Copoul devine ghetou sub egida primarului din Iași: blocuri-turn cu 9 metri între clădiri

Data:

Copoul devine ghetou sub egida primarului. Pe Aleea Sadoveanu, zona rezidențială de top a Iașului, blocurile sunt înghesuite mai ceva ca în Bularga.

Nefiind PUG de 25 de ani, se construiește cu derogări, prin PUZ. Dezvoltatorul Claudiu Oanea construiește, printr-un interpus, două blocuri lipite de alte imobile ridicate tot de el în urmă cu câțiva ani. Un Plan Urbanistic General (PUG) ar fi prevăzut distanțe mari între clădiri, mai ales că se învecinează fațade la care oamenii au camere, geamuri, balcoane.

În Sadoveanu, PUG-ul vechi nu reglementează nimic, deci regulile le fac, subiectiv, arhitectul-șef Alexandru Mustiață, primarul Mihai Chirica, consilierul liberal Ciprian Bostan și useristul Iulian Nicolau, șeful Comisiei de Urbanism. La distanțe mici între blocuri, legea prevede un studiu de însorire.

În acest caz, locuitorii din blocul C3-Sadoveanu spun că documentul e falsificat grosolan. Locatarii sunt revoltați, șantierul merge mai departe, vom avea trei blocuri cu sute de apartamente în care nu se va vedea lumina soarelui, transformând cea mai luxoază zonă rezidențială a Iașului într-o favelă sud-americană.

Citește și Culmea eficienței în administrație: o centură ocolitoare pe care am așteptat-o 30 de ani a fost gata în 8 luni!

Copoul devine ghetou. La doi pași de blocul făcut anterior

Dezvoltatorul Claudiu Oanea a construit, pe Aleea Mihail Sadoveanu 59C, un imobil cu demisol, parter și 7 etaje, dat în folosință în 2019. Oamenii s-au mutat acolo și totul a fost liniștit 4 ani.

În această vară, fără niciun anunț prealabil, pe terenul disponibil lângă bloc (3.090 mp) a apărut groapa unei fundații. Apoi a apărut și cea de-a doua, la doar câțiva metri de C3, turnul dat în folosință în 2019.

„Nu am știut că vor fi alte blocuri atât de aproape. Nu am fost întrebați, anunțați, nu a fost nicio formă de comunicare anterioară apariției gropilor de fundație.

Despre acestea am crezut, la început, că sunt pentru parcări subterane, apoi am văzut că de fapt se ridică blocuri și ne-am alertat”, a precizat Marius Vițalariu, unul dintre numeroșii semnatari ai unor petiții către autorități.

Citește și Angajați și utilaje ale Companiei de Utilități Publice „Dunărea”, la muncă pe moșia șefului companiei, două zile la rând

Cele două noi imobile sunt cu parter și cinci etaje, dar Oanea va cere supraetajare cu încă un etaj, pentru că acest lucru l-a obținut la toate blocurile construite anterior.

Noile clădiri vor avea aproape aceeași înălțime cu a celor din apropiere. Densitatea rezultată va fi uriașă: amprenta la sol a noilor blocuri este de 1.000 mp și în total se vor construi 9.000 mp suprafață desfășurată.

Mai multe aflați din publicația Reporter de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

O stradă din Cluj-Napoca s-a prăbușit din cauza unei...

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, la Moscova | Bihoreanul

Preotul regizor Ciprian Mega s-a întâlnit cu Putin, fiind...

Un nou lot din Autostrada Unirii, pregătit pentru licitație | Ziarul de Iași

Documentația lotului Leghin/Tg. Neamț-Pipirig, parte din A8, Autostrada Unirii,...