Fălticeni: Cea mai veche maternitate din țară nu poate fi salvată de la demolare deoarece Direcția pentru Cultură Suceava nu are personal și buget pentru a întocmi dosarul de clasare

Data:

Clădirea construită în urmă cu 120 de ani în care a funcționat până în vara anului trecut cea mai veche maternitate din țară, la Fălticeni, nu poate fi clasată monument istoric, și astfel salvată de la demolare, deoarece Direcția pentru Cultură Suceava susține că nu dispune de personal calificat și buget pentru a întocmi dosarul de clasare a clădirii. În plus, proprietarul clădirii, Fundația Caritatea, nu dorește clasarea imobilului și nu permite specialiștilor accesul în incintă ca să întocmească documentele pentru clasare. Mai mult, ONG-ul  amenință că va da în judecată toate instituțiile care s-au împotrivit planului de a demola imobilul pentru a permite construirea unui supermarket în loc.

Reamintim că Fundația Caritatea a obținut deja Planul Urbanistic Zonal pentru a construi un supermarket în locul clădirii de 120 de ani, dar nu a mai putut primi autorizația de demolare după începerea procedurilor de clasare. Dacă imobilul nu este clasat în interval de un an, pierde protecția și va putea fi demolat.

În luna octombrie a anului 2017, Institutul Național al Patrimoniului a solicitat Direcției pentru Cultură Suceava să declanșeze procedura de clasare a clădirii fostei maternități din orașul Fălticeni. INP este una dintre instituțiile de specialitate care are această atribuție și, conform dispozițiilor legale, din acel moment, timp de un an, clădirea are calitatea de monument istoric, perioadă în care trebuie întreprinse demersuri din partea proprietarului pentru clasarea definitivă a imobilului. Solicitarea INP a prevăzut clasificarea Maternității de pe strada Sucevei, nr 99, din Fălticeni la categoria arhitectură, grupa valorică B.

„Noi am propus declanșarea procedurii de clasare imediat ce am aflat de această inițiativă de demolare a clădirii, iar DJC Suceava a reacționat prompt. E nevoie de documentație de dosar, noi ne-am oferit să ajutăm la realizarea acestui dosar pentru clasare, dar problema este că dacă proprietarul nu dorește, efortul devine mult mai mare, pentru că nu avem acces la documente. Clădirea este valoroasă, atât prin vechimea ei, dar și prin alte aspecte, cum ar fi arhitectura. Totuși, pentru a ne putea pronunța, avem nevoie de documente, să facem studii, de aceea am și propus clasarea. Rămâne la latitudinea proprietarului, eu sper să devină monument istoric”,

a declarat Irina Iamandescu, directorul INP.

Imediat după transmiterea propunerii INP; DJC Suceava a notificat Primăria Municipiului Fălticeni și proprietarul imobilului, Fundația Caritatea, de solicitarea de clasare și de dobândirea statutului de monument istoric, vreme de un an, a clădirii. Pe 24 noiembrie, Fundația Caritatea răspunde acestei inițiative, prin directorul general, exprimându-și dezacordul în privința clasării. „Fundația Caritatea a comunicat dezacordul și considerentele ei în legătură cu declanșarea procedurii de clasare a imobilului din Fălticeni și aprecierea că demersul este «vădit discriminatoriu» câtă vreme el s-a declanșat ca urmare a solicitării avizului de demolare pentru a se edifica pe acel loc o altă construcție. (Fundația Caritatea – n.r.) avertizează că pentru recuperarea prejudiciului datorat blocării lucrărilor și indisponibilizării proprietății se va îndrepta împotriva tuturor instituțiilor și persoanelor implicate în declanșarea procedurii de clasare și, de asemeni, avertizează că «toate documentele depuse în vederea avizării sunt proprietatea noastră și/sau apărate de Drepturile de Autor ale experților care le-au creat și pot fi utilizate doar pentru scopul pentru care au fost depuse. Orice altă utilizare necesită acordul nostru prealabil»”, a explicat Aurel Buzincu, directorul DJC Suceava, într-un răspuns oferit presshub.ro.

Cu alte cuvinte, reprezentanții Fundației Caritatea au avertizat asupra faptului că, deși există documente referitoare la construcție din dosarul depus pentru obținerea PUZ, acestea nu pot fi folosite pentru clasarea clădirii ca monument istoric deoarece dețin drepturi de autor pentru ele. Acest aspect îngreunează foarte mult demersul instituțiilor publice, însă adevărata problemă este chiar la nivelul DJC Suceava. Conform răspunsului DJC, legea prevede ca dosarul de clasare să fie întocmit de specialiști atestați de Ministerul Culturii, iar DJC nu are astfel de angajați și nici buget pentru a angaja astfel de persoane. Totodată, șeful DJC Suceava susține că INP este instituția care ar putea definitiva dosarul de clasare.

„În altă ordine de idei, INP este instituția centrală a MCIN specializată (și cu salariați specialiști, contractuali) în domeniul aflat în discuție. De altfel, este cert că în virtutea acestui fapt INP a solicitat DJC Suceava (prin adresa 7117/09.10.2017) declanșarea procedurii de clasare a imobilului ”Spital israelit”/”Maternitate” din Fălticeni și, desigur, în cunoștință de cauză, a promis DJC Suceava sprijin de specialitate în întocmirea dosarului de clasare. Cât privește corespondența pe această temă cu INP, aceasta, în sensul propriu al cuvântului, (încă) nu există în prezent. INP este instituție centrală a MCIN, iar serviciul deconcentrat județean nu are competență să-i verifice activitatea, respectarea angajamentelor și să-i ceară socoteală în vreo privință”, a explicat directorul DJC Suceava Aurel Buzincu.

Clădirea în care a funcționat Maternitatea din Fălticeni a fost construită de evreii din oraș în anul 1894, fiind al doilea spital din localitate. După naționalizarea imobilelor, spitalul a fost transformat doar în maternitate, destinație pe care a avut-o până în 2017, când a fost mutată într-o fostă școală amenajată de Primăria Fălticeni. În anul 2008, clădirea i-a fost retrocedată Fundației Caritatea, o organizație fondată de Federația Comunităților Evreiești din România și Organizația Mondială Evreiască pentru Restituirea Bunurilor. Până în 2013, Primăria a plătit chirie 2.500 lei/lună pentru a folosi clădirea ca maternitate, aceasta fiind una din obligațiile ce se regăseau în hotărârea de retrocedare. Văzând că nu există interes de achiziție din partea Primăriei, proprietarul a luat în calcul vânzarea imobilului către lanțul de supermarketuri Penny și a început procedurile pentru obținerea PUZ în vederea ridicării magazinului. Documentul a fost obținut fără probleme, deoarece clădirea nu este monument istoric, nici Primăria, cât a fost proprietar, nici Fundația Caritatea, nedorind clasarea imobilului. După obținerea PUZ, Fundația a dorit să obțină autorizația de demolare, pentru a permite începerea procedurilor necesare pentru obținerea autorizației de construcție a supermarketului, însă demersul a fost stopat de solicitarea INP.

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...