Cum s-a stins lumina în cel mai mare parc al Galațiului, în ciuda investițiilor cu bani europeni. Salvarea temporară din beznă: Târgul de Iarnă

Data:

Pentru Grădina Publică a Galațiului, cel mai mare parc din oraș, toate planurile indicau în urmă cu opt ani că va fi un spațiu de feerie și lumină. Proiectul de modernizare cu bani europeni semnat în 2011 prevedea că, după căderea serii, 439 de lampadare vor lumina grădina, iar alte 55 de proiectoare vor difuza lumină colorată. În 2018 însă, gălățenii au obosit tot reclamând că parcul e mai mereu cufundat în beznă. Perioada de garanție a proiectului european a expirat, așa că, teoretic, autoritățile se pot apuca să refacă alimentarea cu energie electrică a Grădinii Publice. Până atunci însă, parcul întunecos e gătit de zor cu ghirlande și decorațiuni festive pentru a găzdui Târgul de Iarnă, eveniment care, cel puțin temporar, va readuce lumina pe aleile Grădinii Publice.  

Pe 10 mai 2011, ministrul Dezvoltării de la acea vreme, Elena Udrea, venea la Galați alături de premierul Emil Boc pentru a semna contractul de finanțare europeană a proiectului „Modernizare Grădina Publică”, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013. Titulatura proiectului era însă greșită pentru că, după cum arată Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Galați, un monument istoric, așa cum este Grădina Publică, nu poate fi modernizat, ci restaurat și conservat. Lucrările s-au finalizat cu întârziere, pentru că reabilitarea fântânii arteziene, elementul central al Grădinii, nu fusese inclusă în proiectul european. Adevăratele necazuri au apărut însă după inaugurare: Grădina Publică are probleme majore cu iluminatul public. 

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pe 10 noiembrie 2018, perioada celor cinci ani de garanție a proiectului european „Modernizare Grădina Publică Galați”, a expirat. De altfel, micul panou care atestă investiția europeană e pitit așa încât doar portarul din cabina de pază îl poate vedea.

Pe scuarul principal nu a mai rămas nici un fir din gardul viu care exista acum cinci ani, la inaugurare. Locul de joacă amenajat cu fonduri europene a fost închis temporar, din noiembrie 2017 și până în iunie 2018. Măsura a fost luată unitar, după ce Protecția Consumatorilor a descoperit în urma unui control că niciun loc de joacă din Galați nu are autorizație de funcționare și nici panouri informative cu privire la echipamentele de agrement. Aleile sunt pe alocuri denivelate și nu mai există niciunul dintre suporturile pentru laptop, dotate cu cooler, montate pe unele bănci. Spațiul de socializare dedicat vârstnicilor este distrus: una dintre mesele de șah este spartă, iar șezuturile din lemn ale băncilor lipsesc, sunt rupte, putrezite – au rămas doar cuiele. În fine, scara monumentală dinspre autodrom este deja crăpată și fisurată.

Mult mai gravă este însă lipsa iluminatului public, o situație revoltătoare pentru un parc inclus pe Lista Monumentelor Istorice ale Galațiului (cod GL-II-s-B-03800). Pe hârtie, 439 de lampadare ar fi luminat grădina, iar alte 55 de proiectoare ar fi difuzat lumină colorată, în timp ce, la această oră, gălățenii reclamă că parcul este mai mereu cufundat în beznă. 

Aleile Grădinii Publice în beznă – octombrie 2016

Povestea unui parc istoric

Datată la mijlocul secolului XIX, Grădina Publică încheie Ansamblul urban „Strada Domnească”, înscris în patrimoniul istoric al Galațiului. După cum am aflat de la Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Galați, „la 1 octombrie 1846, Comisia de înfrumusețare încheie cu supusul austriac Ioan Zamero un contract pentru amenajarea Grădinii”, în plan fiind prevăzută „punirea a 3.500 de pomi și regularizarea drumurilor în ea”. Aceasta însă nu a mai fost realizată căci, după vizita la Galați din august 1857 a caimacamului Nicolae Vogoride Conachi, aflăm că a crescut ritmul lucrărilor edilitare, între care se număra și „plănuirea unei Grădini Publice”. 

„Lucrările au început mult mai târziu, în 1861, când a fost parcelat terenul, iar în anul 1864, în vremea pârcălabului Iorgu Ghica, a fost amenajată prin construirea unei sere pentru flori și au fost aduși arbuști din Austria și Turcia”, spune Marius Mitrof. 

Potrivit consilierului, la 1890, Grădina Publică era una dintre cele cinci grădini publice ale orașului amintite de Moise N. Pacu, în lucrarea sa, „Cartea Județului Covurlui”. Parcul se afla la extremitatea nord-estică a orașului și oferea „o priveliște splendidă spre linia ferată (construită în perioada 1869-1872), Lacul Brateș și Basarabia”. Prin 1889, spune Marius Mitrof, în Grădina Publică se puteau juca popice și crichet. 

În anul 1923, în mijlocul Grădinii s-a construit un bazin de piatră de 20 de metri și 1,2 metri adâncime pentru o fântână arteziană, bazin încadrat de cele două sarcofage descoperite la Tirighina-Bărboși și, respectiv, pe strada Lozoveni. 

În 1927, după cum scrie Gheorghe N. Munteanu Bârlad, în cartea sa, „Galații”, Grădina Publică ocupa 12 hectare, cu frumoase plantații, alei și straturi de flori. Iar în cele două sere mari, refăcute în 1913, puteau fi admirate „plante exotice și flori de o rară frumuseță”. 

Potrivit lui Marius Mitrof, în 1956 au fost dezvelite busturile lui I. L. Caragiale și George Enescu, realizate din piatră artificială de Andrei Ostap, și, respectiv, Florica Ioan, înscrise astăzi pe Lista Monumentelor Istorice. După 1960, au fost retrasate aleile, iar arteziana din centrul Grădinii a fost înlocuită cu o fântână arteziană în formă de cupă, având diametrul bazinului de 19 metri, iar bordura de 1,1 metri, decorată la exterior cu mozaic, realizată de artiștii Stela Gănescu și Nicolae Constantinescu.

În 2011, în Grădina Publică aleile erau deteriorate, pline de crăpături, cu dale sărite și crăpate, vegetația îmbătrânită și degradată, iar băncile vechi – mâzgălite ori sparte.

„Greul de-abia acum începe”

Semnarea contractului european de modernizare a Grădinii Publice – mai 2011

Așa avertiza prim-ministrul Emil Boc, prezent la Galați pe 10 mai 2011, când ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, și primarul Galațiului, Dumitru Nicolae, semnau contractul de finanțare europeană pentru „Modernizarea Grădinii Publice”. La acel moment, autoritățile se lăudau cu un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro, din care 1,9 milioane de euro – asistență nerambursabilă. Promiteau o Grădină cu vegetația refăcută și îmbogățită, alei reabilitate, mobilier urban nou, loc de joacă pentru copii și o zonă de petrecere a timpului liber pentru vârstnici. Managerul proiectului, Rodica Câmpeanu, declara că se va încerca o nouă amenajare peisagistică a Grădinii, care urma să fie iluminată de acele 439 lampadare și 55 de proiectoare cu lumină colorată. 

Un noroc: peisagistul francez

În octombrie 2011, în vreme ce se lansa licitația pentru execuția lucrărilor, proiectul de modernizare a Grădinii Publice era modificat cu ajutorul unui peisagist francez. Vizitând parcul, acesta descoperise că o serie de elemente, precum gardul, sunt originale, datează de la 1890, iar acum riscau să dispară… 

„Primăria a depus proiect de modernizare, o titulatură cu totul greșită pentru un monument istoric, și asta pentru că un monument istoric nu poate fi modernizat, ci restaurat, conservat, întreținut pentru a reda contemporaneității un aspect din spiritul și moda unei vremi apuse. Modul în care s-a lucrat a fost, poate, plăcut la momentul recepției. Dar acum, după trecerea timpului, se pare că execuția lucrărilor n-a fost de cea mai bună calitate”, spune, privind retrospectiv, Marius Mitrof.

Lucrări în prelungiri 

În martie 2012, Grădina Publică și-a închis porțile pentru a permite constructorului, Asocierea Pallegrini SRL & SC TLSIT SRL, să execute lucrările în valoare de 6.967.665 de lei, cu TVA, care ar fi trebuit să se încheie în mai 2013. Modernizarea putea fi gata înainte de termen, după cum susținea în august 2012 noul primar al Galațiului, Marius Stan, numai că reabilitarea fântânii arteziene – elementul central al Grădinii Publice – nu fusese inclusă în proiectul european. S-a organizat în grabă o licitație, fântâna având fundația fisurată și înclinată. Reabilitarea ei a costat 945.669 de lei, cu TVA, de la bugetul local, fiind realizată de către SC Primo SRL & SC Montaj Term SRL. 

În mai 2013, când lucrările erau departe de finalizare, s-a descoperit că este necesară și consolidarea taluzului dinspre autodrom, în proiect fiind prevăzută doar cosmetizarea scării ornamentale care, din cauza alunecărilor de teren, ajunsese să stea în aer. 

Cârpeală după inaugurare

Pe 21 septembrie 2013, seara, Grădina Publică modernizată și-a redeschis oficial porțile cu un frumos spectacol muzical, la finalul căruia a fost pornită triumfal fântâna arteziană, iluminată feeric. A doua zi după inaugurare, arteziana nu mai funcționa.

În parc, gălățenii nu regăseau „vegetația refăcută și îmbogățită cu 165 de bucăți arbori de diferite specii – tei, platan, castan, jugastru, frasin, 294 de arbuști, 1.900 de metri liniari de gard viu și 24.417 de mp de gazon”, promisă în proiect. În unele zone, pământul era doar săpat, în altele nu fusese nici măcar adus la același nivel. Grădina Publică se termina brusc și abrupt în fața scărilor nereabilitate, pentru că versantul aștepta consolidarea. În schimb, 50 de bănci aveau suporturi speciale pentru laptop, dotate cu coolere care nu aveau să reziste ploilor, vântului și hoților…

În octombrie 2013, la nici două săptămâni de la inaugurare, proaspetele alei erau peticite cu plombe – nu rezistaseră sub greutatea unor utilaje care interveniseră la aducerea la nivel a pământului pentru flori. Rigolele de pe marginea aleilor erau pline de frunze și de pământ, iar unele dintre grilele metalice erau îndoite sau deplasate. Versantul oferea aceeași imagine-dezastru: scări măcinate și șanțuri săpate.

În noiembrie 2013, la conferința oficială de închidere a proiectului european, autoritățile bifau încântate succesul proiectului european. 

Iluminatul a tot intrat la apă

Grădina Publică seara – noiembrie 2018

Din primăvara anului 2014, la aproape șapte luni de la inaugurarea cu fast a modernizatei Grădini Publice, stâlpii de iluminat au început să cedeze. Ba se înclinau, ba le atârnau felinarele, ba cetățenii sesizau că tot mai multe lumini nu se aprind. „E de la ploaie. S-a infiltrat apa și a afectat cablurile”, explicau paznicii Grădinii.

„Iluminatul din Grădina Publică este afectat de o avarie la instalația de alimentare cu energie electrică, generată de umiditatea excesivă din ultima perioadă. Situația se va remedia”, a fost explicația pe care o dădea la fiecare sesizare Biroul de presă al Primăriei. Și nu puține sunt sesizările. „De luni bune, iluminatul din Grădina Publică nu mai funcționează! E beznă totală! E locul ideal pentru furturi sau violuri. Nu poți, practic, să ieși cu copilul seara în parc”, reclamau, scoși din răbdări, gălățenii.

În iunie 2018, Grădina Publică oferea o atmosferă sinistră după lăsarea serii. Gălățenii care ar fi vrut să se bucure de răcoare, de aer curat, de parfumul teilor și de spectacolul pe muzică al fântânii arteziene aveau nevoie de lanterne pentru a găsi aleile și băncile. La ora 21:59 fix, arteziana se oprea brusc, cu tot cu spoturile colorate de lumină, și se cufunda, la fel ca tot restul parcului, în liniște și beznă.

Ce s-a realizat cu bani europeni

Iluminatul public a făcut obiectul investiției proiectului „Modernizare Grădina Publică Galați”, fiind modernizat conform documentației tehnice întocmite în anul 2009, aprobată în cadrul proiectului de finanțate nerambursabilă, comunica Primăria Galați în luna septembrie, la solicitarea noastră. Aceasta susținea că valoarea finală a proiectului european „Modernizare Grădina Publică”, conform contractului de finanțare, a fost de 7.594.126 lei, cu TVA, din care asistență financiară nerambursabilă – 7.442.244 de lei cu TVA, iar contribuția municipalității – 151.882 de lei. 

„Lucrările executate au constat în: spații verzi – plantări arbori, arbuști, gard viu, gazon; sistem de irigații; reabilitare chioșc zonă vârstnici; reabilitarea împrejmuirii; rețea de apă și canalizare; mobilier urban – bănci, coșuri de gunoi, toalete ecologice, cabine de pază; rețea iluminat”, preciza Primăria.

Când va fi lumină?

Fântana arteziană transformată în brad de Crăciun – noiembrie 2018

„În conformitate cu durata normală de utilizare a anumitor componente ale sistemului de iluminat, anumite subsisteme trebuie periodic inspectate și revizionate, în principal în asigurarea etanșeității în condiții meteo variate. Nefuncționarea parțială și temporară a unor lămpi determină necesitatea înlocuirii anumitor componente cu durata normală de utilizare expirată, în cadrul revizionării care are loc periodic, și care se află în curs de pregătire a documentației aferente”, răspundea Primăria Galați, asigurându-ne că deficiențele sunt, ca de fiecare dată, „în curs de remediere”. 

„Acolo trebuie să fie făcute niște modificări la sistemul de iluminat, la alimentarea cu energie electrică. Din punctul meu de vedere și din punctul de vedere al tuturor, a fost greșit proiectul tehnic de la bun început. Urmează să se intervină și să se remedieze problemele. Din câte știu eu, demersuri sunt făcute, dar n-aș putea să vă spun care este stadiul lor”, declara primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, căruia îi revine misiunea de a rezolva problemele proiectului european inițiat și pus în operă de predecesorii săi, Dumitru Nicolae și Marius Stan.

De atunci și până acum, singura schimbare în Grădina Publică este montarea unui sistem de supraveghere video, pentru care Primăria a încheiat un contract de 40.031 cu SC X SERV SRL Galați.

Găteală pe întuneric

Joi seară, 15 noiembrie 2018, lămpile a zeci de stâlpi de iluminat nu funcționau în Grădina Publică, alei întregi fiind cufundate în întuneric. Cu toate acestea, se lucra de zor la împodobirea parcului cu ghirlande și decorațiuni festive, pentru că aici va fi organizat, în premieră, Târgul de Iarnă. Fântâna arteziană, care și-a încetat funcționarea până la primăvară, pare pregătită să se transforme într-un strălucitor brad de Crăciun. O idee bună, de altfel, dar care nu rezolvă însă problema esențială cu care se confruntă Grădina Publică modernizată cu bani europeni: lipsa iluminatului public.


Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Viața Liberă Galați în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Anca Melinte
Anca Melinte
Anca Melinte este redactor la Viața liberă, din Galați. A studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei | Aktual24

SUA vrea să trimită mai mulți consilieri militari Ucrainei,...

Scabal, un brand inspirat din artă care a creat colecții de excepție | Ampress

Scabal, un brand inspirat din artă. De ce un...

Vizitele familiei regale a României în Oradea și Bihor, în perioada interbelică | Bihoreanul

Vizitele familiei regale a României în Oradea și Bihor....