AUDIO | Daniel David, rectorul UBB Cluj: Vi se pare că mediul politic este unul intelectual, bine educat? Mie mi se pare că nu

Data:

Trăim un moment critic pentru civilizația noastră, pentru că câștigă tot mai mult teren științele false și falșii specialiști, crede psihologul Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Profesorul universitar arată cu degetul spre mass-media, care aduce în prim plan tot felul de personaje dubioase, spre rețelele de socializare, unde oricine crede că opinia lui ține loc de adevăr, dar și spre mediul politic românesc, care nu este „unul intelectual, educat”.

Declarațiile au fost făcute de către rectorul Daniel David într-un interviu PRESShub despre eșecul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Raportat la ceea ce și-au propus autoritățile, campania de vaccinare anti-COVID-19 a fost în mod clar un eșec. „Este clar că a fost un eșec, fiindcă a existat un obiectiv foarte clar, ca număr de oameni care se vor vaccina. Dar, până am ajuns la vaccinare, am trecut prin anumite etape care n-au fost foarte înțelept conduse în timpul pandemiei”, a declarat Daniel David.

Citește și: PODCAST AUDIO | În pandemie, românii au fost tratați „cam arogant”, ca organisme, nu ca oameni cu nevoi

„Lucrurile nu merg în direcția bună”

Printre alte motive enumerate de către profesorul universitar (vezi linkul de mai sus) se află și faptul că pseudo-știința și falșii specialiști și-au făcut tot mai mult loc în spațiul public, prin intermediul presei și al rețelelor sociale.

„Este o situație cronică, care ține de componenta de educație, ține de modul în care valorizăm pseudoștința în spațiu public.

Până acum 20 de ani, aveai clar delimitată zona de distracție, acolo putea să apară oricine. N-ai decât să aduci magicieni, vrăjitori, astrologi, horoscopiști. Este ok, căci e doar distracție.

Dar când ai început să aduci la televiziuni, în jurnale cu pretenții de calitate, în prime-time sau pe primele pagini ale publicațiilor, analize economice, sociale și predicții făcute de astfel de «specialiști», îți dai seama că ceva este rău cu societatea și că lucrurile nu merg în direcția bună”, a menționat rectorul UBB Cluj-Napoca, pentru PRESShub.

Citește și: Șmecheria prin care comisia de la UBB Cluj i-a protejat pe Bode și lucrarea lui de doctorat

„Ne întoarcem în obscurantism”

Profesorul a menționat că omenirea a crezut că profesul științific este un bun câștigat, care nu mai poate fi pierdut. Prezentul ne arată că pericolul există și este tot mai mare.

„Am crezut că raționalismul și știința sunt deja impuse, dominante în societate și doar trebuie dezvoltate. Uite că nu e așa.

Ne întoarcem în obscurantism și un foarte puternic obscurantism. Dn păcate, rețelele de socializare contează și amplifică acest lucru, căci în zona rețelelor de socializare se găsesc acum și știința, și pseudo-știința.

Sunt mulți care cred că se pricep și confundă opinia cu cunoașterea. În zona rețelelor de socializare, adesea știință nu se vede atât de bine ca pseudo-știința, iar presa, care este și ea pe rețelele de socializare, începe să confundă realitățile, să creadă că aia este realitatea.

Și o duc și în zone de reviste, jurnale, ziare, televiziuni și așa mai departe”, a declarat Daniel David.

Este un moment critic să știți pentru civilizația noastră, fiindcă pseudoștiința devine foarte puternică.

Daniel David

Școala trebuie făcută mai bine

PRESShub l-a întrebat pe rectorul UBB Cluj-Napoca ce soluții există. Cine ar trebui să le implementeze? Statul român?

„Soluția este foarte simplă, educația făcută de oameni care înțeleg ce înseamnă știința.

Ați văzut că anumite școli au fost ceva cursuri de numerologie, de astrologie. Astfel de lucruri nu ar trebui să fie acceptate. Nimeni nu vrea să interzică nimic. Dar du-te în spațiul public, nu într-un sistem în care totuși statul dă bani din banii noștri, în care copiii ar trebui să aibă acces la cunoaștere, nu la pseudo-cunoaștere.

Școala trebuie făcută mai bine. Și ar trebui pur și simplu și noi să fim mai critici cu mass-media sau să căutăm mass-media de calitate. Dar este foarte greu și acolo.

Când găsești un post de televiziune, un jurnal sau un post de radio care este quality, brusc te șochează, iar te trezești cu un mare vindecător sau un astrolog care ocupă microfonul.

Ține și de stat. Dar statul cine este? Statul este format din politicieni, de cele mai multe ori, sau oameni puși de politicieni.

Vi se pare că mediul politic este un mediu așa intelectual, bine educat, cu înțelegere pe bune a științei?

Mie mi se pare că nu.

Noi, ca cetățeni, avem posibilitatea de a ne selecta presa quality. Nu are sens să ne uităm la orice, să ascultăm orice”, a explicat prof.univ.dr. Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Citește și: Daniel David: Universitatea Babeș-Bolyai va reanaliza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode

Psihologul a menționat că este în regulă să cauți distracție pe rețelele de socializare, dar nu informare.

„Pseudo-cunoașterea și pseudo-știința înfloresc în mintea oamenilor și apar teorii ale conspirației, teorii care de care mai ciudate, care pun efectiv la risc până la urmă funcționarea civilizației și a bunurilor câștigate de către noi toți.

Multă lume uită că până la urmă, printre altele, speranța de viață a crescut enorm în perioada modernă în comparație cu Evul Mediu și mai ales cu perioada antichității și ca urmare a dezvoltărilor medicale și ca urmare a dezvoltării vaccinurilor.

Citește și: Ministrul Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat

Am luat știința și dezvoltările medicale de-a gata, ca să spun așa, și am crezut că nu se mai poate întâmpla nimic. Ba, se poate întâmpla. Le putem pierde și trebuie apărate.

Exact ca democrația, trebuie apărate în fiecare zi”, este concluzia și îndemnul lui Daniel David, exprimată în cadrul interviului acordat PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
10 COMENTARII
 1. Rectorul este plin de umor: critica lumea românească, dar minte mai ceva că un politician. Probabil că universitatea a făcut un troc cu Bode că să îl scoată la 2% hoție.

  • La asta ma gandeam si eu.
   Inainte de a critica mass media ce merita criticata, poate ar fi fost bine sa isi faca si putina autocritica.
   Pana la urma doctorii falsi scosi pe banda de universitati accelereaza acest proces al dobitocirii Romaniei prin toate urmarile sale.

 2. Trebuie ca universitățile din Ro să ia poziție și să demonteze acești așa ziși specialiști.
  Am citit o grămadă de articole scrise de „personalități” care de fapt sunt personaje f. subțiri (fără operă de calitate și mai ales fără impact = citări) și care ne dau sfaturi! De ce nu ia nimeni poziție împotriva lor?

 3. Obscurantismul acestor timpuri este o realitate globală ,așa cum la fel de bine , o constata și profesorul Tom Nichols in volumul Sfârșitul Competentei (2017) !
  Termenul folosit , având aceiași conotație ca și cel folosit de Dl profesor Daniel David, (obscurantismul) , epoca postadevarului , induce aceiași evidentă
  privind calitatea informației , cunoașterea in general și proliferarea imposturii generată de falsii experți , semidocți, ale căror opinii , producții, sunt promovate de către media in general.
  Acestei laturi negative a forței media , trebuie atât la nivel individual cât și instituțional sa i se opună mijloacele de conștientizare și cunoaștere a realităților cotidiene. In acest fel înțeleg mesajul dlui profesor Daniel David ,mesaj care sper sa fie auzit și înțeles
  , in dificila și permanenta provocare de a cunoaște și mai apoi de a înțelege adevarul !

  • Acei falși experți au fost chiar experții sistemului, care au pus pumnul în gură oamenilor competenți și de bună credință. Vor da socoteală. În rest, gramatica și ortografia, săracele, arată cine sunt de fapt cei care se plâng de nivelul de educație al poporului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum a reușit Nicu Ștefănuță. Momentele cheie ale campaniei de succes a unui candidat independent

Cum a reușit Nicu Ștefănuță să fie primul candidat...

Lucian Bode a pierdut al doilea proces prin care încerca să scape de decizia de plagiat

Lucian Bode a pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces...

Peste 600 de copii născuți de fete sub 15 ani, în 2023

Peste 600 de copii născuți de fete sub 15...

România–Ucraina 3–0, în cel mai bun meci al Naționalei din istoria EURO | Argeș Sport

România–Ucraina 3–0. Naționala a fost mecanismul perfect în meciul...