EXCLUSIV Totul despre viitorul cel mai mare parc al Iașiului, cu bani de la UE

Data:

Iașiul va avea unul dintre cele mai moderne parcuri din regiune, care va fi construit cu fonduri europene. Pe o suprafață de aproape 2 hectare din zona de nord-est a municipiului au început lucrările la Parcul „eGreen”: un nou spațiu verde al Iașiului amenajat de la zero. La acest proiect se adaugă o altă inițiativă a municipalității pentru crearea de noi spații verzi în oraș: cinci terenuri degradate, din diverse zone ale orașului, vor fi refuncționalizate pentru a deveni mici parcuri de cartier. Inclusiv acest proiect, care prevede reconversia a aproape 1,3 hectare de teren, este finanțat cu fonduri europene.

Autoritățile au accesat finanțarea pentru cele două proiecte în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020. Valoarea totală a investițiilor se ridică la 22,6 milioane lei, fără TVA. În ambele cazuri au fost organizate licitațiile pentru lucrările de execuție, iar, în ianuarie 2021, vor fi semnate contractele de livrare a diverse dotări, unele în premieră pentru parcurile publice existente pe raza municipiului Iași.

Ce cuprinde noul parc modern al Iașului, în detaliu, în rândurile de mai jos.

Terenul pe care se construiește Parcul „eGreen” este situat la intersecția bld. C.A. Rosetti (DN24) cu două străzi de legătură la zone rezidențiale și la viitorul amplasament al Spitalului Regional de Urgență (Albineț și Brândușa).

Parc cu elemente arhitecturale „îngropate în pantă”

Proiectarea realizată de specialiști a ținut cont de o particularitate a terenului – amplasamentul se află într-o pantă accentuată. În proiectul peisagistic s-a propus o amenajare care să utilizeze această cădere de teren, în relație cu vegetația și zonele funcționale propuse. „Propunerea de amenajare peisagistică integrează la nivel arhitectural două corpuri arhitecturale distincte, ambele îngropate în pantă, în niște valonamente de tip movilă, amplasate la vest și la est de spațiul compozițional al parcului, respectiv spațiul piațetei centrale”, se arată în memoriul tehnic al proiectului realizat de firma Protoby SRL.

Potrivit sursei citate, între cele două corpuri arhitecturale va fi amenajat un amfiteatru verde în aer liber.

Printre alte elemente care vor compune parcul se numără: locuri de joacă pentru copii (o zonă pentru copii sub 5 ani și alta pentru copii între 5 și 12 ani), zonă de recuperare și fitness (inclusiv pentru persoane cu dizabilități), o grădină cu labirinturi, o zonă de jocuri (macro-șah), terenuri de sport (fotbal, basket, tenis și mini-golf), o zonă destinată cercetașilor și persoanelor care practică parkour, o zonă de skate și rolle, o zonă de zorbing, pereți Grafitti, o zonă cu tiroliană, o zonă cu tobogane verzi înierbate (inclusiv cu tuburi îngropate de acces pe pantă pentru copii), o scenă circulară multifuncțională, un patinoar și diverse zone de odihnă-relaxare (inclusiv o zonă belvedere de unde va putea fi văzut întreg parcul).

„Vor fi modernizate căile de acces și amenajate alei pietonale, spații verzi – prin defrișarea vegetației existente, modelarea terenului, plantarea cu plante perene și gazonarea suprafețelor, inclusiv plantare de arbori și arbuști.

De asemenea, vor fi create facilități pentru recreere pe terenurile amenajate (zone speciale pentru practicarea sportului, locuri de joacă pentru copii), va fi funcțională o rețea de Wi – Fi cu acces public, vor fi instalate sisteme de supraveghere video, elemente de mobiler urban (bănci, coșuri de gunoi, toalete ecologice, suport de parcare pentru biciclete), vor fi făcute racordări la rețelele de utilitate publică, precum și sisteme de irigații și iluminat pentru spațiile amenajate”, se arată într-o sinteză a proiectului realizată de Primăria Iași. Suprafața totală a terenului ajunge la 17.912 mp.

În prezent, terenul nu face parte din Registrul Spațiilor Verzi, neavând o astfel de funcțiune. Inițial, pe teren s-a intenționat construirea unei școli private, dar Primăria a preluat din nou în patrimoniu suprafața după ce concesionarul a abandonat proiectul, deși fuseseră ridicate la roșu mai multe construcții, respectiv o clădire cu un regim mic de înălțime (2 etaje) și câteva anexe.

Odată cu începerea lucrărilor la Parcul „eGreen” aceste construcții au fost demolate și, în prezent, se fac amenajări pentru realizarea zonelor funcționale propuse prin intermediul proiectului.

Contractul de finanțare europeană a fost semnat în noiembrie 2019, iar, vara trecută, cel de execuție a lucrărilor. Lucrările de construire au o valoare de 6,1 milioane lei, fără TVA, și sunt realizate de asocierea de firme Con Ted Company (Iași) – Ischia (Galați).

În prezent, Primăria are în desfășurare licitație pentru achiziția de dotări a parcului, iar valoarea acestui contract se ridică la 3,7 milioane lei. La procedură participă trei ofertanți, inclusiv constructorul parcului, iar câștigătorul urmează să fie anunțat la începutul lunii ianuarie 2021.

Cinci terenuri degradate din cartiere, transformate în parcuri

Celălalt proiect al Primăriei de amenajare de noi spații verzi are în vedere reconversia a cinci terenuri degradate și transformarea acestora în spații de recreere (scuaruri). Suprafața totală care va fi amenajată ajunge la 1,3 hectare de teren.

Micile grădini publice, cu suprafețe cuprinse între 1.600 mp și 4.300 mp, vor fi amenajate în cartiere aglomerate ale Iașului precum Dacia (una), Nicolina (două), Bularga (una) și Cantemir (una).

Astfel, terenurile care urmează a fi refuncționalizate sunt situate pe aleea Prof. I. Simionescu (2.664 metri pătrați), strada Bradului (4.250 metri pătrați), strada Egalității (2.519 metri pătrați), strada Butnari (1.673 metri pătrați) și strada Romană (1.635 metri pătrați).

Principalele trei componente ale proiectului vizează amenajarea de spații verzi pe o suprafață de peste 90%; amenajarea de alei, echiparea cu mobilier urban și echipamente de joacă, asigurarea utilităților necesare și, nu în ultimul rând, modernizarea a trei străzi de acces direct către scuaruri (circa 16.000 mp de carosabil).

Lucrările de bază pentru fiecare scuar în parte vizează realizarea căilor de acces și circulație pietonale, plantarea de arbori și arbuști și înierbarea suprafețelor nepavate, realizarea unui sistem de irigare automatizat, realizarea sistemului de iluminat, crearea unui spațiu specific de joacă de pentru copii, realizarea de alei pietonale cu dale din beton și împrejmuirea terenului.

Printre dotările fiecărui parc se numără panouri interactive, echipamente de cățărare cu tobogan, carusel, bănci de diverse tipuri, cișmele stradale, camere video sau module Wi-Fi. „În momentul de față, cele 5 terenuri se află într-o stare avansată de degradare, necesitând intervenția imediată pentru revitalizarea lor, în vederea îmbunătățirea mediului urban și a creșterii calității vieții cetățenilor”, se arată într-un raport de specialitate al Direcției de dezvoltare a Primăriei Iași.

Lucrările de execuție a celor cinci parcuri au început recent, în condițiile în care municipalitatea a semnat contractul în urmă cu câteva luni cu aceeași asociere de firme care lucrează și la Parcul „eGreen”. În acest caz, firmele Con Ted Company și Ischia vor încasa 4,3 milioane lei, fără TVA.

La fel ca în cazul parcului din zona C.A. Rosetti, licitația pentru livrarea dotărilor este în desfășurare, iar contractul are o valoare de 1,8 milioane lei. La procedură participă doi ofertanți, inclusiv constructorul desemnat al scuarurilor, iar câștigătorul va fi anunțat în prima parte a lunii ianuarie. Ambele proiecte menționate mai sus sunt finanțate prin intermediul POR 2014 – 2020 pe axa de finanțare 4.2 privind reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reședință de județ.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Alex Andrei
Alex Andreihttp://ziaruldeiasi.ro
A debutat în presă în anul 2005 și în prezent este reporter la „Ziarul de Iași” în cadrul departamentului administrație-politic (din 2015). Anterior, a lucrat la cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” și a fost timp de șapte ani corespondentul din Iași al „NewsIn”, fosta agenție de știri a grupului Realitatea-Cațavencu. De-a lungul timpului, a mai avut colaborări punctuale cu diverse publicații locale și centrale. În 2017 a lansat apix.ro, un ziar online dedicat dezvoltării urbanistice a Iașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sondaj Avangarde pentru Digi24. Piedone ar câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan, pe locul 2

Alegerile pentru Primăria Capitalei. Un sondaj realizat de Avangarde,...

Ce cred rușii despre adevărații vinovați pentru atacul terorist din Moscova | Aktual24

Un sondaj realizat în capitala Rusiei de jurnaliștii de...

Patronul Fermei Dacilor scapă de arestul la domiciliu

Patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, scapă de arestul la...