VIDEO Autostrada Unirii: Conexiunea Moldovei cu lumea depinde și de fondurile europene. A doua dezbatere PressHub.ro/BaniEuropeni

Data:

spot_img

Într-o lume globalizată, conectarea este resursa cea mai valoroasă. Integrarea pe marile rute de comerț, pe magistralele informaționale, pe marile trasee energetice, în grupurile internaționale de cercetare științifică sau în marile formate de dezbatere la nivel global reprezintă căi sigure către succes. Izolarea – geografică, informațională, mentală și, evident, politică – este rețeta sigură către statutul de națiune eșuată. Sub egida PressHub, Freedom House România, în colaborare cu RFI România și Ziarul de Iași, a organizat la Iași, pe 15 noiembrie, Conferința „Moldova, conexiunea cu Europa, conexiunea cu lumea”, pentru a pune în discuție și găsi soluții pentru principalele probleme cu care se confruntă regiunea Moldovei din punct de vedere al accesului la marile rețele de infrastructură.

Am discutat așadar la Iași cu lideri politici și decidenți locali, dar și cu membri ai societății civile, din perspectivă tehnică, dar și legislativă, despre proiectul care preocupă în cel mai înalt grad opinia publică din Moldova: Autostrada Ungheni – Târgu Mureș, cunoscută și sub denumirea „Autostrada Unirii”. Mai detaliat, am abordat și subiectul atragerii de bani europeni pentru acest ambițios proiect, atât de dorit, dar atât de îndepărtat.

„Suntem în situația în care trebuie să privim astfel de proiecte majore și din felul în care Capitala se raportează la provincie – o discuție veche și complicată, care a fost neglijată într-un mod periculos. Felul în care funcționează o țară foarte centralizat poate dăuna. Cert este că există o tendință spre regionalizare, în special în Transilvania, pentru că ei au sentimentul că dau prea mult către autoritățile centrale. Perspectiva Moldovei este într-adevăr de zonă defavorizată, care nu are avantajul legăturii naturale cu vestul, așa cum îl are Transilvania, ci cu o zonă complicată, respectiv Ucraina și Moldova. După cum probabil vă amintiți, a existat inclusiv un Partid al Moldovenilor, ceea ce indică printre altele faptul că regiunile nu sunt reprezentate în mod real de partidele tradiționale. Acesta este sentimentul”, a arătat Andi Lăzescu, directorul publicației Ziarul de Iași, moderator al conferinței alături de Ovidiu Nahoi, redactor-șef RFI România și editor în rețeaua PressHub în proiectul “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination” – #BaniEuropeni.

Ovidiu Nahoi a continuat prin a prezenta proiectul PressHub.ro/BaniEuropeni, proiectul care susține interesul viu cu privire la fondurile europene într-o perioadă în care pare că acestea „încep să devină tot mai puțin relevante, poate din lipsă de cunoaștere, poate din dorința de a face ca România să pară mai puțin relevantă în context european”. Acesta este cadrul în care dezbaterea pe tema infrastructurii a avut loc la Iași, a arătat redactorul-șef RFI România.

Societatea civilă este cea care a ridicat puternic problema Autostrăzii Unirii, mai exact Asociațiile „Moldova vrea autostradă” și „Împreună pentru A8”. „Noi nu susținem doar autostrada A8. Este foarte important, pentru solidaritatea și coeziunea regională, să înțelegem că mai sunt și alte proiecte de infrastructură esențiale pentru Moldova, în particular, și pentru România în ansamblu. (…) La fel de important este să ținem cont de prioritățile regiunii, iar A8, din acest punct de vedere, este avantajată, dar nu neglijăm alte proiecte de infrastructură”, arată Dorin Dobrincu, din partea ONG-ului „Moldova vrea autostradă”, referindu-se inclusiv la extinderea către Republica Moldova, într-o strategie coerentă, pe termen mediu și lung.

El propune și demersuri civice, inclusiv marșuri către București, presiunea publică fiind aparent în opinia sa singurul instrument real de a mișca lucrurile în sensul dorit. Fondurile europene, mai spune acesta, sunt o gură de oxigen pentru dezvoltare și în mod cert o sursă de întrebuințat pentru dezvoltarea infrastructurii și nu numai.

Ionel Apostol, președintele ONG-ului „Împreună pentru A8”, arată la rândul său că nu este dorit parteneriatul public-privat. „Noi, cei din Moldova, nu acceptăm sub nicio formă ca sectorul Ungheni – Iași – Târgu Neamț să fie făcut prin parteneriat public-privat, chiar dacă Guvernul se pare că trece peste voința oamenilor din această zonă. La discuțiile despre bugetul de stat pe 2019, atunci se va confirma și votul din Parlament; dacă atunci nu vom susține și nu vor fi alocați bani pentru autostradă, se pare că nici legea, nici acțiunile noastre nu au avut nicio importanță. Trebuie să facem presiune maximă și să determinăm Guvernul și CNAIR să treacă sectorul de la Ungheni la Tg. Neamț în același context cu celelalte două sectoare.”

Ascultă pe RFI România integral emisiunea „Decriptaj” dedicată conferinței

Citește o cronică extinsă a evenimentului, realizată de Ziarul de Iași pentru PressHub

Conferința „Moldova, conexiunea cu Europa, conexiunea cu lumea” s-a desfășurat la Iași, pe 15 noiembrie 2018.

Moderatori: Ovidiu Nahoi, RFI România, și Andi Lăzescu, Ziarul de Iași

Invitați: Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, Romeo Olteanu, vicepreședinte CJ Iași, Petru Movilă, deputat PMP, Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR, Dorin Dobrincu, Moldova vrea Autostradă, Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, Romeo Asiminei, Sociolog, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Dan Radu, Moldova vrea Autostradă, Radu Grădinaru, consul onorific al Franței, Constantin Vieru, președintele Camerei de Comerț Bilaterale România – Republica Moldova, Pavel Lucescu, sociolog, Andreea Zaharia, director HR Delphi Diesel, Mirabela Miron, AVISSO, Dan Zaharia, PIN Magazin, Nicolae Popovici, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași.

Parteneri: Radio Hit și TVR Iași.

PressHub

Rețea inovatoare și independentă de presă creată de Freedom House România, PressHub este o platformă de exprimare liberă a ziariștilor din presa centrală și locală care aleg să se pună în serviciul public, promovând excelența în jurnalism. Este formată din 24 de publicații locale și centrale și peste 40 de jurnaliști, care realizează încă din 2017 proiecte și articole relevante.

Freedom House România

Freedom House România este o organizație non-profit, nepartinică, ce promovează libertatea, drepturile fundamentale ale omului, valorile democrației, ale statului de drept și ale bunei guvernări. Printre cele mai importante proiecte recente se numără și PressHub.ro/BaniEuropeni, dedicat modului în care se cheltuiesc banii europeni în România.

RFI România

De peste 25 de ani, RFI România difuzează 24 de ore din 24 programe în limba română și franceză dedicate actualității, culturii și francofoniei. Postul emite în FM în România la București, Cluj, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara, precum și în capitala Republicii Moldova, Chișinău. Alte 50 de posturi de radio locale din țară preiau o parte din programe.

Ziarul de Iași

Liderul presei ieșene, cel mai important ziar al comunității și un reper al presei scrise din România. Jurnaliști formați la școala sa de presă se află în poziții de conducere în redacțiile ziarelor, televiziunilor și posturilor de radio din întreaga țară. Apare de luni până sâmbătă și are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iași se distribuie în județul Iași, atât în mediul urban cât și în cel rural.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Primăria Galați a împrumutat în ultimii 2 ani 150 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene

Consilierii locali ai municipiului Galați au aprobat, într-o ședință...