Persona non grata pentru un diplomat al Ambasadei Rusiei la București

Data:

spot_img

Persona non grata, astfel a fost declarat un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti, vineri, persona non grata pe teritoriul României, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE: Replica Moscovei după ce România a declarat un diplomat rus persona non-grata

Replica Moscovei: Ministerul rus de Externe va răspunde Bucureştiului la expulzarea unui angajat al ambasadei Rusiei din România, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a instituției de la Kremlin, Maria Zaharova (foto), potrivit media de stat ruse, informează Agerpres.

„Rusia va da un răspuns adecvat”, a afirmat Zaharova, citată de RIA Novosti.


Potrivit MAE, motivul deciziei luate de autorităţile române este că acesta ar fi desfăşurat activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice.

„Aceste elemente au fost comunicate părţii ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federaţiei Ruse la Bucureşti”, potrivit MAE.

Citește și: Un ploieștean radicalizat, arestat pentru trădare după ce a colaborat cu Rusia

Persona non-grata. Și un cetățean arestat

În același timp, un cetăţean român a fost arestat preventiv, el fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.

„Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că, începând cu anul 2022, acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă”, a anunţat DIICOT, printr-un comunicat de presă.

DIICOT nu a făcut public numele acestuia, dar pe portalul Curții de Apel București apare un singur dosar de trădare, inculpat fiind un anume Alexandru Dorin Piscan.

Citește și: Cine vrei să te reprezinte în Parlamentul European? O comparație între candidații principalelor partide

Ce a făcut Alexandru Dorin Piscan

Piscan avea în februarie ambiții de politician, așa că și-a anunțat pe pagina de Facebook candidatura pentru primăria Ploieștiului. Problema e că acesta nu apare pe lista oficială a candidaților, ceea ce înseamnă că nu a adunat semnăturile necesare pentru a se înscrie în cursa electorală.

Alexandru Piscan este un susținător al lui Cosmin Gușă, un cunoscut propagandist al Rusiei. Acesta a distribuit mai multe postări pe Facebook ale emisiunilor realizate de Gușă și este membru al Dac Warrior.

Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a lui Piscan pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia nu este definitivă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Noii băieți deștepți și cel mai mare preț la energie din UE

De ce nu are România destulă energie, deși -...

Asistenții maternali vor trebui să aibă vârsta minimă de 21 de ani. Proiect de lege

Asistenții maternali nu vor mai putea primi copii în...

Peste 21 de kilograme de droguri descoperite la un traficant prins în flagrant în Cluj-Napoca

Peste 21 de kilograme de droguri au fost descoperite...