Repatrierea gratuită a cetățenilor români din Israel, cere europarlamentarul Ștefănuță

Data:

Repatrierea gratuită a cetățenilor români din Israel, cere Nicu Ștefănuță. Europarlamentarul (Grupul Vezilor/ALE) a anunțat că, în contextul războiului dintre Israel și Hamas, cetățenii români aflați în Israel pot fi aduși în țară prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Guvernul federal din Belgia a reușit să repatrieze gratuit 92 de cetățeni după activarea Mecanismului European de Protecție Civilă. Printre aceștia s-au numărat și cetățeni francezi, luxemburgezi și români.

„Premierul Ciolacu ne-a spus că «Statul român nu este Crucea Roșie», atunci când reporterii l-au întrebat de ce fiecare român repatriat din Israel trebuie să scoată din buzunar 350 de euro pentru zborurile TAROM ca să își salveze viața.

Asta în timp ce mai multe țări au reușit să își aducă înapoi pe gratis cetățenii prinși în zona de război.

Îi sfătuiesc, așadar, pe decidenții români să le ia exemplul decidenților belgieni și să organizeze curse pentru românii care încă mai sunt prinși în Israel prin Mecanismul European de Protecție Civilă”, a declarat Nicu Ștefănuță.

Citește și: USR acuză PSD că refuză să elimine păcănelele din localităţi

Repatriere și pentru cei 200 de cetățeni români din Gaza

Eurodeputatul solicită, de asemenea, urgentarea eforturilor pentru repatrierea în siguranță a celor peste 200 de cetățeni români aflați în Fâșia Gaza.

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO.

245 cetățeni repatriați

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, la data de 8 octombrie 2023, 245 de cetățeni români au fost repatriați din Statul Israel, printre care și 2 grupuri de pelerini, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM, respectiv două curse operate de o companie aeriană privată.

MAE informează că, pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, se află o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah cu scopul de a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport.

De asemenea,  MAE precizează că o echipă din cadrul Unității de Reacție Rapidă ale Celulei de Criză MAE s-a deplasat în cursul zilei de 8 octombrie 2023 în statul Israel, în vederea sprijinirii eforturilor de repatriere a cetățenilor români, deja întreprinse de către misiunile consulare implicate.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Nicu Ștefănuță / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Gara de Nord are de acum un sistem digital de informare extins

Sistemul digital de informare pentru călători a fost extins...

Liderul chinez Xi Jinping a a fost primit de Emmanuel Macron la Palatul Élysée

Liderul chinez Xi Jinping a început luni o vizită...

Ce rute recomandă poliția șoferilor pentru a evita aglomerația

Poliţiştii rutieri le recomandă conducătorilor auto să ia în...