După doi ani de hărțuire, Inspecția Judiciară a fost obligată să închidă dosarele a 5 judecători acuzați de delict de opinie

Data:

După doi ani de procese, cinci judecători scapă de acuzațiile Inspecției Judiciare potrivit cărora au făcut politică pe un forum intern. Instanța supremă a respins, definitiv, raportul Inspecției Judiciare care propunea sancționarea a cinci judecători pentru delict de opinie după ce au postat discuții critice la adresa Curții Constituționale pe un forum intern al magistraților.

Inspecția Judiciară, condusă inițial de Lucian Netejoru și ulterior de judecătoarea Roxana Petcu, s-a autosesizat în acest caz după ce într-o publicație au apărut discuțiile de pe forum ale judecătorilor Dragoş Călin, Cristi Danileţ, Alina Gioroceanu, Laurențiu Grecu şi Anca Codreanu, acuzați de inspectori că „fac politică”. „Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenta Inspecția Judiciară împotriva Hotărârii 14J din 28 septembrie 2022 pronunțată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul 16/J/2021”, se arată în decizia completului de 5 judecători al instanței supreme.

În septembrie anul trecut, judecătorii din CSM au respins raportul IJ care propunea sancționarea celor cinci judecători, dar Petcu nu s-a lăsat înduplecată și a atacat hotărârea la instanța supremă care a decis, marți, definitiv, închiderea acțiunii disciplinare.

Acuzații aberante

  • Ce afirmații i-a fost reproșate judecătorului Dragoș Călin:  „Totuși, decizia CCR pe C3 este contrară dreptului UE” și „E oficial. Ministerul Justiției a scăpat de Predoiu. Un an irosit de un personaj politic care să nu mai aibă vreodată mandat la justiție”.
  • Ce i s-a reproșat judecătoarei Alina Gioroceanu: „Chestia aia roșie este brâu sau ștreang? Că nu realizez” și „Covidu naște victime și eroi. Ambele atrag o reacție afectivă, mișcă ceva în noi, prin compătimire ori admirație. Unii intră în rolul acesta fără să vrea, alții, cu bună știință, urmărind să inducă aceleași reacții. Așa că, de eroi și de victimele de carton trebuie să ne ferim, de victimizare și de actele de eroism ale oportuniștilor lipsiți de autenticitate”.
  • Judecătorul Laurențiu Grecu a fost cercetat disciplinar pentru afirmația: „În afară de USR, nu cred că dorește cineva această măsură”.

Roxana Petcu de la Inspecția Judiciară este soția unui fost prefect al Bucureștiului, Adrian Petcu, susținut de PSD.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se întoarce la DNA Oradea

Procurorul Cristian Ardelean mai are un  pas și se...

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, susține Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Sistemul judiciar a cunoscut un regres inacceptabil, arată Asociaţia...