37 de milioane de lei, tăiați din primul proiect de lărgire a plajelor de pe litoralul românesc. Cauza: nereguli în licitații

Data:

Toate contractele semnate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral în cadrul proiectului de lărgire a plajelor, în valoare de peste jumătate de miliard de lei, au fost sancționate cu corecții financiare. Suma totală retrasă de Uniunea Europeană din cauza încălcării legislației achizițiilor publice s-a ridicat la 37 de milioane de lei, aproximativ 7,5% din valoarea întregului proiect.

Inspectorii Direcției Generale AM POS Mediu, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, au constatat că beneficiarul a încălcat legislația privind achizițiile publice, influențând astfel rezultatul licitațiilor și desemnarea câștigătorilor.

România și-a mărit teritoriul cu 33 de hectare în urma implementării unui proiect de aproximativ 550 milioane de lei, cofinanțat de Uniunea Europeană, pentru extinderea plajelor și reducerea eroziunii costiere.

Doar că, la începutul lui 2015, la doi ani de la semnarea contractului cu finanțare europeană, când lucrările erau în toi, inspectorii Autorității de Management Programul Operațional Sectorial Mediu, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, au constatat mai multe nereguli în cadrul procedurii de achiziție publică și au dispus sancțiuni.

Prin 12 note de constatare emise în perioada ianuarie 2015 – iunie 2016, inspectorii Autorității de Management au aplicat corecții financiare de 37 de milioane de lei – adică aproximativ 8,3 milioane de euro.

Neregulile semnalate de experți au fost identificate în toate cele cinci contracte semnate în cadrul proiectului, pentru cele cinci zone de lucrări pentru care s-au organizat licitații:

  1. Mamaia Sud – 43 de milioane de lei. Firme contractante: PORR Bau GmbH – Franco Giuseppe SRL – Dinamica SRL.
  2. Tomis Nord – 112,5 milioane de lei. Firme: Asocierea Van Oord Dredging and Marine Contractors BV – Societatea de Construcții în Transporturi București.
  3. Tomis Centru – 81 de milioane de lei. Firme contractante: Asocierea Van Oord Dredging and Marine Contractors BV – Societatea de Construcții în Transporturi București.
  4. Tomis Sud – 68 de milioane de lei. Firme contractante: Asocierea Van Oord Dredging and Marine Contractors BV – Societatea de Construcții în Transporturi București.
  5. Eforie Nord – 105 milioane lei. Firme contractante: Asocierea Van Oord Dredging and Marine Contractors BV – Societatea de Construcții în Transporturi București.

Astfel, au fost aplicate cinci corecții financiare de 25% din valoarea actelor adiționale încheiate pentru „suplimentarea valorii“ cu încălcarea prevederilor legale. Inspectorii explică în notele de constatare că beneficiarul nu a putut să explice caracterul imprevizibil al lucrărilor și că aceste sume trebuiau prinse în contractul inițial. Astfel, conform calculelor inspectorilor, noile valori ale criteriilor de atribuire ar fi făcut ca cel care a câștigat licitația să se situeze pe locul al doilea.

Pe lângă acestea, au mai fost aplicate cinci corecții de 5% din valoarea celor cinci contracte mari pentru „încălcarea principiului tratamentului egal, restricționând participarea posibililor ofertanți din spațiul comunitar care ar fi putut implementa contractul, dar nu dețineau personal RTE atestat la momentul depunerii ofertelor”.

O altă corecție de 10% a fost aplicată în cazul contractului atribuit pentru zona 1 de lucrări – Mamaia Sud – 43 de milioane de lei (firme contractate: PORR Bau GmbH – Franco Giuseppe SRL – Dinamica SRL) pentru că „oferta câștigătoare nu îndeplinește în totalitate criteriile de calificare și selecție” .

Și contractului de asistență tehnică i-a fost aplicată o corecție financiară de 10% pentru „încălcarea principiului tratamentului egal, restricționând participarea posibililor ofertanți la procedura de achiziții”.I

CONTEXT

Proiectul „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța și Eforie Nord” a fost unul dintre cele mai importante investiții cu cofinanțare europeană de pe litoralul Mării Negre. Acesta a avut o valoare totală de aproape 550 de milioane de lei, din care cofinanțarea Uniunii Europene a reprezentat 85,49%, iar contribuția de la bugetul de stat, 14,51%. Contractul de finanțare a fost semnat în aprilie 2013, iar lucrările au fost finalizate la sfârșitul anului 2015. Conform Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, în proiect au fost rambursați 500.055.235 milioane lei.

În cadrul proiectului au fost reabilitate și construite diguri emerse (care ies din apă – n.red.) în lungime de 3544 de metri, au fost construite diguri submerse (sub apă – n.red.) pe o lungime de 1392 metri și a fost adăugat un volum de nisip de 3,5 milioane metri cubi, pe o distanță de plajă de 5770 metri.

În luna noiembrie 2018, premierul Viorica Dăncilă a semnat contractul de finanțare pentru faza a II-a a proiectului „Reducerea Eroziunii Costiere”. Scopul proiectului este să asigure protecția la eroziune a liniei țărmului, pentru o durată de viață proiectată de 50 de ani.

Valoarea totală a noului proiect ajunge la 752 milioane euro, iar lucrările vor fi efectuate pe tot cuprinsul litoralului românesc, în zonele: Edighiol și Periboina, faleza Constanței, în zona Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn, 2 Mai.

În 2019 urmează să înceapă astfel lucrările de reabilitare și extindere a plajelor românești pe o suprafață de 30,54 km.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Info Sud-Est în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Cristian Andrei Leonte
Cristian Andrei Leontehttp://info-sud-est.ro
A absolvit Relații Internaționale și Studii Europene, în cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice (Universitatea ”Ovidius”, Constanța), este jurnalist și co-fondator al ziarului Info Sud-Est (2012) și nominalizat la Tânărul Jurnalist al Anului la ediția din anul 2015. A coordonat campanii de presă care au avut ca temă protejarea patrimoniului cultural și istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Explozie la un bloc din Craiova. Un etaj s-a prăbușit. O femeie a murit | VIDEO

Explozie la un bloc din Craiova, în urma căreia...

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar

Gafa uriașă făcută de Ciolacu în Qatar. Greșeala a...

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea traficului de țigări | Ordinea.ro

Poliția de Frontieră a primit două drone pentru combaterea...

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna occidentalilor | Aktual24

Un document secret al rușilor a ajuns pe mâna...