50% dintre români consideră perioada comunismului ca una favorabilă. De ce?

Data:

50% dintre români consideră că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru țara noastră. Ce au în comun perioada comunistă și analfabetismul funcțional, a explicat rectorul UBB, Daniel David.

Perioada regimului comunist a fost un lucru bun pentru aproape jumătate dintre români, o afirmație confirmată de ultimul sondaj INSCOP. Rezultatele arată faptul că 48% dintre persoanele participante nu consideră regimul prăbușit în 1989 unul nociv.

În opinia a 48.1% dintre români, regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România (față de 45.5% în noiembrie 2013), în timp ce 42.2% sunt de părerea contrară (față de 44.7% în noiembrie 2013). Nu știu sau nu răspund la această întrebare 9.7% dintre cei chestionați (față de 9.8% în noiembrie 2013).

Daniel David: „I-aș pune să trăiască trei săptămâni într-un mediu simulat”

Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), Daniel David, a comentat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 rezultatele cercetării. Daniel David subliniază faptul că trecutul României trebuie valorizat într-o perioadă ceva mai îndepărtată. Iar tinerii de 18-25 de ani nu reprezintă un indicator demn de luat în considerare având în vedere că cei născuți la Revoluție au 34 de ani.

Citește și Guvernul a amânat austeritatea pentru bugetari după alegeri, mediul privat duce povara în 2024

„Nu mă aşteptam ca trecutul să fie valorizat în perioada comunistă. Mă aşteptam să fie un trecut un pic mai îndepărtat. (…) Eu ştiu ce au făcut colegii din institut, îi cunosc pe cei care lucrează, sunt profesionişti, ei au studiat percepţia.

Era foarte important să comparăm această percepţie cu a celor care efectiv au trăit atunci. Degeaba luăm oameni care au peste 18 ani, 20, 25, dar nu ştiu ce a fost comunismul, nu ştiu ce a însemnat.

I-aş întreba pe cei care au trăit şi ştiu ce a însemnat comunismul, cum am fost şi eu, care înainte să mă duc la şcoală, la ora 7, mergeam la coadă la lapte, la ora 5 dimineaţa şi îmi amintesc ce lucruri complicate erau (…)

Dacă tinerii care acum se declară cu simpatii mari spre perioada comunistă i-ai pune să trăiască trei săptămâni într-un mediu simulat de acel tip, cred că şi-ar schimba rapid atitudinile”, a declarat Daniel David.

Mai multe citiți în Monitorul de Cluj.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Profesorul Daniel David, rector UBB / Foto: Universitatea Babeș-Bolyai – Facebook

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).
2 COMENTARII
  1. „…dar nu stiu ce a fost comunismul…”___–-___ f. adevarat, exact ce spunea marele Roman Polansky(90 ani): „you must live in a Communist country to really understand how bad it can be. Then you will appreciate capitalism.” La fel si despre capitalism, singurul sistem care a creat reala plus valoare, prosperitate generala si chiar un mic lux popular, nu mai amintim de marele lux…Iar Pete Townshend(79 ani- „The Who”), un idealst romantic politic, a zis:”…in 1974 Penthouse interview he stated that he recognised in practice he was a capitalist who was REWARDED WELL for his work, but that his ideals were communist.(„The Who” : „I wish I die before I get old”-My Generation)

  2. Stimate d-le rector, sunt din generatia decreteilor, si din anumite puncte de vedere, repet ca sa fie foarte clar, din anumite puncte de vedere, a fost mai bine.
    Din alte puncte de vedere nu a fost foarte rau.
    Ar fi fost foarte interesant de stiut din ce categorie sociala sunt cei care afirma ca a fost mai bine inainte de ’89.
    De asemenea ar trebui sa fie luat un esantion cat mai reprezentativ dintre romania plecati in bejenie, pentru ca si-au pierdut locurile de munca.
    Intrebati si romanii care si-au pornit o afacere dar au dat faliment, ca de, nu toti suntem talentati la afaceri sau am avut bafta.

    Raspunsul la intrebarea ca a fost mai bine inainte de ’89 nu poate fi unul cert, deoarece, fiecare raspunde in functie de situatia economico-sociala in care se afla inainte de de revolutie comparativ cu situatia din prezent.

    Dvs stiti ca la 5-6 case din sate si comune este una in ruina?

    Poate ca daca facem media statistic o ducem bine, insa realitatea este alta.

    Nu stiu cati analfabeti functionali erau inainte, dar stiu sigur ca admiterea la liceu, trecerea la treapta a doua de liceu, bacalaureatul, admiterea la facultate, licenta, doctoratul erau examene serioase si nu se punea problema de camere de luat vederi, de nu stiu subiecte vandute ori date pe sub mana.

    Macar inainte, eram invatati, educati sa fim patrioti, iar acum a devenit sport national sa ponegrim tara.

    Nu tara este de vina pentru situatia noastra, ci noi insine, pentru ca nu alegem responsabil la vot, in fapt realegem aceleasi partide si persoane care ne mint de fiecare data si noi speram la fiecare 4 ani ca s-or apuca sa faca ceea ceaa ce au promis electoral.

    V-am citit parerea si v-o respect, asa ca, cititi-mi parerea mea si ma astept s-o respectati!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Imagini revoltătoare: un grup de interlopi amenință doi polițiști | Aktual24

Imagini revoltătoare: un grup de interlopi amenință doi polițiști....

Negocieri în Sănătate. Ce modificări apar | Oltenia Live

Negocieri în Sănătate. Ce modificări apar în urma discuțiilor...

Avizul care poate schimba cursul Dosarului Flux-Chirica | Ziarul de Iași

Avizul care poate schimba cursul Dosarului Flux-Chirica. Săptămâna viitoare...