Emilia Șercan, despre cazul Bode: UBB s-a plasat, încă o dată, de partea plagiatorului, nu a integrității academice

Data:

Jurnalista de investigație Emilia Șercan, care a dezvăluit pe PressOne că ministrul Internelor, Lucian Bode, a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat, a reacționat miercuri, după verdictul Comisiei de etică Universității Babeș-Bolyai (UBB), criticând faptul că, deși în teză s-a constatat că există aproape o cincime plagiat, UBB cere corectarea plagiatului.

„Dr. Bode e plagiator în mod oficial. Comisia de Etică a UBB confirmă dezvăluirea mea despre teza lui dr. Lucian Bode: teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiată și cere editurii care a publicat cartea lui dr. Bode – CA Publishing, care i-a aparținut conducătorului științific al lui Bode, Adrian Ivan, rectorul SRI – retragerea acesteia.

Totuși, și de această dată, când în teză s-a constatat că există aproape o cincime plagiat, UBB cere corectarea plagiatului.

Această măsură arată că UBB s-a plasat, încă o dată, de partea plagiatorului și nu a integrității academice. A preferat să îl apere pe Bode în loc de a apăra propria imagine și propriile standarde.

S-a raportat la „cazul Bode” în cheie politică mai mult decât etică”, a transmis Emilia Șercan pe Facebook.

Citește și: Președintele Autorității Electorale, controversatul Mitulețu-Buică, a demisionat

Ce a decis Comisia de etică a UBB

Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a decis că suspiciunile de plagiat în teza de doctorat a lui Lucian Bode se confirmă în marea lor majoritate, a anunțat miercuri universitatea.

Instituția de învățământ superior și-a revizuit astfel decizia inițială, care spunea că actualul ministru de Interne ar fi copiat doar 3% din fragmentele analizate și a susținut că nu are pârghii privind eventuale sancțiuni.

După ce publicul a reacționat negativ la decizia din noiembrie anul trecut, Comisia de etică a universității a anunțat că „s-a autosesizat”, a reanalizat teza de doctorat și a adoptat Hotărârea Nr. 1 din 2023, „în urma unor noi informații cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a Dl. Lucian Bode”.

„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia îi solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, a transmis UBB.

Astfel, potrivit hotărârii, care poate fi consultată AICI, în cazul tezei lui Lucian Bode:

(1) Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de

Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă.

(2) Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este

profund viciată.

Citește și: Judecătoarea Camelia Bogdan, unul dintre experții care construiesc Curtea Internațională Anticorupție

Bode acuză UBB că a dat curs unor presiuni

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis o reacție pe Facebook după ce Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a anunțat miercuri că suspiciunile de plagiat în cazul tezei sale de doctorat se confirmă în marea lor majoritate.

Bode a declarat că demersul UBB este „un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile care guvernează statul de drept”. Ministrul susține că teza sa de doctorat „a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare” și acuză UBB că a dat curs unor presiuni.

„Faptul că aceste atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi asupra mea și asupra Partidului Național Liberal au devenit absurde, este evident pentru toată lumea. La fel de evidente sunt presiunile și atacurile la adresa Universității Babeș-Bolyai în toată această perioadă.

Regret faptul că Universitatea Babeș-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aștepta soluția instanței de judecată.

Drept urmare, voi merge înainte, în instanță, pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz care a depășit nu doar limitele legii, dar și ale rațiunii”, a transmis Lucian Bode.

Citește și: FOTO Ce desenează copiii ucrainenilor care s-au refugiat în România: bombe

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Ilona Andrei)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din București

Un nou contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai din...