Gazul, oltenii și rușii. De unde provine gazul imperiului GPL al familiei Doldorea

Data:

Gazul, oltenii și rușii. De unde provine gazul imperiului GPL al familiei Doldorea. În 2010, trei mari jucători de pe piața gazului lichefiat din Oltenia se unesc. Și ia naștere gigantul Ade Gas Oil. Competitori pe piața internă, afacerea lor comună a devenit comerțul engros cu GPL. Au creat o mega companie, care are atestat pentru importul de combustibil din Rusia și Kazahstan.

Socotelile făcute de patronii celor trei firme au fost bune. Afacerile lor separate au înflorit în paralel cu cele ale companiei în care toți erau acționari. Cumpărau prin firma Ade Gas GPL în cantități uriașe, cu discounturi foarte bune, și revindeau gazul prin firmele proprii sau la terți.

Ade Gas Oil înseamnă:

  • Azalis SRL – deținută de Cristi Berceanu;
  • Dolchimex – deținută de frații Doldorea, Ionuț și Cristian; (*Unul dintre depozitele familiei Dordulea, deținut prin firma Flagas SRL a explodat sâmbătă, la Crevedia).
  • Eurogenetic – deținută de familia Crețan – Ionuț, Mihăiță și Gheorghe;

Din 2012 și până în 2022, cifra de afaceri a crescut la toate cele trei firme acționare de câteva ori. Dar și a celorlalte afaceri din portofoliul acționarilor.

De departe, cea mai valoroasă, și cu cea mai spectaculoasă evoluție, este SC Flagas, deținută de Ionuț Doldorea și Ionuț Cosmin Stîngă. Cifra de afaceri a crescut de 500 de ori între 2009 și 2022.

Unde se intersectează interesele firmei Ade Gas Oil cu Rusia?

Un fost director al Ade Gas Oil a declarat că firma importă gaze din tot spațiul ex-sovietic

Într-un interviu acordat revistei Oltenia Business, în 2013, Corina Culiță, abia numită director al companie, a vorbit despre afacerile concernului Ade Gas Oil și despre importurile de gaze din Rusia. Dar lasă și să se înțeleagă că venirea ei a deschis firmei noi piețe, mai ales pentru import. Corina Culiță venea cu know-how-ul Rompetrol Gas, acolo unde a fost director comercial. „Au apărut idei în privința măririi cotei de piață, astfel încât într-un timp scurt am decis dezvoltarea de noi surse externe de supply, dezvoltarea de noi canale de vânzare”, povestea în 2013 Corina Culiță.

Citește și Şefie abandonată de un membru PSD după ce a prins şapte contracte cu statul

„În Oltenia ajunge GPL de un înalt nivel calitativ din toate țările ex-sovietice – Rusia, Kazakhstan, Ucraina, Belarus, Turkmenistan. ADE Gas este una din puţinele companii din România care a reuşit într-un timp relativ scurt, datorită dezvoltării relaţiilor externe şi abilităţilor de negociere, să devină unul din cei mai importanţi importatori de GPL”, mai adăuga Corina Culiță.

Oamenii Rompetrol, în afacerile familiei Doldurea

În iunie 2013, în firma Flagas SRL, deținută până atunci doar de Ionuț Doldurea, intră doi asociați. Ionuț Cosmin Stîngă și Corina Culiță.Ionuț Cosmin Stîngă fusese reprezentant comercial zonal la Rompetrol Downstream, conform informațiilor primite de Europa Liberă de la un fost colaborator al acestuia care a dorit să-și păstreze anonimatul, iar Corina Culiță – director comercial la Rompetrol Gas, informație confirmată de companie. Investigația completă poate fi citită în Europa Liberă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related