Cum vor afecta comasările anunțate de PSD și PNL alegerile în teritoriu

Data:

Cum vor afecta comasările anunțate de PSD și PNL alegerile în teritoriu. O situație care va naște tensiuni și îi va pune în dificultate pe actualul primar, dar și consiliul local.

Liderii partidelor aflate la guvernare au declarat că în data de 9 iunie vor fi organizate atât alegeri locale, cât și europarlamentare. Comasarea decisă politic înseamnă și liste comune pentru PSD și PNL la scrutinul pentru Parlamentul European.

Aceștia au anunțat și calendarul alegerilor din 2024 convenit de cele două partide prin comasări. Astfel, în 9 iunie 2024, românii vor fi chemați la urne pentru alegerile locale și europarlamentare, în luna septembrie 2024 de două ori, pentru alegerea președintelui, turul I și turul II, iar în 8 decembrie 2024 pentru alegerea membrilor parlamentului, Senat și Camera Deputaților.

Alegeri 2024. Câștigătorii localelor vor sta pe tușă 4 luni și 11 zile

În comuna argeșeană Stâlpeni, alegerile locale au fost câștigate în 2020 de PSD, acest partid dând primarul, Gabi Șerbănoiu, precum și 7 consilieri locali, dintre aceștia fiind ales și viceprimarul, Mariana Machedon.

Alegerile au fost organizate mai târziu din cauza pandemiei, ceea ce a dus la prelungirea mandatului vechiului consiliu local, al primarul și al viceprimarul, aceiași cu cei de astăzi.

După alegerile din 27 septembrie 2020, mandatele primarului și consiliului local au început oficial în 22.10.2020, Prefectul județului Argeș consfințind prin Ordinul 437/2020 rezultatul alegerilor locale la Stâlpeni. Prin urmare, mandatele de 4 ani ale primarului Șerbănoiu, viceprimarului Machedon și ale actualilor consilieri locali, vor expira la 21 octombrie 2024.

Cum alegerile locale vor fi devansate, prin comasare, din luna septembrie în 9 iunie, rezultatele se vor ști probabil a doua zi, respectiv în 10 iunie. Asta înseamnă că cei aleși democratic de către votanții din Stâlpeni, la fel ca și în alte comune, orașe și municipii, vor trebui să aștepte expirarea mandatelor celor încă în funcție.

Ceea ce înseamnă 133 de zile de „stat pe tușă”, cum se spune în fotbal. 4 luni și 11 zile în care învingătorii vor privi cum foștii aleși, noi învingători sau proaspăt pierzători ai alegerilor din 2024, vor guverna localitatea Stâlpeni.

O situație inedită care va naște tensiuni și îi va pune în dificultate pe actualul primar, dar și consiliul local, situație care nu pare a fi în beneficiul alegătorilor și nici al comunei Stâlpeni.

Un exemplu ipotetic, dar relevant pentru Stâlpeni

Cum vor afecta comasările anunțate de PSD și PNL? Să presupunem că, așa cum se știe pe surse, PSD nu își va da acordul ca Șerbănoiu să candideze pentru primărie din partea acestui partid și în 2024.

Cum actualul primar a spus că este decis să candideze pentru încă un mandat, atunci va avea de ales între candidatura ca membru al unui alt partid, ori ca independent.

Dacă va alege alt partid, va trebui să își dea demisia din PSD și să se înscrie în acesta, legea neadmițând vreunui cetățean român să fie în același timp membru al mai multor partide politice.

Ori demisionând, conform Codului Administrativ în vigoare, primarul Șerbănoiu își va pierde mandatul de primar. La fel și în situația în care va candida independent, deoarece partidul va avea un alt candidat, fiind obligat să-i retragă calitatea de membru de partid lui Gabi Șerbănoiu. Sau așa ar fi normal.

Comasările anunțate de PSD și PNL vor veni la pachet cu o campanie electorală… de tot râsul

Citește și: Noul sediu al Studioului TVR Craiova și-a dublat valoarea la a treia autorizație de construire

Să mergem mai departe și să ne imaginăm cum va arăta campania electorală cu Șerbănoiu candidat, din partea PNL să zicem.

Va trebui să spună că PSD este în fel și chip pentru a atrage voturile care ar merge către acest partid și pentru a le aduce în curtea sa proprie.

Dar va trebui în aceeași campanie să meargă și alături de PSD, ca să promoveze lista de candidați pentru alegerile europarlamentare decisă de Ciucă și Ciolacu.

„Păi cum vine este asta?”, se vor întreba probabil oamenii. „Ne spui că este bun PSD la Parlamentul European, că a fost bun că te-a susținut 8 ani primar, iar acum nu mai e bun … că ai schimbat partidul?”

Articolul integral, în Gazeta de Stâlpeni


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...

Un nou lot din Autostrada Unirii, pregătit pentru licitație | Ziarul de Iași

Documentația lotului Leghin/Tg. Neamț-Pipirig, parte din A8, Autostrada Unirii,...