Florența de pe Elba. Ce poți face în Dresda

Data:

Florența de pe Elba. Dresda este un oraș emblematic al Germaniei, nu doar pentru peisajele sale, ci în special datorită semnificaței sale culturale și artistice. Acest oraș a fost o adevarată inspirație pentru unii dintre cei mai buni muzicieni, pictori și artiști din secolul al 17-lea.

Un secol XIX prosper

După fondarea Reich-ului german în 1871, Dresda a găzduit una dintre cele mai mari garnizoane militare din toată Germania. A fost inițiată o reformă urbană ambițioasă care a schimbat complet imaginea Dresdei.

Au fost construite poduri peste Elba, căi ferate și stații. În 1872 a fost lansată prima linie de tramvai. Clădiri noi și moderne au completat această transformare: primăria (1910), opera (1878) și numeroase clădiri municipale. La începutul secolului, Dresda devenea al patrulea cel mai populat oraș din Germania.

Un război devastator

Dar, la 13 februarie 1945, 245 de bombardiere Lancaster cu patru motoare din Grupul nr. 5 al Royal Air Force (RAF) au decolat din Anglia. Ținta lor: Dresda, de pe râul Elba, un oraș care la acea vreme avea o populație de 630.000 de locuitori, cu aproximativ 100.000 de refugiați.

Aproximativ 42.600 de civili au fost uciși și alți 37.000 au fost răniți. Obiectivul aliaților era pedepsirea populației civile și demoralizarea poporului german.

Ambele catedrale din oraș, Frauenkirsche – protestantă și Hofkirshe – catolică, și Palatul Zwinger au fost distruse.

Citește și: Ceasuri care spun o poveste. Steve McQueen și Tag Heuer

Palatul Zwinger și impunătoarele catedrale

Catedrala protestantă a fost construită în stil baroc între 1726 și 1743 și a fost proiectată de arhitectul orașului Dresda, George Bähr.

În 1736, renumitul producător de orgi Gottfried Silbermann a construit un instrument cu trei registre și 43 de tuburi pentru biserică. Orga a fost inaugurată pe 25 noiembrie, iar Johann Sebastian Bach a susținut un recital pe 1 decembrie.

Catedrala Catolică, cea mai mare biserică din Saxonia și proiectată de arhitectul italian Gaetano Chiaveri, a fost construită între 1738 și 1751 în stil baroc.

Palatul Zwinger a fost construit între 1710 și 1728 de arhitectul Poppelmann în colaborare cu sculptorul Pelmorese, la ordinele lui Augustus cel Puternic, care, după ce s-a întors de la palatul lui Ludovic al XIV-lea de la Versailles, a vrut ceva similar pentru el însuși.

Bisericile au fost reconstruite, una – Hofkirche, înainte de reunificarea Germaniei în 1979, iar cealaltă după 1994.

Palatul Zwinger a fost reconstruit în perioada 1994-2005. Arcadele acestor catedrale reconstruite și ale Palatului Zwinger au dat forma (și numele) colecției Arkade a lui A. Lange & Söhne.

Citește și: Ceasuri care spun o poveste: Le Corbusier și Girarad Perregaux

Florența de pe Elba.Renașterea A. Lange & Söhne

Renașterea A. Lange & Söhne, care a fost odată un brand de orologerie de patrimoniu și victimă a războiului, a avut loc imediat după căderea Zidului Berlinului în 1989.

Walter Lange, strănepotul fondatorului mărcii Ferdinand Adolph Lange, și-a petrecut copilăria în atelierele de ceasornicărie ale companiei, înainte de distrugerea lor în cel de-al doilea război mondial.

Când i s-a prezentat o Germanie reunificată în 1989, a repus „pe picioare”  compania familiei sale. A ales 7 decembrie 1990 pentru a reînregistra numele companiei, la 145 de ani după ce străbunicul său a fondat-o și a debutat  cu prima colecție în 1994, care a catapultat marca în fruntea orologeriei de lux.

Continuarea în A.M. Press


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Unde aleg românii să călătorească de Paște | Monitorul de Cluj

Unde aleg românii să călătorească de Paște, 1 Mai...

Liguria – unde marea întâlnește muntele

Liguria este un colț pitoresc al Italiei, cunoscut pentru...

Ce trebuie să știm despre intrarea în Schengen de la 31 martie

Ce trebuie să știm despre intrarea în Schengen de...

Un oraș din Italia nu reușește să vândă casele goale chiar și pentru un euro

Un oraș din Italia nu reușește să vândă casele...