Donald Trump, primul președinte american acuzat penal

Data:

Donald Trump se confruntă cu peste 30 de acuzații de fraudă în afacer,i într-un rechizitoriu din partea unui mare juriu din Manhattan, potrivit a două surse apropiate de caz, citate de CNN.

Este pentru prima dată în istoria SUA când un actual sau fost președinte se confruntă cu acuzații penale.

Citește și: Un deputat PSD și unul PNL, discurs identic până la virgulă despre „bunul simț”

Trump este așteptat să se apere în instanță marți.

Rechizitoriul a fost depus sub sigiliu și va fi anunțat în zilele următoare. Acuzațiile nu sunt cunoscute public în acest moment, scrie CNN.

Trump a plătit o actriță să păstreze secretă relația lor

Procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, l-a investigat pe fostul președinte în legătură cu suma de bani pe care i-ar fi plătit-o starului de filme pentru adulți, Stormy Daniels, incident care ar fi avut loc înainte de alegerile prezidențiale din 2016.

O sursă a declarat pentru CNN că un martor a depus aproximativ 30 de minute de mărturie înainte de votul pentru acuzarea lui Trump

Decizia va veni ca un șoc în toată țara, împingând sistemul politic american – care nu a asistat niciodată la acuzarea penală unui fost președinte, cu atât mai puțin în timp ce candidează din nou– în ape neexplorate.

Citește și: Reacția dură a Laurei Codruţa Kovesi după votul Senatului pentru pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu

Trump a făcut o declarație ca răspuns la rechizitoriu, susținând că este „persecuție politică și interferență electorală la cel mai înalt nivel din istorie”. „Cred că această vânătoare de vrăjitoare se va întoarce masiv asupra lui Joe Biden”, a spus fostul președinte, potrivit CNN.

„Poporul american realizează exact ce fac aici democrații din stânga radicală. Toată lumea poate vedea asta. Așa că mișcarea noastră și partidul nostru – uniți și puternici – îl vor învinge mai întâi pe Alvin Bragg, apoi îl vom învinge pe Joe Biden și noi o să-i aruncăm pe toți dintre acești democrați din funcție, astfel încât să putem face AMERICA DIN NOU MĂREAȚĂ!”

Trump a fost surprins de decizia marelui juriu de a-l pune sub acuzare, potrivit unei persoane care a vorbit direct cu el.

Biroul lui Bragg ține legătura cu avocații lui Trump.


„În această seară l-am contactat pe avocatul domnului Trump pentru a coordona predarea acestuia către biroul procuraturii din Manhattan, în vederea punerii în judecată pentru un rechizitoriu al Curții Supreme, care rămâne sub sigiliu”, a declarat procurorul districtual într-o declarație joi, preluată de CNN.

Acțiunea în justiție împotriva lui Trump zguduie campania prezidențială din 2024, deoarece fostul președinte a promis că va continua să candideze în ciuda acuzațiilor penale.

Trump a denumit frecvent diversele investigații drept „vânătoare de vrăjitoare”, încercând să influențeze opinia publică asupra lor, făcându-se victimă a ceea ce a susținut că sunt anchete politice conduse de procurorii democrați.

Pe măsură ce se apropie rechizitoriul, Trump și-a îndemnat susținătorii să protesteze împotriva arestării sale, în timp ce încerca să-și răstoarne pierderea în sondaje în fața președintelui Joe Biden.

Trump a evitat de mai multe ori consecințele juridice din viața personală, profesională și politică. El a trecut printr-o serie de procese civile private de-a lungul anilor.

În calitate de președinte, a fost pus sub acuzare de două ori de Camera condusă de democrați, dar a evitat condamnarea în Senat.

În decembrie, Organizația Trump a fost condamnată pentru multiple acuzații de fraudă fiscală, deși Trump însuși nu a fost acuzat în acest caz.

Republicanii l-au atacat pe Bragg

Aliații republicani ai lui Trump – precum și rivalii săi din GOP din 2024 – au condamnat biroul procurorului districtual din Manhattan din cauza rechizitoriului care se profilează, conform CNN.

„Cred că acuzarea fără precedent a unui fost președinte al Statelor Unite pe o problemă de finanțare a campaniei este un scandal”, a declarat fostul vicepreședinte Mike Pence pentru Wolf Blitzer de la CNN într-un interviu.

„Milioane de americani spun că nu este altceva decât o urmărire politică condusă de un procuror care a candidat literalmente la o funcție pe baza angajamentului de a-l acuza pe fostul președinte”.

Președintele Camerei, Kevin McCarthy, a promis că va lansa o anchetă în această chestiune, iar republicanii din Congres s-au adunat rapid în apărarea lui Trump, atacându-l pe Bragg pe Twitter și acuzând procurorul districtual de o vânătoare politică de vrăjitoare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis are și susținerea Turciei | Revista22

Tot mai departe de șefia NATO. Contracandidatul lui Iohannis...

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi achiziționate din Kazahstan | Aktual24

Planurile americanilor cu cele 81 de avioane rusești vechi...

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață | Deutsche Welle

500.000 de monede euro falsificate au ajuns pe piață,...