul acțiunilor Gabriel Resources. Pe 7 martie, cu o zi înainte de anunțarea deciziei tribunalului comercial de la Washinghton, în procesul cu România, acțiunile au fost suspendat de la tranzacționare.

Prețul a crescut într-o lună

​România a câștigat litigiul în dosarul Roșia Montană, dar și Gabriel Resources a avut de câștigat, la acest lucru contribuind din plin Guvernul Ciolacu. În urma declarațiilor pe care mai mulți oficiali ai Guvernului, în frunte cu premierul, le-au oferit presei, prețul acțiunilor Gabriel Resources s-au dublat pe bursă.

Citește și: România a câștigat procesul Roșia Montană. Dar a pierdut procesul cu viitorul

Uriașa manipulare din cazul Roșia Montană

De pe 31 ianuarie și până pe 7 martie, când acțiunile au fost oprite de la tranzacționare, Gabriel Resources a câștigat pe bursa de la Toronto nefăcând nimic, doar profitând de declarațiile politicienilor români.

Pe 31 ianuarie, valoarea unei acțiuni era 0,45 dolari canadieni. Până pe 7 martie au tot crescut până la 0,87 dolari canadieni, valoarea de piață a companiei ajungând la 897,64 milioane dolari canadieni (aprox. 663 milioane dolari americani).

Citește și Cine este avocatul care a adus victoria României în procesul pentru Roșia Montană | Aktual24

Declarațiile Guvernul României în cazul Roșia Montană au început în ianuarie

Pe data de 31 ianuarie, a apărut pe surse știrea că România pierde procesul cu Gabriel Resources, că instanța de la Washington se va pronunța pe 10 februarie, și că ar trebui să plătim cel puțin 2 miliarde de dolari.

Până a doua zi, pe 1 februarie, știrea se rostogolește în presă și încep membrii Guvernului, dar și politicienii din partidele de opoziție, să iasă cu declarații. Toate declarațiile erau construite pe ideea că România a pierdut.

Marcel Ciolacu chiar s-a victimizat spunând că s-a obișnuit ca notele de plată să-i vină lui „pentru toate tâmpeniile făcute de alții”. Subiectul a generat ample dezbateri televizate, în care s-a aruncat cu acuzații grave de la Putere la Opoziție și invers.

Toată tevatura s-a oprit brusc pe 10 februarie, când, surpriză, nu a apărut nicio sentință de la Tribunalul de arbitraj de la Washington (ICSID). De altfel, era și greu să se pronunțe pe 10 februarie, în condițiile în care era o zi de sâmbătă, însă acest aspect nu a ridicat niciun semn de întrebare nimănui.

Citește și USR sesizează DNA și autoritățile canadiene pentru manipularea bursei de către Marcel Ciolacu

Declarațiile Guvernul României în cazul Roșia Montană și știrile pe surse

Pe 6 martie apare o altă știre pe surse care arăta că Tribunalul de arbitraj se va pronunța pe 8 martie. Imediat, membrii Guvernului au reînceput să vorbească despre cum va pierde România procesul cu Gabriel Resources. Marcel Ciolacu a pomenit chiar și despre un referendum privind reluarea exploatării de la Roșia Montana.

A fost suficientă o singură zi pentru încă o creștere a prețului acțiunilor care stagna de vreo două săptămâni. De pe 6 martie până pe 7 martie, când au fost oprite de la tranzacționare, prețul acțiunilor a crescut de la 0,80 dolari canadieni la 0,87 dolari canadieni.

Mai multe citiți în Hotnews.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Ce așteptări aveți de la PRESShub? Haideți să ne cunoaștem mai bine

spot_imgspot_img
1 COMENTARIU
  1. Slogan PSD …muncesc..trăiesc..poporu-l prăpădesc..
    Specialii îi plătesc…și legile pălesc.
    Elitele din SUA au vrut să vadă un negru la Casa albă
    Românii vor să aibe un buzău pe la terase…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...

Cum au pus rușii bazele Securității în România. „Gayaneh“ și Pacepa | Aktual24

Cum au pus rușii bazele Securității în România. „Gayaneh“...