Exmatriculare, amenzi pentru părinţi, interzicerea telefoanelor – propuneri ale sindicaliștilor din domeniul Educației

Data:

În urma numeroaselor incidente care au avut loc în unităţile de învăţământ, din cauza elevilor indisciplinaţi, au fost propuse diverse măsuri de sancţionare a acestora. Se vorbeşte despre exmatriculare parţială, centre de disciplinare, amenzi plătibile de către părinţi/reprezentant legal, paznici care să poată controla elevii în ghiozdane, nota la purtare care să influenţeze admiterea la liceu, instalarea camerelor de supraveghere în sălile de clasă şi interzicerea telefoanelor mobile în şcoli.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor, a propus mai multe sancţiuni pentru elevi în cazul unor abateri disciplinare, în contextul incidentelor grave din ultima perioadă. Ziarul de Iaşi a luat legătura cu preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă, şi cu şeful filialei Iaşi a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Constantin Neagu, pentru a afla cum se poziţionează sistemul de învăţământ ieşean în faţa acestor propuneri.

Exmatricularea elevilor

Propunere FSE „Spiru Haret”: „Instituirea prin lege a sancţiunilor aplicabile elevilor, inclusiv preavizul de exmatriculare şi exmatricularea limitată în timp de 3-5 zile sau definitivă, cu modificarea corespunzătoare a dispoziţiilor privind obligativitatea învăţământului.

Reglementare, tot în lege, a altor măsuri sancţiuni, similare celor din alte sisteme de învăţământ:

  • Activitate în folosul unităţii de învăţământ sau comunităţii;
  • Detenţia şcolară, prin care se înţelege faptul că elevii stau într-o clasă după ore sub supravegherea unui cadru didactic folosind acest timp să reflecteze asupra faptelor comise;
  • Pentru abateri deosebit de grave mutarea elevilor în centru de reeducare ce se impun a fi reînfiinţate;
  • Valorizare a notei la purtare în sensul de a fi luat în calcul în mod obligatoriu la admiterea la liceu ^ media de bacalaureat.”

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă, spune că nu este de acord cu toate măsurile propuse de FSE „Spiru Haret”, însă susţine introducerea exmatriculării. „Suntem de acord cu exmatricularea elevilor, fie ea şi parţială. Ideal ar fi fost să fie chiar totală, dar din cauza actelor normative pe care le avem în vigoare nu se poate, pentru că învăţământul este obligatoriu până la doisprezece clase”, precizează acesta.

Citește și Despre recompensă și pedeapsă în școala românească. Și despre stres

„Ar fi bune centrele de disciplinare pentru cei care au, într-adevăr, derapaje grave de disciplină în relaţie cu profesorii sau colegii. Ar fi bine ca aceste centre să fie în incinta şcolilor, nu în afara lor. Dacă ducem elevul indisciplinat în exteriorul şcolii, cu siguranţă el nu va ajunge decât un simplu delincvent. Acolo, ar trebui discutat cu părinţi, cadrele didactice şi un consilier de specialitate, care să decidă dacă este necesară izolarea elevului pentru o perioadă de timp. Pentru persoanele minore, ar fi de preferat existenţa acestor centre în care să fie consiliaţi şi aduşi la normalitate, decât să fie scoşi din şcoală şi să se simtă izolaţi şi excluşi”, explică Constantin Neagu, şeful filialei Iaşi a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. (Ziarul de Iași)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un sucevean aflat în arest la domiciliu pentru trafic de droguri a evadat

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din...

Stradă surpată în Slănic Prahova. Geologi și specialişti caută explicații| FOTO

Stradă surpată în Slănic Prahova. Specialişti din cadrul Institutului...

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Campanie electorală în Mehedinți

Soția se luptă cu soțul ei pentru primărie. Primarul...