De la 1 ianuarie, amenzile de circulație vor fi mai mari

Data:

De la 1 ianuarie, amenzile de circulație vor fi mai mari. Șoferii care nu respectă regulile de circulație vor plăti mai mult începând din 1 ianuarie 2024, conform unei ordonanțe de guvern publicate vineri în Monitorul Oficial. Astfel, cuantumul punctului de amendă va crește de la 145 de lei la 165 de lei.

Punctul de amendă era plafonat la 145 de lei, valoarea lui din 2017. Prin noua hotărâre a guvernanților, punctul de amendă va fi de 5% din salariul minim brut garantat în plată, adică 165 de lei. De pildă, un șofer prins că nu poartă centura de siguranță va fi sancționat cu 3 puncte amendă, adică va avea de plată 495 de lei, față de 435 de lei în prezent. Șoferii care folosesc telefonul mobil în timpul condusului primesc acum o amendă cuprinsă între 580 şi 1.160 de lei, adică între 4 și 8 puncte de amendă. Din 2024, aceeași contravenție va fi sancționată cu până la 1.320 de lei.

În funcție de abaterile la Codul rutier, șoferii sunt sancționați pentru contravențiile rutiere cu amenzi cu următoarele valori:

  • clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
  • clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.
  • Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.

Citește și România TV, atacuri violente la adresa celor două femei de la „Dăruiește Viață” care au reușit să ridice un spital (Aktual24)

Iată câteva exemple:

În cazul în care un șofer este prins în trafic fără centura de siguranţă, el este sancționat cu 3 puncte de amendă. Acum, plătește 435 de lei, iar de la anul, pentru aceeași faptă, șoferii ar trebui să plătească aproape 500 de lei. În ceea ce privește folosirea telefonului mobil în timpul condusului, șoferii primesc acum o amendă cuprinsă între 580 şi 1.160 de lei, adică între 4 și 8 puncte de amendă. Din 2024, aceeași contravenție va fi sancționată cu până la 1.320 de lei, titrează Bihoreanul.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Imagini revoltătoare: un grup de interlopi amenință doi polițiști | Aktual24

Imagini revoltătoare: un grup de interlopi amenință doi polițiști....

Negocieri în Sănătate. Ce modificări apar | Oltenia Live

Negocieri în Sănătate. Ce modificări apar în urma discuțiilor...

Avizul care poate schimba cursul Dosarului Flux-Chirica | Ziarul de Iași

Avizul care poate schimba cursul Dosarului Flux-Chirica. Săptămâna viitoare...