Fost director în Primăria Timișoara şi un funcţionar public, trimişi în judecată pentru corupţie

Data:

Procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, pentru fapte de corupţie, în afaceri cu cimitire, a fostului director executiv al Direcţiei Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse din cadrul Primăriei Timişoara, Răvăşilă Emilian Florin şi a lui Căprariu Alin Sergiu, funcţionar public în cadrul Biroului Monitorizare Trafic din Primăria Municipiului Timişoara.

Alături de aceştia, a mai fost trimis în judecată, în aceeaşi cauză, un om de afaceri, persoană fizică, pentru dare de mită în formă continuată, cumpărare de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (două fapte).

În sarcina lui Răvăşilă Emilian Florin s-a reţinut comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată precum şi fals în declaraţii, arată un comunicat al DNA Timişoara, remis, joi, Agerpres.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, că în perioada 2019 – 2020, inculpatul Răvăşilă Emilian Florin, în calitatea menţionată, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat din primărie, ar fi acceptat promisiunea remiterii de către administratorul unei societăţi comerciale a unor sume reprezentând 50% din profitul ce urma să fie realizat de firma respectivă (procentaj de 50% estimat la valoarea de 859.955 lei), din încheierea unor viitoare contracte ce vizau concesionarea serviciilor de exploatare şi întreţinere a cimitirelor de pe raza municipiului Timişoara. Pentru banii respectivi, inculpatul Răvăşilă Emilian Florin trebuia să se asigure că firma omului de afaceri va câştiga licitaţiile respective.

În aceste condiţii, funcţionarul public i-ar fi transmis omului de afaceri, prin acelaşi intermediar, informaţii nedestinate publicităţii care i-ar fi permis acestuia să câştige o licitaţie ce viza exploatarea şi întreţinerea cimitirelor umane situate pe str. Rusu Şirianu şi pe Calea Şagului din Municipiul Timişoara – Lotul I. În acelaşi context, inculpatul Răvăşilă Emilian Florin, în calitate şi de preşedinte titular al comisiei de evaluare, ar fi întocmit şi semnat Declaraţia de confidenţialitate şi imparţialitate, în care a menţionat în mod nereal, printre altele, că nu are niciun interes direct sau indirect, de natură personală, financiară, economică ori de altă natură în referire la procedura de atribuire a contractului de mai sus.

Pentru „ajutorul” oferit, inculpatul Răvăşilă ar fi primit de la omul de afaceri sumele de 5.000 euro şi 30.000 lei, reprezentând parte din procentajul de 50% promis anterior.

Citește și: 8 motive pentru a fi optimiști în 2023 cu privire la Ucraina. Și marile surprize din 2022

La 1 aprilie 2020, inculpatul Răvăşilă, beneficiind de ajutorul aceluiaşi intermediar, ar fi acceptat promisiunea remiterii, de către acelaşi om de afaceri, a sumei de 500 de lei pentru fiecare persoană decedată din cauza virusului COVID-19, pentru ca funcţionarul să sprijine societatea acestuia în câştigarea contractelor de concesiune ce aveau ca obiect prestarea de servicii şi activităţi necesare exploatării şi întreţinerii cimitirelor umane în care urmau să fie înhumate persoanele decedate din cauza virusului menţionat mai sus.

Totodată, la 1 aprilie 2020, inculpatul Răvăşilă, în aceeaşi calitate, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, l-ar fi convins pe acelaşi om de afaceri că are influenţă asupra funcţionarilor publici cu atribuţii în domeniul gestionării şi combaterii pandemiei COVID-19 şi asupra reprezentanţilor societăţilor comerciale care prestau servicii de cazare pentru persoanele aflate în carantină şi că-i va determina pe aceştia să încheie mai multe contracte cu societăţile omului de afaceri. Pentru acest „ajutor” inculpatul Răvăşilă Emilian ar fi acceptat promisiunea remiterii de către omul de afaceri a unui procentaj de 10 % din contravaloarea facturilor fiscale pe care societăţile sale urmau să le încaseze pentru porţiile de mâncare livrate, precum şi pentru serviciile oferite în legătură cu prevenirea şi combaterea pandemiei COVID-19.

Ulterior, la data de 8 aprilie, inculpatul Răvăşilă ar fi revenit asupra înţelegerii iniţiale şi i-ar fi pretins omului de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 10 lei pentru fiecare porţie de mâncare livrată.

În cursul lunii iulie 2020, acelaşi om de afaceri, prin intermediul inculpatului Răvăşilă, i-ar fi remis lui Căprariu Alin Sergiu suma de 8.800 lei pentru „ajutorul” acordat în obţinerea contractului care viza „prestări servicii aferente indemnizaţiei de cazare pentru personalul carantinat în containerele Municipiului Timişoara” şi a contractului de „prestări servicii aferente indemnizaţiei de cazare a personalului din sistemul public sanitar”.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Citește și: Românii vor avea 15 zile libere legale în 2023

Anterior, în cauză, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpaţii Căprariu Alin Sergiu (pentru complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată) şi persoana fizică, omul de afaceri (pentru dare de mită în formă continuată, cumpărare de influenţă, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, două fapte).

În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv: 1 an de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, pe un termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi, în cazul lui Căprariu Alin Sergiu. Pentru omul de afaceri, 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii, pe un termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Citește și: Guvernul a aprobat supraimpozitarea companiilor de energie. 60% taxă pe profiturile excedentare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related