Dosarul de la Securitate al lui Ion Monoran, timișoreanul care a oprit tramvaiele în 16 decembrie 1989

Data:

Numele poetului Ion Monoran este fundamental legat de Revoluția din 1989 izbucnită la Timișoara. Monoran a oprit tramvaiele în Piața Maria, pe ambele sensuri. Alături de el se afla și Dan Zăgănescu. Mulțimea a ocupat piața, circulația a fost oprită.

Momentul este unul declanșator, protestul începuse pe 15 decembrie, Securitatea se afla la domiciliul pastorului Lazslo Tokes, pentru a-l evacua.

Manifestația de stradă a strâns mii de timișoreni. Tăvălulgul nu mai putea fi oprit. Monoran spune mulțimii că este nevoie de „lideri”. Atmosfera este tensionată, se negociază cu vatmanii. Monoran detensionează situația, spune mulțimii: „Doamnelor, poftiți la revolutie!”.

Securitatea ia în serios protestul tăcut început pe 15 decembrie. Pe 16 decembrie, după ce Ion Monoran și Dan Zăgănescu opriseră tramvaiele, Securitatea va trimite trupe și mașini cu tunuri de apă.

Autorătățile trimit autospeciale de pompieri, dar și un pluton de interventie. Primul secretar al Comitetului Judetean PCR, Radu Balan, dă ordine clare: mulțimea trebuie dispersată.

Citește și: Judecătoarele care aveau în lucru dosarele Puiu Popoviciu și Duță, excluse din magistratură

Jeturi de apă, câini, au loc primele rețineri. Ordinul venise de la dictatorul Nicolae Ceausescu. Mulțimea însă nu se sperie, se adună tot mai multă lume, coloane de timișoreni se deplasează spre Comitetul Județean de Partid.

Mulțimea ocupă  zona, sparge geamurile, smulge stema aflată pe peretele clădirii, unii pătrund în clădire. Cărțile cu omagii dedicate dictatorul sunt aruncat în stradă. Scutieri și autospeciale cu tunuri de apă ocupă zona. Gaze lacrimongene, jeturi de apă peste mulțime.

Au loc rețineri de persoane. Confruntarea este brutală, mulțimea se împrăștie. Protestarii reținuți vor fi arestați.

Poetul Ion Monoran nu este un novice în relația cu Securitatea. În 1971, pe când era elev de liceu, a fost exmatriculat pentru încercarea de trecere frauduloasa a frontierei.

Continuarea în Sun Media.


Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Şoferiţa care a accidentat-o mortal pe Anastasia, judecată şi pentru ucidere din culpă

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă...

Medic anchetat pentru că ar fi uitat o compresă în abdomenul unei paciente care a făcut septicemie şi a murit

Medic anchetat pentru ucidere din culpă. Poliţiştii au făcut,...

Premierul Slovaciei a fost împușcat

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat și a...