Epidemie de rujeolă în România. Ministerul Sănătății îi îndeamnă pe părinți să-și vaccineze copiii

Data:

Epidemie de rujeolă în România, declarată de Ministerul Sănătății, având în vedere că s-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri de rujeolă. Reprezentanții din Sănătate pornesc și o campanie de vaccinare a copiilor.

Potrivit unui anunț făcut de Ministerul Sănătății (MS) marți noaptea, în România se înregistrează aproape 2.000 de cazuri de rujeolă în rândul copiilor, fapt pentru care a fost declarată o epidemie la nivel național.

Citește și Comisia Europeană verifică modul cum a fost aleasă conducerea super-agenției guvernului Ciolacu

Clasamentul județelor în care s-au înregistrat cazuri de rujeolă / Grafic realizat de monitorulcj.ro, date preluate de la INSP

Astfel, reprezentanții din Sănătate îi îndeamnă pe părinți să-și vaccineze copiii cu vârste între 9 și 11 luni sau pe cei care au rămas nevaccinați.

Citește și Iași: Copoul devine ghetou sub egida primarului: blocuri-turn cu 9 m distanță între ele

„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. 

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare”, a transmis Ministerul Sănătății.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

„Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, au adăugat reprezentanții MS.

Clujul, în topul îmbolnăvirilor

Conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, deci în primele 11 luni din acest an, au fost înregistrate 1.855 de cazuri de rujeolă în România. Deci, acele „aproape 2.000 de cazuri” despre care MS vorbește nu au fost înregistrate doar acum, ci pe parcursul anului.

Mai departe, potrivit datelor INSP, vedem că județul Cluj se află în „topul îmbolnăvirilor”, adică printre județele care au înregistrat cele mai multe cazuri de rujeolă în această perioadă. Până la data de 1 decembrie 2023, județul Cluj a înregistrat 194 de cazuri de rujeolă, dintre care doar 6 au fost raportate în săptămâna 24 – 30 noiembrie, titrează Monitorul de Cluj.

Sursa foto – depositphotos.com

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Gata cu acele pentru injecții. Plasturii speciali ar putea înlocui vaccinarea clasică

Gata cu acele pentru injecții. Un plasture de imunizare...

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se regăsesc pe listele PSD din Sectorul 1

Doi oameni de bază ai fostului primar Tudorache se...

Mesajul lui Florin Piersic: „Sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc

Mesajul lui Florin Piersic, din spital, după o perioadă...