Femeia din Botoșani care a inventat ciorba rădăuțeană a ajuns pe Netflix

Data:

Botoșăneanca care a inventat celebra ciorbă rădăuțeană a ajuns pe Netflix. Producătorul și regizorul Charlie Ottley a spus că este un privilegiu că se află aproape de cea care a inventat această ciorbă apreciată peste tot în lume. 

Serialul documentar „Flavours of Romania” poate fi vizionat pe Netflix. Recent, pe pagina de socializare a emisiunii a apărut o secvență din documentar în care este prezentată renumita Ciorbă Rădăuțeană, inventată de Cornelia Dumitrescu, originară din Botoșani.

Ciorba a fost inventată botoșăneancă pe vremea când lucra la un restaurant din județul Suceava. Cornelia Dumitrescu, astăzi în vârstă de 77 de ani, s-a născut în Mihăileni, județul Botoșani.

Citește și VIDEO Automatul de colectat deșeuri reciclabile cumpărat de Primăria Focșani zace de un an în depozit

Ciorba rădăuțeană a ajuns pe locul 12 în topul celor mai bune supe din lume, intitulat “Top 100 cele mai bune supe din lume”. Nu mai puțin de șase supe românești s-au făcut remarcate în lumea gastronomică, potrivit clasamentului realizat de Taste Atlas în aprilie 2023.

Clasamentul este dominat de Tonkotsu ramen din Japonia, urmat de Zurek din Polonia și Mercimek çorbası din Turcia. Preparatul care ne face cinste peste hotare, ieșit pe locul 12, este ciorba rădăuțeană.

Cu un punctaj de 4,6 din 5, ciorba rădăuțeană a plasat România pe locul 12, dar nu este singurul preparat din top. Astfel, alte ciorbe românești din topul gastronomic al lumii sunt: ciorba de văcuță – locul 86, ciorba de burtă – locul 75, ciorba de fasole – locul 73, cupa de pui cu tăiței – locul 56, titrează Monitorul de Botoșani.

Rețeta de ciorbă rădăuțeană a Corneliei Dumitrescu

O ciorba rădăuțeană că la carte se prepara într-un timp mediu de 2 ore, iar lista de ingrediente este una foarte scurta și concisa. Ai nevoie, deci, de următoarele ingrediente pentru a putea prepara o ciorba rădăuțeană tradițională și delicioasa:

  • 1 pui întreg, dezosat și curățat
  • 3-5 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 2 rădăcini de păstărnac
  • 3 cepe medii
  • 1 țelină medie
  • 1 ardei sau gogoșar
  • sare și piper după gust
  • 3 gălbenușuri
  • 2 linguri de faina pentru dres ciorba
  • 4 caței de usturoi
  • 200-250 grame de smântână
  • ardei iute pentru servit
  • oțet pentru servit, opțional
  • 500 grame smântână pentru servit

Puiul trebuie tranșat în bucăți medii, desprinzând aripile și pulpele. Poți scoate în prealabil oasele și poți desprinde spatele de piept. Mai apoi, trebuie să cureți zarzavaturile și să le speli, după care să tai bucatele morcovii, iar restul legumelor se taie în bucăți mari sau se lasă întregi după care se scot din ciorbă.

După ce ai pregătit toate ingredientele, ai nevoie că într-o oala mare, cam de 6 litri să așezi prima data bucățile de carne de pui și să adaugi aproximativ 4 litri de apa rece și sare aproximativ 3 lingurițe, după care să așezi oala pe foc mare și să aștepți că apa să înceapă să fiarbă.

între timp, la fierbere, culegi spuma rezultată de la pui, până când aceasta încetează să se mai formeze, lucru care se întâmplă de obicei cam după 15 minute de la fierbere.

Mai apoi, în timp de carnea de pui este la fiert, adaugi zarzavaturile curățate și spălate și, daca vrei, poți adaugă și puțin piper boabe sau măcinat, după gust și lași totul la fiert timp de aproximativ 45 de minute, până când carnea de pui este suficient de frageda și foarte bine pătrunsă.

După ce a trecut timpul necesar pentru fierberea cărnii de pui și a legumelor, acestea ar trebui scoase din ciorba odată cu carnea.

Carnea scoasă din ciorbă se lasă să se răcească, după care se dezosează, se îndepărtează pielea și se taie sau se rupe în fășii mici.

După aceea, pentru a nu se usca, carnea de pui se poate pune într-un bol alături de unul, 2 polonice se lichid până când vă fi reintrodusă în ciorbă.

Între timp morcovii fierți se toacă bucăți mici, dacă la fierbere au fost lăsați întregi, iar restul legumelor scoase se lasă deoparte. Lichidul rămas fară carne și legume este lașat în continuare la fiert, iar într-un bol separat se pune smântână și gălbenușurile alaturi de faină și se amestecă bine cu usturoiul zdrobit, după care se adaugă treptat 3 polonice cu lichid, amestecând bine după fiecare polonic cu lichid adăugat din ciorbă.

Se reduce mai apoi flacăra de la ciorbă la minim și se adaugă amestecul rezultat, după care se mai lasă câteva minute la fiert că să se îngroașe faina.

La final se adaugă în ciorba carnea mărunțită și morcovul tocat mărunt. Ciorba rădăuțeană se servește de obicei alături de smântână și ardei iute, iar cine dorește poate să adauge și o lingura de oțet pentru acrirea acesteia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum va fi amenajată Piața Consiliul Europei din Alba Iulia. Parcare, stații de autobuz, piste de biciclete | Alba24

Primăria Alba Iulia pregătește reconfigurarea zonei centrale în care...

Oradea va avea o pădure urbană | Bihoreanul

Oradea va avea o pădure urbană, amenajările se vor...

Primarul Brașovului dezvăluie oferta primită, de a candida de la liberali | Aktual24

Primarul Brașovului dezvăluie oferta primită, de a candida de...