Dosarul sclaviei umane din Maramureș | 4 persoane arestate, printre care șeful centrului din Vrancea de unde erau racolate persoanele cu handicap

Data:

Dosarul sclaviei umane din Maramureș, despre care Presshub a scris în această săptămână, s-a lăsat cu 4 arestări.

Tribunalul Maramureș i-a arestat pe patronii pensiunii din Borșa, unde se petreceau presupusele acte de sclavie și pe directorul Centrului de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu Handicap din comuna Jariștea, Vrancea.

Reamintim că mai multe persoane vulnerabile, cu handicap psihic, internate în centre de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap, din județul Vrancea, ar fi fost recrutate prin inducere în eroare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate, și, ulterior, transportate, în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării și ferme din județul Maramureș. 

Persoanelor vătămate le-ar fi fost reținute documentele de identitate, acțiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai mare.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca și cei ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureș, au pus azi în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară în județele Maramureș și Vrancea, într-o cauză de trafic de persoane şi supunerea la muncă forțată obligatorie.

Citește și: Dosarul sclaviei umane din Maramureș | 4 persoane arestate, printre care șeful centrului din Vrancea de unde erau racolate persoanele cu handicap

Persoanele vătămate nu ar fi fost plătite sau ar fi fost plătite mult sub nivelul muncii prestate, ar fi fost adăpostite în condiții necorespunzătoare și exploatate prin recurgerea la amenințări și exercitarea de acte de violență fizică, acte care au determinat o puternică stare de temere în rândul acestora.

Dosarul sclaviei umane din Maramureș. Magistrații au aprobat cererile de arestare

Magistrații Tribunalului Maramureș au aprobat cererile de arestare pentru 3 membri ai familiei Timiș, din Borșa, proprietarii pensiunii unde se petreceau ororile de care vorbesc procurorii, dar și pe Vlad Nicolae, șeful CRRPH Vrancea.

Ce spune DIICOT

La data de 10.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Maramureș au dispus reținerea a 4 inculpați (unul dintre aceștia având calitatea de funcționar public), cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane şi supunerea la muncă forțată obligatorie.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe telefoane mobile, carduri bancare, carduri de sănătate și cărți de identitate, aparținând unora dintre persoanele vătămate identificate, înscrisuri cu valoare probatorie și suma de 3.150 euro.

În cauză, s-a reținut că, începând cu anul 2009, trei dintre inculpați au recrutat, cu ajutorul unor funcționari publici, 13 persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în Centrele de recuperare și reabilitare, situate pe raza județului Vrancea.

Citește și: Dosarul sclaviei umane de la Maramureș. Încă 30 de zile de arest pentru șeful Centrului Social din Vrancea

Persoanele vătămate au fost induse în eroare, inculpații profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acestora, și, ulterior, transportate în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării și ferme din județul Maramureș.

Acestora le-au fost reținute documentele de identitate, acțiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai îndelungată, dar și accesul la conturile bancare în care erau virate lunar indemnizațiile de handicap cuvenite acestora. Persoanele vătămate au fost adăpostite în condiții necorespunzătoare și exploatate prin muncă (fiind obligate să aibă grijă de animale, să efectueze diferite activități agricole și să muncească în unitățile de cazare deținute de inculpați în orașul Borșa, Județul Maramureș).

Dosarul sclaviei umane din Maramureș. Au recrutat persoane vulnerabile cu handicap

Acestea au fost amenințate, agresate și injuriate, acte care au terminat o puternică stare de temere în rândul acestora. În această modalitate, acestea au fost aservite total inculpaților, care le-au transferat între ei și împrumutat ocazional altor persoane din localitate pentru a presta diferite munci.

Cu privire la inculpatul, șef al unui centru pentru persoane cu dizabilități, s-a reținut că, în cursul lunii iulie 2021, a recrutat pentru a fi exploatate prin muncă 3 persoane vătămate, persoane vulnerabile cu handicap neuropsihic instituționalizate în centrul pe care îl conducea, profitând de autoritatea conferită de funcţia pe care o îndeplinea şi de starea de vădită vulnerabilitate în care se găseau victimele, pe care le-a predat inculpaţilor, pentru a fi transportate şi adăpostite în imobilele deţinute de către aceştia în oraşul Borşa, în scopul exploatării prin muncă.

Ulterior, i-a ajutat pe inculpaţi să continue activitatea de adăpostire şi exploatare prin muncă a persoanelor vătămate, prin îndrumarea acestora asupra creării unei aparenţe de legalitate a adăpostirii acestora, prin întocmirea şi acceptarea de documente care să justifice cazarea persoanelor vulnerabile în imobilele controlate de către aceştia.

4 persoane arestate

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Maramureș, cu propunerea de arestare preventivă a celor 4 inculpați: 2 femei, de 41, respectiv 64 de ani, din Borșa și 2 bărbați, de 42, respectiv 43 de ani, din Vrancea și Borșa.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu ofițeri de poliție judiciară din Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca și cei ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați și Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj, Bistrița-Năsăud și Vrancea, Direcției Generale Anticorupție, I.P.J. Maramureș – Serviciul Criminalistic, Inspectoratului de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș și Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție”. (sursa: DIICOT)

Șeful CRRPH Vrancea își făcea concediile la pensiunea unde erau abuzați bolnavii psihic

Surse din cadrul anchetei spun că Vlad Nicolae, directorul Centrului de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu Handicap din comuna Jariștea, Vrancea, trimitea persoane cu dizabilități psihice la muncă și exploatare la pensiunea familiei Timiș, în schimb primea concedii gratuite împreună cu familia la pensiunea din Borșa.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Articol publicat în Campania Națională de Conștientizare în privința Traficului de Persoane, derulată de Freedom House România în cadrul proiectului Stop-AT.

STOP AT
spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

EXCLUSIV De ce nu poate fi judecat Ion Iliescu în dosarul Revoluției. Motivare

Judecătorii Mihail Udroiu și Lia Savonea de la instanța...

Magnatul Puiu Popoviciu achitat după rejudecare: „Fapta nu există”

Curtea de Apel București, prin șefa acestei instanțe, judecătoarea...

Familia Vicol – Ciorbă a vândut un ceas cu aproape 1 milion de lei

Camera Deputaților a postat, cu întârziere, declarația de avere...

Meta, compania lui Mark Zuckerberg, vrea să antreneze inteligența artificială cu datele utilizatorilor | Reporter24

Meta Platforms, Inc., compania lui Mark Zuckerberg, încearcă să...