Dosarul Veranda. Cum s-au construit blocuri ilegale, cu etaje în plus și fără parcări, cu aprobare de la Primăria Iași | Reporter de Iași

Data:

spot_img

Dosarul Veranda. Pe 19 aprilie 2024, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iași a înregistrat la Curtea de Apel unul dintre cele mai mari dosare din ultimii ani.

Sunt inculpate 26 de persoane (omul de afaceri Cristin Zămosteanu, fosta sa soție, angajați ai acestuia, primarul Mihai Chirica, șefi/angajați din Primărie și Poliția Locală etc.), precum și firma M.Chim, firma-pilon a afacerilor imobiliare.

Infracțiunile din rechizitoriu sunt împărțite în trei părți:

– delapidarea a 24,2 milioane de lei din firmă, omul de afaceri fiind acuzat și de spălare de bani pentru suma de 20,2 milioane lei. Sunt puse sub acuzare aici o fostă angajată ANAF precum și fosta sa soție;

– folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene, și aici cap de listă fiind patronul M.Chim;

Citește și: PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale

– abuz în serviciu, falsuri în înscrisuri sub semnătură privată și falsuri materiale în înscrisuri oficiale. La acest capitol figurează cea mai mare parte a inculpaților: primarul Mihai Chirica și alte 20 de persoane, funcționari din Primărie și Poliția Locală, precum și angajați ai dezvoltatorului. Aceștia sunt acuzați pentru faptul că au participat la un mecanism de „spălare” a unor construcții ilegale, introduse în circuitul civil prin falsuri. Una obliga autorizațiile, alta construia dezvoltatorul. Cu toate acestea, inculpații au semnat acte oficiale care indicau că totul era în regulă.

În prezent, dosarul se află în faza de Cameră Preliminară. În cursul urmăririi penale, cei mai mulți dintre inculpați, inclusiv Mihai Chirica, nu au formulat nici o apărare. Dezvoltatorul imobiliar a depus mai multe memorii pe care procurorul le-a combătut în special prin raportul unui expert independent care a analizat toate imobilele incriminate și a constatat un șir lung de ilegalități.

Continuarea, în Reporteris.ro

Citește și: Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1 și ce avere au

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Drumuri județene modernizate pentru legătura la autostrada Curtea de Argeș-Râmnicu-Vâlcea | Argeșul Online

Consiliul Județean Argeș a adoptat, ieri, trei hotărâri menite...

Experiență unică pentru tineri din șapte județe, în Tabăra Militară Airsoft Agafton | Monitorul de Botoșani

Tabăra Militară Airsoft Agafton oferă tinerilor o experiență unică,...

SculptFest, la a treia ediție. Ateliere, concerte și activități outdoor | Ebihoreanul.ro

Vineri începe cea de-a treia ediție a SculptFest (26-28...