Aeroportul Iași ar putea pune pe butuci TAROM

Data:

Chiar dacă operatorul aerian de transport şi-a plătit datoriile de anul trecut după ce a fost dat în judecată de Aeroportul Iași, instanţa a impus achitarea unor penalităţi împovărătoare, pe lângă ajustarea sumelor restante cu rata inflaţiei.

Aeroportul Iaşi nu a mai avut răbdare şi a chemat în instanţă Transporturile Aeriene Române SA, societate pe care o cunoaştem mai ales sub numele TAROM, pentru neplata facturilor din ultimele patru luni ale anului trecut. Procesul deschis în martie a avut patru termene, dintre care unul – cel mai lung, la interval de trei luni – a fost dispus pe fondul protestului magistraţilor. Până să se pronunţe instanţa, TAROM şi-a achitat datoriile care depăşeau 1,1 milioane de lei. Dar judecătorii Tribunalului Iaşi au ordonat debitoarei „să plătească creditoarei, în 30 de zile de la comunicarea prezentei ordonanţe, penalităţi de întârziere de 0,04 la sută/zi de întârziere, calculate la debitul principal de 1.132.047,76 lei reprezentând contravaloare restantă” pentru cele zece facturi reclamate de Aeroportul Iaşi.

Minuta afişată pe Portalul instanţelor de judecată mai precizează că „penalităţile (sunt) calculate de la data scadenţei fiecărei facturi până la data plăţii efective”. Mai mult decât atât, pe lângă banii plătiţi cu întârziere, fiecare sumă de pe cele zece facturi trebuie ajustată cu rata inflaţiei. Decizia este executorie, dar instanţa a lăsat societăţii TAROM dreptul să formuleze cerere în anulare în termen de zece zile de la comunicarea sentinţei pronunţate pe 5 octombrie.

Citește și Scandal la spitale din Iași pentru posturile de șefi de secție. Managerii vor concursuri, legea spune altceva

Nu am putut să aflăm când şi-a stins TAROM datoriile de anul trecut către regia ieşeană. Un calcul simplu arată că, la cele peste 1,1 milioane de lei, penalitatea pentru o singură zi depăşeşte 45 de mii de lei. La sfârşitul lunii martie (Aeroportul a înregistrat acţiunea pe 21 martie), respectiv după primele 90 de zile din acest an, totalul penalităţilor depăşea de câteva ori suma datorată. Prin urmare, e de aşteptat ca TAROM să conteste impunerea penalităţilor.

Este de notorietate că Transporturile Aeriene Române SA întâmpină dificultăţi financiare de mai multă vreme, având datorii deopotrivă către aeroporturi şi către stat, peste 80 de milioane de lei la sfârşitul anului trecut, potrivit unor surse. După Iaşi, şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a ales calea instanţei ca să-şi recupereze banii. Mai multe aflați în Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„Orașul culturii” ratează fără jenă banii europeni pentru Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi | ReporterIS

„Orașul culturii” ratează fără jenă banii europeni pentru Biblioteca...

De ce întârzie autostrada A8? | Ziarul de Iași

Actualizarea studiului de fezabilitate și elaborarea proiectului tehnic pe...

Cât mai costă să îți faci o casă? Exemple concrete de calcule

Prețul pe metru pătrat la construcția de locuinţe individuale...